Paprikáš z kuracích pŕs s cuketkami a hubami fotorecept
Foto: Sracz
Varianty slávnych chutných slovenských paprikášov sú nevyčerpateľné. Tentoraz som ho uvaril s mladou zelenou i žltou cuketkou, sterilizovanými šampiňónmi a shitake hubami. Kto vynechá Zobraziť celý popisVarianty slávnych chutných slovenských paprikášov sú nevyčerpateľné. Tentoraz som ho uvaril s mladou zelenou i žltou cuketkou, sterilizovanými šampiňónmi a shitake hubami. Kto vynechá hustú kyslú smotanu a „šlahetku“, pochutná si na perkelte, ale tiež nebude banovať. Na docielenie pikantnej chuti som použil i sterilizované kolieska jalapeño a zvláštnosť som dosiahol aj netradičnou prílohou, ktorú predstavovali julienne sladkých zemiakov a zucinni jednoducho s cesnakom restované na oleji a masle.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
750-800 g |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
3-4 PL (rastlinný) |
|
120-150 g |
|
1-2 ks (tekvička) žltá mladá |
|
1-2 ks zelena mladá |
|
2-3 ks |
|
1-1,5 ks väčšia postrúhaná |
|
4-6 strúčikov na plátky |
|
1,5-2 PL |
|
2-3 KL |
|
250-333 ml (alebo voda teplá) |
|
120-150 ml |
|
150-200 ml |
|
3-4 PL |
|
1-1,5 PL |
|
250-333 ml |
|
120-150 ml |
|
Príloha: | |
2-3 PL |
|
1-1,5 KL |
|
250-333 g mladá zelená |
|
200-250 g |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2-3 strúčiky pretlačený |
|
1-1,5 PL |
|
Postup
-
1
Všetko pekne zoradené pred tepelnou prípravou.
-
2
Kuracie prsia som odblanil a zbavil zbytočného tuku (použijem ho na zjemnenie chuti hovädzej „koscelkovej” polievky), pokrájal na hrubšie plátky, poumýval, osušil, po obidvoch stranách jemne posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením a
-
3
opiekol na horúcom oleji (tak 3÷4´) na každej strane; potom som ich vyložil na pomocný tanier a
-
4
vo výpeku, semo-tamo premiešajúc, opiekol pokrájanú údenú slaninu.
-
5
Čas som využil na pokrájanie zelenej a žltej cuketky (ani mladá tekvička nie je zlá) a stoniek zeleru.
-
6
Do opraženej slaniny som postrúhal väčšiu červenú cibuľu, ale pokojne by som použil aj žltú či bielu, na ktorú som pridal pokrájané strúčiky cesnaku, premiešal, minútku-dve porestoval a
-
7
následne vložil pokrájané kúsky cuketiek i zeleného zeleru a vzápätí opäť asi päť minút nechal podusiť.
-
8
Kuchyňa sa nám pomaly naplňovala príjemnou vôňou, ktorú som obohatil pridaním červenej mletej sladkej papriky a korenia na kuracie mäso, mám ešte zásoby szeged-skej výroby; premiešal a na takto pripravený základ
-
9
poukladal opečené kuracie prsia a postupne ich podlieval asi hrnčekom kuracieho vývaru, (nič by som nepokazil, ak by som bol použil teplú vodu).
-
10
Teraz už nasledovali scedené sterilizované huby,
-
11
pokrájané 3÷4 PL koliesok pikantného sterilizovaného jalapeño a „PL-kocka” masla na zjemnenie výsledného chuťového efektu mojeho výtvoru. Potom už iba zaliať hrnčekom kyslej a ½ hrnčekom šľahačkovej smotany, zamiešať, prevariť a hotovo,
-
12
Súhlasím s Vami, že k takémuto paprikášu najlepšie patria maslové „nokerdle”, ale dnes som ich nahradil zeleninovou prílohou udusenou vo voku. Olej olivový, alebo rastlinný, KL sušených feferónkovvých semienok, cuketka zelená mladá a asi po 2÷3´ porestovaní, zemiak sladký, oboje postrúhané na „rezance”, alebo dôkladne pokrájané na „julienne”, soľ, čMČK a 2÷3 pretlačené strúčiky cesnaku, občas premiešať pomocou kuchynských klieští, zjemniť kockou masla a za tepla servírovať.
-
13
Ak je niekomu, tak ako mne, ľúto paprikášovej, alebo perkeltovej šťavy, tak si ju z taniera postupne „povysáva” dobrým chlebíkom a potom „zhreší”, teda akože zje! Moje druhé, krajšie JA, bolo statočnejšie a uspokojilo sa iba s takto vo voku orestovanými „rezancami”.
-
14
Slovenský bobkový list si našiel kamarátku z arizonskej polopúšte, ktorá sa pri ňom, priviata vetrom, zahniezdila a obaja sa cítia slastne a nažívajú si v úprimne opätovanej láske!
Diskusia k receptu