Papriková nátierka Saba (fotorecept)

Autor receptu: bimbasko

Tento recept je odvodený z niekoľkých receptov, ktoré som nakoniec upravil podľa svojej chuti, a myslím, že to stojí konečne za to :) Robil som prevažne z vlastných dopestovaných surovín. Všetky váhy sú uvedené už pre očistené suroviny. Možno sa niekomu množstvá môžu zdať čudné, ale keďže som robil z cca 4,6 kg očistených paprík, snažil som sa dodržať čo najpresnejší prepočet na dávku 1 kg.

60 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zelené papriky sme zjedli, použijeme iba červené (odroda PCR, ANTEA)
  2. Papriky očistíme, jadierka ani žilky nevyberáme, ale každý si urobí tak, ako mu vyhovuje. Nakrájame na také veľké kusy, aby sa nám dobre mixovali.
  3. Chilli / feferónky očistíme od stopiek a nakrájame pre mixér vhodnú veľkosť.
  4. Cibuľu očistíme a nakrájame.
  5. Papriky, chilli, rajčiny a cibuľu rozmixujeme, pridáme do hrnca so všetkými ostatnými surovinami.
  6. Varíme na najvyššom stupni 2 hodiny (na ohni, ktorý je silnejší môže stačiť 1,5h - podľa hustoty uvidíme). Ja som mal hmoty takmer 10 litrov, takže v prípade, že budete variť z menšieho množstva, silu ohrevu si prispôsobte podľa potreby.
  7. Po 2 hodinách sa nám už obsah dosť zmenšil a zahustil. Ponorným mixérom všetko poriadne na kašu rozmixujeme, a varíme ešte cca 20 minút. Pre kontrolu hustoty je dobré si na tanierik nechať vychladnúť malé množstvo - keď už sa masa chová ako pasta, môžeme dávkovať do fliaš.
  8. Naplníme do fliaš, okraje dosucha vyutierame, zatiahneme viečka.
  9. Nakoniec ešte 10 minút posterilizujeme na 70-80 stupňoch. Keďže sme začínali neskôr poobede, polnoc nás pristihla, ale pri ohníku s vychladeným pivkom, sa to dá :)