Paradajková kapusta
Paradajková kapusta s údeným bravčovým mäsom (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Chuťovka mojej dcérky bábiky Angie. Dovoľujem si Vám predstaviť môj variant, tentoraz s údeným mäsom.* Po uvarení
som ju podával s ryžou, ale môže byť aj so zemiakovou kašou, alebo len tak, s dobrým domácim chlebíkom. Posledne
menovaný spôsob je pamiatka na moje dávno odídené detstvo, mladosť i junácke roky, kedy sme ju jedli pod taktovkou mojej
presladkej mamky, i úžasnej babičky. To boli naše starostlivé „kvočky“ a zároveň kuchárky par excellence! Výslednú chuť si
môžete naladiť podľa seba.
6-8 porcií |
30 (+ odležanie) minút príprava |
50-60 minút tepelná úprava |
Postup
- Večer „pred“, som močing (v mojich rodných Košiciach dôverne nazývaný „labsar“, spisovne nožina) asi hodinku na malom ohreve v drôtenom „vajíčku" bobkový list a guličky čierneho i nového korenia uvaril a potom ho nechal vo vývare celú noc v hrnci a tak mäso ostalo šťavnaté.
- Polovičku hlávky bielej kapusty som na dva razy pokrájal asi na centimetrové slížiky a
- vložil ich do vývaru (asi 500-600 ml som odložil a na neskôr pripravovanú zápražku) po bravčovej nožine a nechal zo 20-25 minút variť na strednom ohreve.
- Medzitým som očistil a nakrájal cibuľu, pripravil paradajkovú pastu i hustý taliansky krém v tube a mexickú sladkú smotanu na varenie.
- Keď sa kapusta uvarila, vložil som k nej ohriať večer uvarený močing, paradajkové pasty a KL soli (neskôr dochutím podľa potreby). Premiešal a nechal asi ¼ hodinku „prebublať“,
- než som do rajnice vložil nadrobno pokrájanú cibuľu, pridal 2-3 PL oleja, orestoval, posypal hladkou múkou a keď sa počas premiešavania na mase vytvorili dierky, restovanie som „stopol“ orieškom masla.
- Zasypal som to čerstvo mletým čiernym korením a sladkou paprikou, zalial horúcim vývarom po nožine.
- A priebežným miešaním zápražkou nadstavil paradajkovú kapustu.
- Výslednú chuť som „vyšperkoval“ hustou sladkou smotanou.
- Pridal som vykostené mäso z nožiny.
- Podával som s bielou ryžou a naozaj chutilo „superfasaextraprímaultravagáňšpeciál“!
- Sviatok sv. Márie, patrónky hrdého a krásneho Slovenska, sme oslávili s bielou kyticou!