Foto: bimbasko
Tento recept je odvodený z niekoľkých receptov, ktoré som nakoniec upravil podľa svojej chuti, a myslím, že to stojí konečne za to :) Robil Zobraziť celý popisTento recept je odvodený z niekoľkých receptov, ktoré som nakoniec upravil podľa svojej chuti, a myslím, že to stojí konečne za to :) Robil som prevažne z vlastných dopestovaných surovín. Všetky váhy sú uvedené už pre očistené suroviny. Možno sa niekomu množstvá môžu zdať čudné, ale keďže som robil z cca 4,6 kg očistených paprík, snažil som sa dodržať čo najpresnejší prepočet na dávku 1 kg.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 kg (nie kápia) |
|
350 g (alebo feferónky) |
|
300 g |
|
110 g |
|
100 g |
|
150 ml |
|
55 ml |
|
1 PL (kopcom) |
|
1 PL (kopcom) |
|
Postup
-
1
Zelené papriky sme zjedli, použijeme iba červené (odroda PCR, ANTEA)
-
2
Papriky očistíme, jadierka ani žilky nevyberáme, ale každý si urobí tak, ako mu vyhovuje. Nakrájame na také veľké kusy, aby sa nám dobre mixovali.
-
3
Chilli / feferónky očistíme od stopiek a nakrájame pre mixér vhodnú veľkosť.
-
4
Cibuľu očistíme a nakrájame.
-
5
Papriky, chilli, rajčiny a cibuľu rozmixujeme, pridáme do hrnca so všetkými ostatnými surovinami.
-
6
Varíme na najvyššom stupni 2 hodiny (na ohni, ktorý je silnejší môže stačiť 1,5h - podľa hustoty uvidíme). Ja som mal hmoty takmer 10 litrov, takže v prípade, že budete variť z menšieho množstva, silu ohrevu si prispôsobte podľa potreby.
-
7
Po 2 hodinách sa nám už obsah dosť zmenšil a zahustil. Ponorným mixérom všetko poriadne na kašu rozmixujeme, a varíme ešte cca 20 minút. Pre kontrolu hustoty je dobré si na tanierik nechať vychladnúť malé množstvo - keď už sa masa chová ako pasta, môžeme dávkovať do fliaš.
-
8
Naplníme do fliaš, okraje dosucha vyutierame, zatiahneme viečka.
-
9
Nakoniec ešte 10 minút posterilizujeme na 70-80 stupňoch. Keďže sme začínali neskôr poobede, polnoc nás pristihla, ale pri ohníku s vychladeným pivkom, sa to dá :)
inak recept-popis-chválim...robíme trnavskú nátierku doma a ešte s tekvicou...možno aj túto..
v dobrom závidím to nočné vonku kuchtenie...:-)
Skúsim nejak zhrnúť odpoveď do jedného komentu:
- nad tým cesnakom som uvažoval, ale ani v jednom východiskovom recepte nebol, takže som ho nakoniec nedal ani ja, možno to niekedy v menšom vyskúšam
- "kuchticka" tie papriky sú zo skleníkov, môžem poskytnúť niekoľko fungujúcich rád pre rast paprík
- "radost" nepasírujem, mám zrnká rád a nechávam ich vždy, a tentokrát som to ponorným mixerom rozmixoval rozvarené až na kašu
- "afataga" dobrá pripomienka, skúsim vymyslieť mix zeleniny namiesto vegety a zvýšiť dávku soli, ak sa podarí, zmením recept
- "milad" ono to na množstvo vypadalo veľa chilli, ale bolo tam aj dosť feferóniek a nakoniec je to menej pikantné ako som predpokladal, ale priznávam, že chilli milujem a nedávam ho už len do zmrzliny
pri výrobe som urobil ešte jeden malý zľahčovák, nakrájanú papriku som predtým hodil do hrnca s vriacou vodou (blanžír) na 2 minúty a potom zmäknuté sa to výborne mixovalo , cibuľu samozrejme nie, takisto som mal z domácich paradajok z leta vo fľašiach čistý mix džús, tak som túto bezkožú variantu paradajok cca 4 deci na 1 kilo paprík použil na mixovanie ,išlo to ako po masle a saba sa varila potom len 30 minút. výsledok je parádny.
vďaka za parádnu variantu
Surovin