Paradajková kapusta

Paradajková kapusta s údeným bravčovým mäsom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Chuťovka mojej dcérky bábiky Angie. Dovoľujem si Vám predstaviť môj variant, tentoraz s údeným mäsom.* Po uvarení som ju podával s ryžou, ale môže byť aj so zemiakovou kašou, alebo len tak, s dobrým domácim chlebíkom. Posledne menovaný spôsob je pamiatka na moje dávno odídené detstvo, mladosť i junácke roky, kedy sme ju jedli pod taktovkou mojej presladkej mamky, i úžasnej babičky. To boli naše starostlivé „kvočky“ a zároveň kuchárky par excellence! Výslednú chuť si môžete naladiť podľa seba.

6-8
porcií
30 (+ odležanie) minút
príprava
50-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Večer „pred“, som močing (v mojich rodných Košiciach dôverne nazývaný „labsar“, spisovne nožina) asi hodinku na malom ohreve v drôtenom „vajíčku" bobkový list a guličky čierneho i nového korenia uvaril a potom ho nechal vo vývare celú noc v hrnci a tak mäso ostalo šťavnaté.
  2. Polovičku hlávky bielej kapusty som na dva razy pokrájal asi na centimetrové slížiky a
  3. vložil ich do vývaru (asi 500-600 ml som odložil a na neskôr pripravovanú zápražku) po bravčovej nožine a nechal zo 20-25 minút variť na strednom ohreve.
  4. Medzitým som očistil a nakrájal cibuľu, pripravil paradajkovú pastu i hustý taliansky krém v tube a mexickú sladkú smotanu na varenie.
  5. Keď sa kapusta uvarila, vložil som k nej ohriať večer uvarený močing, paradajkové pasty a KL soli (neskôr dochutím podľa potreby). Premiešal a nechal asi ¼ hodinku „prebublať“,
  6. než som do rajnice vložil nadrobno pokrájanú cibuľu, pridal 2-3 PL oleja, orestoval, posypal hladkou múkou a keď sa počas premiešavania na mase vytvorili dierky, restovanie som „stopol“ orieškom masla.
  7. Zasypal som to čerstvo mletým čiernym korením a sladkou paprikou, zalial horúcim vývarom po nožine.
  8. A priebežným miešaním zápražkou nadstavil paradajkovú kapustu.
  9. Výslednú chuť som „vyšperkoval“ hustou sladkou smotanou.
  10. Pridal som vykostené mäso z nožiny.
  11. Podával som s bielou ryžou a naozaj chutilo „superfasaextraprímaultravagáňšpeciál“!
  12. Sviatok sv. Márie, patrónky hrdého a krásneho Slovenska, sme oslávili s bielou kyticou!