Papriková nátierka Saba (fotorecept)
Autor receptu: bimbasko
Tento recept je odvodený z niekoľkých receptov, ktoré som nakoniec upravil podľa svojej chuti, a myslím, že to stojí konečne za to :) Robil som prevažne z vlastných dopestovaných surovín. Všetky váhy sú uvedené už pre očistené suroviny. Možno sa niekomu množstvá môžu zdať čudné, ale keďže som robil z cca 4,6 kg očistených paprík, snažil som sa dodržať čo najpresnejší prepočet na dávku 1 kg.
60 minút príprava |
120 minút tepelná úprava |
Postup
- Zelené papriky sme zjedli, použijeme iba červené (odroda PCR, ANTEA)
- Papriky očistíme, jadierka ani žilky nevyberáme, ale každý si urobí tak, ako mu vyhovuje. Nakrájame na také veľké kusy, aby sa nám dobre mixovali.
- Chilli / feferónky očistíme od stopiek a nakrájame pre mixér vhodnú veľkosť.
- Cibuľu očistíme a nakrájame.
- Papriky, chilli, rajčiny a cibuľu rozmixujeme, pridáme do hrnca so všetkými ostatnými surovinami.
- Varíme na najvyššom stupni 2 hodiny (na ohni, ktorý je silnejší môže stačiť 1,5h - podľa hustoty uvidíme). Ja som mal hmoty takmer 10 litrov, takže v prípade, že budete variť z menšieho množstva, silu ohrevu si prispôsobte podľa potreby.
- Po 2 hodinách sa nám už obsah dosť zmenšil a zahustil. Ponorným mixérom všetko poriadne na kašu rozmixujeme, a varíme ešte cca 20 minút. Pre kontrolu hustoty je dobré si na tanierik nechať vychladnúť malé množstvo - keď už sa masa chová ako pasta, môžeme dávkovať do fliaš.
- Naplníme do fliaš, okraje dosucha vyutierame, zatiahneme viečka.
- Nakoniec ešte 10 minút posterilizujeme na 70-80 stupňoch. Keďže sme začínali neskôr poobede, polnoc nás pristihla, ale pri ohníku s vychladeným pivkom, sa to dá :)