Paradajková domáca polievka – klasika s gágoríkmi (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Jedna z polievok, ktoré som mohol a aj dnes môžem jesť iba doma uvarené; všetky ostatné mi spôsobovali -pálenie záhy- a ohromné črevné problémy. Varievam ju vo viacerých variantoch, s rôznymi druhmi cestovín, ryžou, maslovými -nokerdlíkami-, so strúhaným syrom, či oštiepkom, ale základ ostáva vždy ten istý. Deti a ostatní čvorgli ju milujú aj s cestovinovou abecedou, pre dospelých je množstvo variantov od jednoduchého, až po tzv. talianske s pridaním rôznych druhov strúhaných syrov a byliniek.

6 (8?)
porcií
10 minút
príprava
17÷25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. na dno stredne veľkého hrnca nalejeme 2 PL olivového oleja, pridáme 2 PL čerstvého masla a
  2. posypeme 3 PL (plnými, kopcovitými) hladkej múky (množstvo korigujeme podľa toho, akú hustú chceme mať polievku.
  3. počas stáleho miešania necháme speniť a pripravíme svetlú (béžovú) voňavú zápražku, do ktorej vmiešame 3 kopcovité PL paradajkového pretlaku (v jednom z variantov tejto polievky pridávam aj 3÷5 čerstvých paradajok, bez kožky, pokrájaných na kocky, v inom zas 2÷3 PL kečupu – rešpektujem, že je ochutený); vsypeme po 1 KL mletej škorice a mletých klinčekov.
  4. Pomaly, bez prerušenia miešania, pomocou nerezovej kuchárskej metličky, prilievame 2÷3 l vlažnej vody (kto chce polievku výživnejšiu, prilieva mäsový alebo zeleninový vývar (ak bujón, dávame pozor, lebo obsahuje veľa soli) až do stavu varu; vložíme jednu veľkú olúpanú cibuľu s pozapichovanými celými klinčekmi, 2÷3 hviezdičky badiánu, 2÷5 bobkových lístkov (aróma čerstvého je intenzívnejšia), 2÷4 rapíky zeleru aj s vňaťou, primiešame 1 PL vegety, soľ podľa chuti a vložíme vetvičky čertvého rozmarínu; podľa chuti primiešame 1÷2 ČL kryštalového cukru.
  5. Prikryjeme a necháme variť, až je cibuľa mäkká; vyberieme bobkové listy, vetvičky rozmarínu a cibuľu, ktoré už splnili svoju úlohu i rapíky zeleru {ja ich hneď teplé zjem, lebo verím v ich všepovzbudzujúcu moc}.
  6. Vsypeme suché -gágoriky- alebo inú cestovinu, či ryžu, alebo do variacej sa polievky pretlačíme čerstvo vymiešané maslové nočky; podľa potreby varíme až do zmäknutia cestoviny.
  7. Servírovanie: v hlbokých tanieroch s čerstvo pokrájanou petržlenovou vňaťou, či bazaličkou voňavou, alebo inými bylinkami. Ozdobíme vetvičkou čerstvého rozmarínu.