Slaný koláč

Paradajkový koláč z bezlepkového kysnutého cesta

Autor receptu: novalim

Letná sezóna je v plnom prúde a my grilujeme a vypekáme o stošesť. Naposledy sme si ku grilovačke upiekli tento úžasný paradajkový koláč s mozzarellou a bylinkami.* Rozvoniaval po celej ulici a zo stola zmizol ako prvý. Nemusíte sa báť kysnutého cesta bez lepku - s našimi múkami Promix Alfa a Promix Beta, ktoré sú určené na kysnuté cestá, sa vám to podarí ako profesionálovi. Tak ohúrte svojich priateľov na letnej párty aj vy!

8
porcií
50 (+ kysnutie) minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V malej miske zmiešame vlažné mlieko, cukor a droždie a necháme postáť, kým nevznikne kvások (na povrchu sa objavia bublinky). Z múky, soli, oleja a hotového kvásku vypracujeme hladké cesto. Hnetačom to trvá minimálne 5 minút. Ak by sa cesto lepilo, môžeme pridať ešte trochu múky. Vypracované cesto v mise prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť, až zdvojnásobí svoj objem (trvá to asi 45 minút).
  2. Potom cesto opäť trochu ručne premiesime a na pomúčenej doske rozvaľkáme do oválu na hrúbku asi 2 cm. Vyvaľkané cesto prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie, prstami ho poroztláčame až ku okrajom plechu a potrieme olivovým olejom. Na cesto poukladáme umyté a osušené paradajky - môžeme vcelku ale aj prekrojené na polovicu a pokojne aj so stopkami. Pomedzi paradajky dáme plátky mozzarelly.
  3. Posypeme oreganom a tymianom, osolíme a okoreníme podľa chuti. Okraje cesta môžeme potrieť rozšľahaným vajíčkom. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C asi 20 minút. Okraje cesta by sa mali sfarbiť do zlatista. Koláč podávame ešte teplý ozdobený lístkami bazalky.
  4. Tip: Zdvojnásobením dávky surovín nám vyjde veľký koláč na veľký plech.