Pečená makrela s artičokom a orechovým chlebom
šéfkuchár Grandhotela Praha v Tatranskej Lomnici, 24. mája 2015
Foto: Ľuboš Pilc
porcie
príprava
na 165 °C
Suroviny
2 ks pevné a zavreté |
|
100 ml |
|
50 ml |
|
20 g |
|
30 g |
|
|
|
|
|
1,5 PL |
|
|
|
|
|
|
|
2 ks čerstvá |
|
Orechový chlieb: | |
2 hrnčeky |
|
1/2 ČL |
|
1/2 hrnčeka |
|
1 ks |
|
10 PL |
|
1 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1/2 šálky alebo maslo |
|
1/2 šálky nasekané |
|
Postup
-
1
Artičoky zrežeme do jednej štvrtiny a olúpeme na srdiečko. Povaríme pol minúty vo vriacej osolenej vode, potom prudko ochladíme. Makrelu vyfiletujeme a odkostíme, filety prekrojíme na polovicu, krátko opečieme na olivovom oleji a vytiahneme.
- 2
Z výpeku, olivového oleja, octu, cukru, soli, korenia a horčice vymiešame marinádu, kde položíme ešte teplé kusy makrely, obalíme v marináde, uzavrieme a dáme chladiť. Na panvicu dáme rozpustiť maslo s bylinkami, krátko popražíme a vložíme artičoky prerezané na polovicu. Ochutíme a prekladáme s orechovým chlebom a makrelou.
- 3
Orechový chlieb: Suché suroviny zmiešame, do misy dáme cukor a maslo alebo margarín. Vajíčka vymiešame a zamiešame do masla so suchými surovinami, vmiešame orechy, mlieko a pečieme pri 165 °C, kým sa chlieb nezafarbí a neodlepí od okrajov.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu