Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše

elysa - fotkaelysa, 2. júna 2013
Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše
Foto: elysa

Dnes sme mali takýto parádny obed... Kačicu mávame pár krát do roka, ale hus tak raz za rok a patrične si ju vychutnáme...

6-8
porcií
240 minút
príprava
200 minút
na 160+200 dopekanie °C

Suroviny

1 ks
1 kg
1 PL
Dusená kapusta:
700 g
2 čl
1 ks
1 PL
3 PL
podľa potreby
Parené knedle:
500 g
2 ks
2 čl
3 dl
30 g
1 čl
Lokše:
600 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Hus som umyla, podelila na porcie, uložila do pekáča. Krídla- časť bez ramienok som nechala na vývar. Tukové časti som vyrezala a pokrájala na škvarky. Porcie husi som zasypala kilom soli a odložila na 12 hodín do chladničky. Soli sa netreba báť, hus stiahne do seba akurát. Soľou hus ponatierame z každej strany. Ešte teraz večer uvarím zemiaky v šupke na lokše.

    Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 1
  2. 2

    Ráno- rúru som vyhriala na 160 stupňov, hus som umyla zo soli, vysušila kuchynskými utierkami. Uložila som ju naspäť do pekáča, hus ukladám kožou dolu, posypala celou rascou a podliala cca 150 ml vody . Pekáč som natesno prikryla alobalom a hus som dala pomaly piecť.

    Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 2
  3. 3

    Krídla som dala variť do studenej vody a uvarila som klasický vývar.

    Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 3
  4. 4

    Knedle: Z droždia, cukru a vlažného mlieka urobím kvások. Do misy preosejem múku, pridám soľ, vajcia a kvások. Mlieko pridávam podľa potreby, vypracujem cesto a dám ho kysnúť na teplé miesto.Vykysnuté cesto na doske rozdelím na dve časti, do hrnca dám zovrieť vodu. Z jedného cesta vyformujem knedľu, prikryjem cestá utierkou a pokiaľ voda zovrie knedľa podkysne. Do hrnca s vodou dám parák, voda je samozrejme pod úrovňou paráka, ponatieram parák olejom a vložím knedľu. Parím tak 15-20 minút, podľa toho aká je knedľa veľká. Keď sa prvá knedľa parí, vytvarujem druhú. Hotovú knedľu vyberiem a natriem olejom- dnes som mala takéto dve krásavice. Pred tým ako dám ďaľšiu knedľu, parák zase natriem olejom.

    Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 4
  5. 5

    Dusená kapusta: Kapustu pokrájam, posolím asi 1 PL soli, pridám 1 KL drvenej rasce a nechám ju asi pol hodiny postáť. Na drobno pokrájanú cibuľu spením na masti, pridám postátu kapustu.

    Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 5
  6. 6

    Hneď ako sa kapusta začne dusiť, upálim 3 PL lyžice kryštálového cukru na karamel, zalejem 1 dcl vody, nechám všetko rozpustiť a 5 minút povarím na sirup, ktorý vlejem do kapusty.

    Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 6
  7. 7

    Kapustu dusím do mäkka, my ju máme radi úplne mäkkú, podľa potreby podlievam troškou vody. Keď je udusená, tak ju dochutím soľou, mletým čiernym korením a octom. Prípadne aj dosladím, dnes nebolo treba.

    Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 7
  8. 8

    Po hodine a pol som vybrala hus, poriadne som ju popolievala výpekom a otočila som diely husi kožou hore. Zase som pekáč napevno prikryla alobalom a vrátila som hus do rúry.

    Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 8
  9. 9

    Lokše: Uvarené, vychladnuté zemiaky ošúpem, postrúham na jemno, posolím a pridávam múku- asi 200 g. Múkou sa nesmie prehnať, pretože by lokše boli tvrdé. Z cesta urobím šulec, pokrájam ho na kúsky a vaľkom gúlam lokše na veľkos´t panvice, na ktorej ich budem piecť.

    Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 9
  10. 10

    Tu už sa pečú. Pečiem na suchej palacinkárni, po každej lokši utriem kuchynskou utierkou múku, čo na nej zostala.

    Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 10
  11. 11

    Ukladám ich na tanier a čistú plátennú utierku, každú potieram tukom a vrchnej strany, zospodu sa potrie sama od predchádzajúcej.

    Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 11
  12. 12

    Pokrájané škvarky dám stápať do malého hrnčeka. Keď sú takmer hotové pridám k nim pečeň- osušenú, hus bola kúpená a pečeň malinká, tak jej stačilo málo, aby v tuku došla. Tuk som na konci podľa svojej chuti posolila.

    Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 12
  13. 13

    Po troch hodinách pečenia vyzerala moja húska takto, Keď som do nej pichla vidličkou, bola mäkká. Dobre som ju popolievala výpekom a ešte som ju dala piecť asi na 20 minút odokrytú.

    Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 13
  14. 14

    Po 20 minútach zase polievanie výpekom, rúru som pridala na 200 stupňov a húsku som dala dopiecť do chrumkava.

    Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 14
  15. 15

    Takto som dnes strávila poctivo celé doobedie pri sporáku, ale stálo to teda zato. A ešte záber na polievočku z husích krídel.

    Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše - obrázok 15

Diskusia k receptu

38 komentárov k receptu
Hádam ste niečo oslavovali,... krásne,poctivo pripravený nedeľný obed...dúfam,že manžel umyl riad a uvaril ti kávičku...všetko domáce je najlepšie na svete :-)
Fantázia !!! Perfektný celý obed. Hussička , kapustička i parádna domáca knedla. Radosť na to pozerať a ešte väčšia byť pri tom.
ďakujem za nahliadnutie...:) veru- "gule" sme mali za ušami... hus má mäsko famózne...slovenská kuchyňa nám tiež chutí najviac... @pusta tá lopota v kuchyni stála zato, pre mňa je varenie relax...:)
ješinku ako som to čitala tak som ledva slinky preglgala hoc je už poriadne neskoro tak by som si teda dala s tej husacinky aj lokše aj knedle a kapustu ale takto asi pojdem hladna spat bude to pre moje zdravie lepšie
!!! Sssssssuper => vynikajúca bodová diéta!!! Ďakujem Ti za tento voňavý rcp milá @elysa a vrelo odporúčam zaradiť aj do kategórie "redukčné diéty"!
Vynikajúce a lákavé jedlo, len mi trošku pripadá barbarské to rozloženie húsky na molekuly, porcie, pred pečením pretože ten obrad porcovania pečenej v celku je na nezaplatenie.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
neviem aký máš parák a hrniec v ktorom to robíš. Ja mám vždy len okrúhlu knedľu. Chcem aj ja takú ako ty.
5 hviezdiciek :D:D:D no parada..ja som este hus nikdy nepiekla a bojim sa ci by som to zvladla, ale dali ste taky pekny popis, ze mozno sa tento rok aj odvazim, akurat ide sezona :D:D:D a lokse skusim urcite...MŇAAAAAAAAAAAM...už teraz sa teším
@elysa , hus upečená, len som zle naštudovala rcpt, o 12h. státí v soli a stála dlhšie, takže trocha slaná /moja chyba/ ale už je po nej, s knedľou a červenou kapustou :-) aj polievka z drobkov, a ostatných častí bola výborná, a drobky zmiešané s ryžou tiež nemali chybu. Pečenie tri hodiny + 20min, ako si odporúčala potrebné.


@elysienka vďaka @alex a jej krásnej foto pečenej húsky som k Tvojmu krásny recepis prišla ako slepá hus k zrnu... veeeelice chválim, takéto ja veľmi môžem a tie lokše veru skúsim podľa Teba aj ja - aj u Teba aj u @alex by mi veľmi chutilo... a nielen pre výborné jedlo, ale aj pre skvelú spoločnosť... krása :)
...dievčatá bolo veru aj vínečko k tej húske, fajné črvené, a ako aperitív sme dali dedov "orechový", fajný dlhý slávnostný obed to bol dnes :-) a o tom že by sme to rozbalili vôbec nepochybujem ;-)
Husa už je v mrazáku,rozdělila jsem ji na polovičky,je dost velká.Ukládám si tento recept a upeču podle něho,husu jsem už dlouho nepekla a nerada bych to pokazila,držte mi palce!
Tak včera jsme měli taky parádní oběd,husu jsem pekla na 150 stupňú asi 4 hodiny,z polovičky jsem měla asi litr tuku.Celá husa měla asi 7 kg.Slaná byla tak akorát,no prostě paráda!Akorát ty lokše jsem nedělala,ale k té druhé polovičce určitě budou:-)))

Pridaj komentár k receptu: