Paradajková kapusta s údeným bravčovým mäsom fotorecept
Foto: sracz
Chuťovka mojej dcérky bábiky Angie. Dovoľujem si Vám predstaviť môj variant, tentoraz s údeným mäsom. Po uvarení som ju podával s ryžou, Zobraziť celý popisChuťovka mojej dcérky bábiky Angie. Dovoľujem si Vám predstaviť môj variant, tentoraz s údeným mäsom. Po uvarení som ju podával s ryžou, ale môže byť aj so zemiakovou kašou, alebo len tak, s dobrým domácim chlebíkom. Posledne menovaný spôsob je pamiatka na moje dávno odídené detstvo, mladosť i junácke roky, kedy sme ju jedli pod taktovkou mojej presladkej mamky, i úžasnej babičky. To boli naše starostlivé „kvočky“ a zároveň kuchárky par excellence! Výslednú chuť si môžete naladiť podľa seba.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1,5-1,7 kg |
|
4-5 ks |
|
5-7 ks |
|
10-12 ks |
|
1,5-1,7 kg |
|
240-250 g hustá |
|
100-120 g (double koncentrate) |
|
podľa chuti |
|
2-3 PL (alebo olivový) |
|
240-250 ml (nadrobno nakrájaná) |
|
2-3 PL |
|
2-3 KL |
|
2-3 KL |
|
1 ML |
|
300-350 g |
|
Postup
-
1
Večer „pred“, som močing (v mojich rodných Košiciach dôverne nazývaný „labsar“, spisovne nožina) asi hodinku na malom ohreve v drôtenom „vajíčku" bobkový list a guličky čierneho i nového korenia uvaril a potom ho nechal vo vývare celú noc v hrnci a tak mäso ostalo šťavnaté.
-
2
Polovičku hlávky bielej kapusty som na dva razy pokrájal asi na centimetrové slížiky a
-
3
vložil ich do vývaru (asi 500-600 ml som odložil a na neskôr pripravovanú zápražku) po bravčovej nožine a nechal zo 20-25 minút variť na strednom ohreve.
-
4
Medzitým som očistil a nakrájal cibuľu, pripravil paradajkovú pastu i hustý taliansky krém v tube a mexickú sladkú smotanu na varenie.
-
5
Keď sa kapusta uvarila, vložil som k nej ohriať večer uvarený močing, paradajkové pasty a KL soli (neskôr dochutím podľa potreby). Premiešal a nechal asi ¼ hodinku „prebublať“,
-
6
než som do rajnice vložil nadrobno pokrájanú cibuľu, pridal 2-3 PL oleja, orestoval, posypal hladkou múkou a keď sa počas premiešavania na mase vytvorili dierky, restovanie som „stopol“ orieškom masla.
-
7
Zasypal som to čerstvo mletým čiernym korením a sladkou paprikou, zalial horúcim vývarom po nožine.
-
8
A priebežným miešaním zápražkou nadstavil paradajkovú kapustu.
-
9
Výslednú chuť som „vyšperkoval“ hustou sladkou smotanou.
-
10
Pridal som vykostené mäso z nožiny.
-
11
Podával som s bielou ryžou a naozaj chutilo „superfasaextraprímaultravagáňšpeciál“!
-
12
Sviatok sv. Márie, patrónky hrdého a krásneho Slovenska, sme oslávili s bielou kyticou!
Diskusia k receptu