Papriková nátierka Saba fotorecept

bimbasko - fotkabimbasko, 12. augusta 2013
Papriková nátierka Saba (fotorecept)
Foto: bimbasko

Tento recept je odvodený z niekoľkých receptov, ktoré som nakoniec upravil podľa svojej chuti, a myslím, že to stojí konečne za to :) Robil Zobraziť celý popisTento recept je odvodený z niekoľkých receptov, ktoré som nakoniec upravil podľa svojej chuti, a myslím, že to stojí konečne za to :) Robil som prevažne z vlastných dopestovaných surovín. Všetky váhy sú uvedené už pre očistené suroviny. Možno sa niekomu množstvá môžu zdať čudné, ale keďže som robil z cca 4,6 kg očistených paprík, snažil som sa dodržať čo najpresnejší prepočet na dávku 1 kg.

60 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg (nie kápia)
350 g (alebo feferónky)
300 g
110 g
100 g
150 ml
55 ml
1 PL (kopcom)
1 PL (kopcom)




Postup

  1. 1

    Zelené papriky sme zjedli, použijeme iba červené (odroda PCR, ANTEA)

    Papriková nátierka Saba (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Papriky očistíme, jadierka ani žilky nevyberáme, ale každý si urobí tak, ako mu vyhovuje. Nakrájame na také veľké kusy, aby sa nám dobre mixovali.

    Papriková nátierka Saba (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Chilli / feferónky očistíme od stopiek a nakrájame pre mixér vhodnú veľkosť.

    Papriková nátierka Saba (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cibuľu očistíme a nakrájame.

    Papriková nátierka Saba (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Papriky, chilli, rajčiny a cibuľu rozmixujeme, pridáme do hrnca so všetkými ostatnými surovinami.

    Papriková nátierka Saba (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Varíme na najvyššom stupni 2 hodiny (na ohni, ktorý je silnejší môže stačiť 1,5h - podľa hustoty uvidíme). Ja som mal hmoty takmer 10 litrov, takže v prípade, že budete variť z menšieho množstva, silu ohrevu si prispôsobte podľa potreby.

    Papriková nátierka Saba (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po 2 hodinách sa nám už obsah dosť zmenšil a zahustil. Ponorným mixérom všetko poriadne na kašu rozmixujeme, a varíme ešte cca 20 minút. Pre kontrolu hustoty je dobré si na tanierik nechať vychladnúť malé množstvo - keď už sa masa chová ako pasta, môžeme dávkovať do fliaš.

    Papriková nátierka Saba (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Naplníme do fliaš, okraje dosucha vyutierame, zatiahneme viečka.

    Papriková nátierka Saba (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nakoniec ešte 10 minút posterilizujeme na 70-80 stupňoch. Keďže sme začínali neskôr poobede, polnoc nás pristihla, ale pri ohníku s vychladeným pivkom, sa to dá :)

    Papriková nátierka Saba (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

ajay
Rada by som mala vasu vonkajsiu kuchynu!
ajay
...a samozrejme recept vyskusam, mam perfektnu urodu paprik
modrykamen
AJ môj recept, ale ja pridávam 2 strúčiky cesnaku.Veľmi sa mi páči gramáž. Takto to môže urobiť každý.
kuchticka
Recept sa mi velmi paci, ale..... len keby som mala svoju urodu papriciek. Taketo teplomylne rastliny u nas nevypestuje, I ked sa snazim "ostoset". Skoda!!! Si vynaliezavy a chvalim :-))
ebaka
chválim a ukladám rcp ,vyskúšam menšie množstvo.......máš peknú záhradnú kuchuňu
ebaka
opravujem,lebo chybička sa ,,vloudila"...kuchyňu
radost
v konečnom produkte sú zrnká?nepasíruješ?pri konzumovaní to nevadí?
inak recept-popis-chválim...robíme trnavskú nátierku doma a ešte s tekvicou...možno aj túto..
v dobrom závidím to nočné vonku kuchtenie...:-)
luss44
podobnú nátierku robievam, v zime je dobrá na maslový chlebík. posledný záber nemá chybu - v takom prostredí by som zavárala hoc aj do rána :)
afataga
robievam velmi podobne, ale bez vegety, naco ju tam davas? ved je tam sama zelenina, skoda to kazit
milad
Táto saba je véééľmi dobrá vecička, robíme roky, len bez vegety a menej chilli.Použiteľná kdekoľvek a v akomkoľvek množstve. Tento recept si uložím, je to malá obmena, určite raz skúsim.
bimbasko
ďakujem všetkým za milé komentáre :) ani som netušil, že je tu tak živo
Skúsim nejak zhrnúť odpoveď do jedného komentu:
- nad tým cesnakom som uvažoval, ale ani v jednom východiskovom recepte nebol, takže som ho nakoniec nedal ani ja, možno to niekedy v menšom vyskúšam
- "kuchticka" tie papriky sú zo skleníkov, môžem poskytnúť niekoľko fungujúcich rád pre rast paprík
- "radost" nepasírujem, mám zrnká rád a nechávam ich vždy, a tentokrát som to ponorným mixerom rozmixoval rozvarené až na kašu
- "afataga" dobrá pripomienka, skúsim vymyslieť mix zeleniny namiesto vegety a zvýšiť dávku soli, ak sa podarí, zmením recept
- "milad" ono to na množstvo vypadalo veľa chilli, ale bolo tam aj dosť feferóniek a nakoniec je to menej pikantné ako som predpokladal, ale priznávam, že chilli milujem a nedávam ho už len do zmrzliny
milad
...ja milujem chilli, len musím krotiť svoje chute kvôli deťom, ale ony rastú a znesú čoraz viac...;-)))
bimbasko
myslím, že aj tak sa nedá presne dodržať rovnaký pomer hlavne cukru*soli*keďže to závisí nakoniec od sladkosti použitých paprík, takže je potrebné nakoniec ochutnať a doplniť čo je treba :)
garanco
Už som si rcp uložila, dala som Ti 5*, len závidím to množstvo červených paprík. Ja ich mám len zopár (nemám skleník), a šetrím si ich n a nátierku. Aj vlani som mala viac zelených paprík, ako červených, ale chuť bola dobrá. Vyskúšam Tvoj recept:-)))
jerica
Klobúk dolu , pekná práca . Nám stačí zopár fliaš , vyskúšam ,používam do gulášov, na mäso natreť, do slaných koláčov , slaných nákypov, pri varení využite na veľa spôsob :-)
bimbasko
no, čo sa týka tých červených paprík, keď sa chystám na pomazánku, proste ich neberiem, keď už sú vhodné na konzumáciu, ale nechám ich dozrieť.. nakoniec všetky dozrejú do červena :)
sanguinaria
výborné, pikantnosť tak akurát :-), hustý recept,robil som trojitú dávku
pri výrobe som urobil ešte jeden malý zľahčovák, nakrájanú papriku som predtým hodil do hrnca s vriacou vodou (blanžír) na 2 minúty a potom zmäknuté sa to výborne mixovalo , cibuľu samozrejme nie, takisto som mal z domácich paradajok z leta vo fľašiach čistý mix džús, tak som túto bezkožú variantu paradajok cca 4 deci na 1 kilo paprík použil na mixovanie ,išlo to ako po masle a saba sa varila potom len 30 minút. výsledok je parádny.
vďaka za parádnu variantu
betul
..ukladám do KK a čo najskôr aj vyskúšam, vďaka za recept...a tá záhradná kuchyňa - no super a letné večery s milými priateľmi sú určite na nezaplatenie. Všetko dobré do ďalších dní prajem...
pacun110
A na čo všetko to používaš? Či len na chlebík s maslom?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia