Pečená šťuka s paradajkami a restovanými zemiakmi

martinis - fotkamartinis, 1. novembra 2013
Pečená šťuka s paradajkami a restovanými zemiakmi
Foto: martinis

Viete, ryby sú skvelým jedlom samé o sebe. Možno ich doplniť aj rôznymi omáčkami, prílohami a podobne, ale najlepšie jemná chuť šťuky vynikne v Zobraziť celý popisViete, ryby sú skvelým jedlom samé o sebe. Možno ich doplniť aj rôznymi omáčkami, prílohami a podobne, ale najlepšie jemná chuť šťuky vynikne v spojení s pečenými paradajkami, petržlenovou vňaťou a narýchlo orestovanými zemiakmi :)

1
porcia
35 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

2 ks menšie
kvalitná
na vymazanie a pokvapkanie
2 ks
4 ks
1 PL
na posypanie




Postup

  1. 1

    Aby nám príprava šla od ruky, pripravme si na varnú dosku panvicu, vedľa hrniec s paráčikom a vodou a rúru nechajme rozohriať na 180 stupňov. Štyri menšie zemiaky očistíme, umyjeme pod tečúcou vodou, osušíme, to isté urobíme s paradajkami. Filety zo šťuky uložíme na veľký tanier a z oboch strán okoreníme kvalitnou zmesou korení. Samozrejme, možno použiť aj každé korenie samostatne na dosiahnutie požadovanej chuti, ale moja zmes je výborne namiešaná a naozaj poctivá, takže rád ju pri príprave rýb používam.

  2. 2

    Malý pekáčik vymažeme olejom a uložíme filety. Vložíme do rúry na najnižšiu úroveň a necháme piecť 10 minút. Zatiaľ si zemiaky nakrájame na pol až centimetrové kolieska, ktoré vložíme do hrnca s paráčikom, vodu necháme zovrieť a paríme tiež 10 minút. Jednu paradajku nakrájame na kolieska, druhú na osminky.

  3. 3

    Po desiatich minútach pečenia ryby do pekáčika priložíme paradajky, posypeme provensálskymi bylinkami a sušeným mletým cesnakom. Pokvapkáme olivovým olejom a vložíme späť, pečieme ďalších 10 minút. Na panvicu dáme lyžicu masla, ktoré necháme pomaly rozpustiť a naň vsypeme zliate zemiaky. Osolíme a pridáme trocha čierneho korenia či rasce, zvýšime plameň a pár minút restujeme, kým nechytia jemne hnedú farbu.

  4. 4

    Dopečenú rybu s paradajkami uložíme na tanier, pridáme zemiaky a posypeme petržlenovou vňaťou, jedlo je výborné s dobrým čajom :)

    Pečená šťuka s paradajkami a restovanými zemiakmi - obrázok 4
  5. 5

    Ryby sú hádam jednou z najvďačnejších surovín, lebo majú skvelé a rôznorodé využitie. Moja šťuka pečená s paradajkami je veľmi šťavnatá, krehká a výbornej chuti, ktorú podtrhujú cesnakovo - bylinkové paradajky. Znamenitá kombinácia - a ak použijete malé kríčkové paradajky, získate ešte intenzívnejšiu chuť :)

Diskusia k receptu

eviana
Krásne pripravené jedlo... nádherne pestré čo do farieb aj použitých surovín, harmonizujúce... veľmi si šikovný, u mňa 5* :)
afataga
vyzera to vyborne, vies, ze aj ja rada pouzivam bylinky, ale teraz si to podla mna trochu prehnal s tymi koreniami a bylinkami
polovacka
Martinis , dobre si navaril , stuka a koreniny su v poriadku ( vzhlad toho co je na tanieri - uprava potrebuje vkus / gusto , zemiaky by mali byt - iba pol porcie , paradajky by mali byt pekne ulozene na strane kde su zemiaky / stuka by vynikla na tanieri a momentalne by si mal 100 ****** ) inac na tvoj vek a varenie ti mozem iba zagratulovat ( necitaj co pise afataga , ona vie vsetko )
martinis
@izabella929 a @eviana : ako vždy, aj dnes vám patrí moja úprimná vďaka :))
@afataga : ďakujem :)) čo ja viem, mne to celkom chutilo, možno ich bolo viac než zvyčajne, ale celkom to k sebe pasovalo ... samozrejme, niektoré možno vypustiť, však určite si sama najlepšie prispôsobíš vlastnej chuti, každopádne vďaka za názor :-)
@polovacka : aj Tebe ďakujem za príspevok a teším sa, že sa Ti jedlo páči. ak si pozrieš ostatné recepty, uvidíš, že som taký "šalátový" - zrejme preto mám taký - možno neupravený - štýl servírovania. nemám rád veľmi vyumelkovaný a škrobene vyzerajúci tanier, ale tvoje pripomienky sú celkom vecné. nabudúce to skúsim troška upraviť, ešte raz vďaka :)) na @afatagu sa nehnevaj, má trošku špeciifické komentáre, ale myslím si, že to nemyslí v zlom :))
martamm
Výborný recept a bylinky säú OK, ak niekomu prekážajú, nemusí ich použiť, len tak ďalej Martinis :)))))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia