Paradajková domáca polievka – klasika s gágoríkmi fotorecept

sracz - fotkasracz, 14. decembra 2010
Paradajková domáca polievka – klasika s gágoríkmi (fotorecept)
Foto: sracz

Jedna z polievok, ktoré som mohol a aj dnes môžem jesť iba doma uvarené; všetky ostatné mi spôsobovali -pálenie záhy- a ohromné črevné problémy. Zobraziť celý popisJedna z polievok, ktoré som mohol a aj dnes môžem jesť iba doma uvarené; všetky ostatné mi spôsobovali -pálenie záhy- a ohromné črevné problémy. Varievam ju vo viacerých variantoch, s rôznymi druhmi cestovín, ryžou, maslovými -nokerdlíkami-, so strúhaným syrom, či oštiepkom, ale základ ostáva vždy ten istý. Deti a ostatní čvorgli ju milujú aj s cestovinovou abecedou, pre dospelých je množstvo variantov od jednoduchého, až po tzv. talianske s pridaním rôznych druhov strúhaných syrov a byliniek.

6 (8?)
porcií
10 minút
príprava
17÷25 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 PL
2 PL, čerstvé
3 PL (kopcovité)
3 PL (kopcovité)
2 500÷3 000 ml, vlažná
1 ks, žltá (biela) veľká
5÷6 ks,sušené
2÷5 ks
2÷4 ks, rapíky
2÷3 ks
1 KL
1 KL
1÷2 ČL
1 PL
podľa potreby štipky
2÷4 vetvičky, čerstvý
100 g, sušené -gágoriky-
podľa potreby PL, čerstvá




Postup

  1. 1

    na dno stredne veľkého hrnca nalejeme 2 PL olivového oleja, pridáme 2 PL čerstvého masla a

    Paradajková domáca polievka – klasika s gágoríkmi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    posypeme 3 PL (plnými, kopcovitými) hladkej múky (množstvo korigujeme podľa toho, akú hustú chceme mať polievku.

    Paradajková domáca polievka – klasika s gágoríkmi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    počas stáleho miešania necháme speniť a pripravíme svetlú (béžovú) voňavú zápražku, do ktorej vmiešame 3 kopcovité PL paradajkového pretlaku (v jednom z variantov tejto polievky pridávam aj 3÷5 čerstvých paradajok, bez kožky, pokrájaných na kocky, v inom zas 2÷3 PL kečupu – rešpektujem, že je ochutený); vsypeme po 1 KL mletej škorice a mletých klinčekov.

    Paradajková domáca polievka – klasika s gágoríkmi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pomaly, bez prerušenia miešania, pomocou nerezovej kuchárskej metličky, prilievame 2÷3 l vlažnej vody (kto chce polievku výživnejšiu, prilieva mäsový alebo zeleninový vývar (ak bujón, dávame pozor, lebo obsahuje veľa soli) až do stavu varu; vložíme jednu veľkú olúpanú cibuľu s pozapichovanými celými klinčekmi, 2÷3 hviezdičky badiánu, 2÷5 bobkových lístkov (aróma čerstvého je intenzívnejšia), 2÷4 rapíky zeleru aj s vňaťou, primiešame 1 PL vegety, soľ podľa chuti a vložíme vetvičky čertvého rozmarínu; podľa chuti primiešame 1÷2 ČL kryštalového cukru.

    Paradajková domáca polievka – klasika s gágoríkmi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Prikryjeme a necháme variť, až je cibuľa mäkká; vyberieme bobkové listy, vetvičky rozmarínu a cibuľu, ktoré už splnili svoju úlohu i rapíky zeleru {ja ich hneď teplé zjem, lebo verím v ich všepovzbudzujúcu moc}.

    Paradajková domáca polievka – klasika s gágoríkmi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vsypeme suché -gágoriky- alebo inú cestovinu, či ryžu, alebo do variacej sa polievky pretlačíme čerstvo vymiešané maslové nočky; podľa potreby varíme až do zmäknutia cestoviny.

    Paradajková domáca polievka – klasika s gágoríkmi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Servírovanie: v hlbokých tanieroch s čerstvo pokrájanou petržlenovou vňaťou, či bazaličkou voňavou, alebo inými bylinkami. Ozdobíme vetvičkou čerstvého rozmarínu.

Diskusia k receptu

alexdidi
Výborná polievočka. Varím ju presne tak ako Ty, iba na záver crknem trochu smotany. Najradšej mám so širokými rezancami a strúhaným syrom a bazalkou. V sobotu bola aj u nás na obed.
evanaaa
Ako malá som paradajkovú polievku ani vidieť nemohla. Raz mi mama kúpila šaty červenej farby s drobnými akoby čiaročkami, prťipomínali mi tú polievku s ryžou aaj som ich volala paradajkové šaty. Až oveľa neskôr som ju začala jesť, ale už som dávno nemala. A čo sú to tie gágoriky?
gitka2
tie gágoríky sú zrejme cestovina, myslela som si , že sú to husacie gágoríky čiže krky a že kedy ich pridá do polievky ?
marienka44
@Sracz , ja nemam dobre skusenosti so zavarenou ryzou, lebo po case nabobtna /do druhého dňa/ a polievka zhustne. Preto najnovsie vkladám do polievky vopred v inej nádobe uvarenu ryžu a tá si ponechá svoju konzistenciu. -Ináč, vsetko ako Ty, ale bez rozmarínu. :-)
cicamaci
Skvelá paradajková polievka, ja ju zbožňujem. A ženičky tie gágoríky no neviem ako sa to povie spisovne po slovensky ale asi slimáčiky ak to beriem z prekladu maďarčiny :)
evas13
Takú to polievočku ľúbim, mňam a veruže si ma inšpiroval, vďaka.
gittka
super a tie gágoríky je cestovina,ktorá je hrozne prácna.robieva sa na velké sviatky napr.vianoce.ale je dostat aj v tescu,cestovina sa volá hostina a vyrába ju p.angela mátéová v rožnave.ale domáce gágoríky su domáce.u nás sa volajú frkacúlky...
babidka
prave na zajtra mam v plane paradajkovu polievku a tak urobim pre zmenu tu tvoju - urcite vsetkych potesim :-) gagoriky mam sice kupovane - ale zato prave madarske :-)))))) takze sa zajtra "stretneme" pri obede :-)
violetacamorova
tvoj recept je podobný receptu mojej mamky, aj ja varím takto polievku a dokonca aj paradajkovú omáčku robím takto, samozrejme hustejšiu, pripomenul si mi ju, zajtra urobím polievku alebo omáčku? Uvidím, ale vďaka za pripomenutie, lebo človek nevie čo variť!
aroooo
nie sú 3 PL pretlaku na 2,5 l vody málo?
ildulka
Milujem paradajkovú polievku!Ale ako Evanaaa som ju tiež nemusela do mojich 30 rokov.U nás sa tým gágoríkom hovorí frkacule a robili sa na každú svadbu.....
astheart
Děvčátka, prosím napiště tady recept na ty maďarské gágoríky.
sracz
Vážená a milá @astherart ! Tie tzv. maďarské gágoriky (ja som ich, kúpené, odfotil na obr. 7 v červenou tanieri) dostaneš aj u Vás v potravinách, alebo v Čadci, či Kysuckom Novom Meste, ale nič sa nestane, ak ich nahradíš "slovenskou ryžou", tarhoňou, mrvenicou, orzom, či maslovými nočkami (kapáním) => vymiešaš na hustú masu celé vajíčko, 2÷3 PL mäkkého masla, štipku soli a detskú krupicu, podľa potreby, ale tak, aby si nepridávala vodu; cez "haluškár" pretlačíš do vriacej polievky! A hotovo! Dobrú chuť, ahoj a sevas!
jozka2
sovkaudala recept na pernik klasika ja davam do paradajkovej polievky a hlavne do omacky potrety pernik,toto som este za sociku kde si citala uplne to da tej omacke lahodnu chut nie vela aby to neprerazilo,no davno ten dlhy tvrdy pernik bolo dostat vsade,ale casom sa vytratil.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia