Paradajková kapusta
Paradajková kapusta

Paradajková kapusta s údeným bravčovým mäsom fotorecept

sracz - fotkasracz, 19. septembra 2023
Paradajková kapusta s údeným bravčovým mäsom (fotorecept)
Foto: sracz

Chuťovka mojej dcérky bábiky Angie. Dovoľujem si Vám predstaviť môj variant, tentoraz s údeným mäsom. Po uvarení som ju podával s ryžou, Zobraziť celý popisChuťovka mojej dcérky bábiky Angie. Dovoľujem si Vám predstaviť môj variant, tentoraz s údeným mäsom. Po uvarení som ju podával s ryžou, ale môže byť aj so zemiakovou kašou, alebo len tak, s dobrým domácim chlebíkom. Posledne menovaný spôsob je pamiatka na moje dávno odídené detstvo, mladosť i junácke roky, kedy sme ju jedli pod taktovkou mojej presladkej mamky, i úžasnej babičky. To boli naše starostlivé „kvočky“ a zároveň kuchárky par excellence! Výslednú chuť si môžete naladiť podľa seba.

6-8
porcií
30 (+ odležanie) minút
príprava
50-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5-1,7 kg
4-5 ks
5-7 ks
10-12 ks
1,5-1,7 kg
240-250 g hustá
100-120 g (double koncentrate)
podľa chuti
2-3 PL (alebo olivový)
240-250 ml (nadrobno nakrájaná)
2-3 PL
2-3 KL
2-3 KL
1 ML
300-350 g




Postup

  1. 1

    Večer „pred“, som močing (v mojich rodných Košiciach dôverne nazývaný „labsar“, spisovne nožina) asi hodinku na malom ohreve v drôtenom „vajíčku" bobkový list a guličky čierneho i nového korenia uvaril a potom ho nechal vo vývare celú noc v hrnci a tak mäso ostalo šťavnaté.

    Paradajková kapusta s údeným bravčovým mäsom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Polovičku hlávky bielej kapusty som na dva razy pokrájal asi na centimetrové slížiky a

    Paradajková kapusta s údeným bravčovým mäsom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    vložil ich do vývaru (asi 500-600 ml som odložil a na neskôr pripravovanú zápražku) po bravčovej nožine a nechal zo 20-25 minút variť na strednom ohreve.

    Paradajková kapusta s údeným bravčovým mäsom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým som očistil a nakrájal cibuľu, pripravil paradajkovú pastu i hustý taliansky krém v tube a mexickú sladkú smotanu na varenie.

    Paradajková kapusta s údeným bravčovým mäsom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď sa kapusta uvarila, vložil som k nej ohriať večer uvarený močing, paradajkové pasty a KL soli (neskôr dochutím podľa potreby). Premiešal a nechal asi ¼ hodinku „prebublať“,

    Paradajková kapusta s údeným bravčovým mäsom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    než som do rajnice vložil nadrobno pokrájanú cibuľu, pridal 2-3 PL oleja, orestoval, posypal hladkou múkou a keď sa počas premiešavania na mase vytvorili dierky, restovanie som „stopol“ orieškom masla.

    Paradajková kapusta s údeným bravčovým mäsom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zasypal som to čerstvo mletým čiernym korením a sladkou paprikou, zalial horúcim vývarom po nožine.

    Paradajková kapusta s údeným bravčovým mäsom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A priebežným miešaním zápražkou nadstavil paradajkovú kapustu.

    Paradajková kapusta s údeným bravčovým mäsom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Výslednú chuť som „vyšperkoval“ hustou sladkou smotanou.

    Paradajková kapusta s údeným bravčovým mäsom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pridal som vykostené mäso z nožiny.

    Paradajková kapusta s údeným bravčovým mäsom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Podával som s bielou ryžou a naozaj chutilo „superfasaextraprímaultravagáňšpeciál“!

    Paradajková kapusta s údeným bravčovým mäsom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Sviatok sv. Márie, patrónky hrdého a krásneho Slovenska, sme oslávili s bielou kyticou!

    Paradajková kapusta s údeným bravčovým mäsom (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

farbuska
Ja síce paradajkovú kapustu pripravujem trochu inak, ale vďaka za pripomenutie. V najbližších dňoch bude na stole.
evanaaa
Aj ja robím úplne inak paradajkovú kapustu...mňa ale prekvapil ten výraz - nožina pri bravčovom mäse, to som ešte nepočula, a rokov mám veru dosť :-), inak, hovädziu používam často, preto som si najprv myslela, že je to omyl. Nedávam ani smotanu, ale asi je toto iná kapusta ako zvyknem robiť ja, lebo každý má ten svoj zaužívaný spôsob. Ja k nej robím mäso na šťave......a chlebík.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia