Pečená hus, parená knedľa, dusená kapusta a lokše
Autor receptu: elysa
Dnes sme mali takýto parádny obed... Kačicu mávame pár krát do roka, ale hus tak raz
za rok a patrične si ju vychutnáme...
6-8 porcií |
240 minút príprava |
200 minút na 160+200 dopekanie °C |
Postup- Hus som umyla, podelila na porcie, uložila do pekáča. Krídla- časť bez ramienok som nechala na vývar. Tukové časti som vyrezala a pokrájala na škvarky. Porcie husi som zasypala kilom soli a odložila na 12 hodín do chladničky. Soli sa netreba báť, hus stiahne do seba akurát. Soľou hus ponatierame z každej strany. Ešte teraz večer uvarím zemiaky v šupke na lokše.
- Ráno- rúru som vyhriala na 160 stupňov, hus som umyla zo soli, vysušila kuchynskými utierkami. Uložila som ju naspäť do pekáča, hus ukladám kožou dolu, posypala celou rascou a podliala cca 150 ml vody . Pekáč som natesno prikryla alobalom a hus som dala pomaly piecť.
- Krídla som dala variť do studenej vody a uvarila som klasický vývar.
- Knedle: Z droždia, cukru a vlažného mlieka urobím kvások. Do misy preosejem múku, pridám soľ, vajcia a kvások. Mlieko pridávam podľa potreby, vypracujem cesto a dám ho kysnúť na teplé miesto.Vykysnuté cesto na doske rozdelím na dve časti, do hrnca dám zovrieť vodu. Z jedného cesta vyformujem knedľu, prikryjem cestá utierkou a pokiaľ voda zovrie knedľa podkysne. Do hrnca s vodou dám parák, voda je samozrejme pod úrovňou paráka, ponatieram parák olejom a vložím knedľu. Parím tak 15-20 minút, podľa toho aká je knedľa veľká. Keď sa prvá knedľa parí, vytvarujem druhú. Hotovú knedľu vyberiem a natriem olejom- dnes som mala takéto dve krásavice. Pred tým ako dám ďaľšiu knedľu, parák zase natriem olejom.
- Dusená kapusta: Kapustu pokrájam, posolím asi 1 PL soli, pridám 1 KL drvenej rasce a nechám ju asi pol hodiny postáť. Na drobno pokrájanú cibuľu spením na masti, pridám postátu kapustu.
- Hneď ako sa kapusta začne dusiť, upálim 3 PL lyžice kryštálového cukru na karamel, zalejem 1 dcl vody, nechám všetko rozpustiť a 5 minút povarím na sirup, ktorý vlejem do kapusty.
- Kapustu dusím do mäkka, my ju máme radi úplne mäkkú, podľa potreby podlievam troškou vody. Keď je udusená, tak ju dochutím soľou, mletým čiernym korením a octom. Prípadne aj dosladím, dnes nebolo treba.
- Po hodine a pol som vybrala hus, poriadne som ju popolievala výpekom a otočila som diely husi kožou hore. Zase som pekáč napevno prikryla alobalom a vrátila som hus do rúry.
- Lokše: Uvarené, vychladnuté zemiaky ošúpem, postrúham na jemno, posolím a pridávam múku- asi 200 g. Múkou sa nesmie prehnať, pretože by lokše boli tvrdé. Z cesta urobím šulec, pokrájam ho na kúsky a vaľkom gúlam lokše na veľkos´t panvice, na ktorej ich budem piecť.
- Tu už sa pečú. Pečiem na suchej palacinkárni, po každej lokši utriem kuchynskou utierkou múku, čo na nej zostala.
- Ukladám ich na tanier a čistú plátennú utierku, každú potieram tukom a vrchnej strany, zospodu sa potrie sama od predchádzajúcej.
- Pokrájané škvarky dám stápať do malého hrnčeka. Keď sú takmer hotové pridám k nim pečeň- osušenú, hus bola kúpená a pečeň malinká, tak jej stačilo málo, aby v tuku došla. Tuk som na konci podľa svojej chuti posolila.
- Po troch hodinách pečenia vyzerala moja húska takto, Keď som do nej pichla vidličkou, bola mäkká. Dobre som ju popolievala výpekom a ešte som ju dala piecť asi na 20 minút odokrytú.
- Po 20 minútach zase polievanie výpekom, rúru som pridala na 200 stupňov a húsku som dala dopiecť do chrumkava.
- Takto som dnes strávila poctivo celé doobedie pri sporáku, ale stálo to teda zato. A ešte záber na polievočku z husích krídel.
|