Kurací paprikáš
Kurací paprikáš

Paprikáš z kuracích pŕs s cuketkami a hubami fotorecept

sracz - fotkasracz, 31. augusta 2018
Paprikáš z kuracích pŕs s cuketkami a hubami (fotorecept)
Foto: Sracz

Varianty slávnych chutných slovenských paprikášov sú nevyčerpateľné. Tentoraz som ho uvaril s mladou zelenou i žltou cuketkou, sterilizovanými šampiňónmi a shitake hubami. Kto vynechá Zobraziť celý popisVarianty slávnych chutných slovenských paprikášov sú nevyčerpateľné. Tentoraz som ho uvaril s mladou zelenou i žltou cuketkou, sterilizovanými šampiňónmi a shitake hubami. Kto vynechá hustú kyslú smotanu a „šlahetku“, pochutná si na perkelte, ale tiež nebude banovať. Na docielenie pikantnej chuti som použil i sterilizované kolieska jalapeño a zvláštnosť som dosiahol aj netradičnou prílohou, ktorú predstavovali julienne sladkých zemiakov a zucinni jednoducho s cesnakom restované na oleji a masle.

4-6
porcie
15 minút
príprava
33-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

750-800 g
podľa potreby
podľa potreby
3-4 PL (rastlinný)
120-150 g
1-2 ks (tekvička) žltá mladá
1-2 ks zelena mladá
2-3 ks
1-1,5 ks väčšia postrúhaná
4-6 strúčikov na plátky
1,5-2 PL
2-3 KL
250-333 ml (alebo voda teplá)
120-150 ml
150-200 ml
3-4 PL
1-1,5 PL
250-333 ml
120-150 ml
Príloha:
2-3 PL
1-1,5 KL
250-333 g mladá zelená
200-250 g
podľa chuti
podľa chuti
2-3 strúčiky pretlačený
1-1,5 PL




Postup

  1. 1

    Všetko pekne zoradené pred tepelnou prípravou.

    Paprikáš z kuracích pŕs s cuketkami a hubami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kuracie prsia som odblanil a zbavil zbytočného tuku (použijem ho na zjemnenie chuti hovädzej „koscelkovej” polievky), pokrájal na hrubšie plátky, poumýval, osušil, po obidvoch stranách jemne posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením a

    Paprikáš z kuracích pŕs s cuketkami a hubami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    opiekol na horúcom oleji (tak 3÷4´) na každej strane; potom som ich vyložil na pomocný tanier a

    Paprikáš z kuracích pŕs s cuketkami a hubami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vo výpeku, semo-tamo premiešajúc, opiekol pokrájanú údenú slaninu.

    Paprikáš z kuracích pŕs s cuketkami a hubami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Čas som využil na pokrájanie zelenej a žltej cuketky (ani mladá tekvička nie je zlá) a stoniek zeleru.

    Paprikáš z kuracích pŕs s cuketkami a hubami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do opraženej slaniny som postrúhal väčšiu červenú cibuľu, ale pokojne by som použil aj žltú či bielu, na ktorú som pridal pokrájané strúčiky cesnaku, premiešal, minútku-dve porestoval a

    Paprikáš z kuracích pŕs s cuketkami a hubami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    následne vložil pokrájané kúsky cuketiek i zeleného zeleru a vzápätí opäť asi päť minút nechal podusiť.

    Paprikáš z kuracích pŕs s cuketkami a hubami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kuchyňa sa nám pomaly naplňovala príjemnou vôňou, ktorú som obohatil pridaním červenej mletej sladkej papriky a korenia na kuracie mäso, mám ešte zásoby szeged-skej výroby; premiešal a na takto pripravený základ

    Paprikáš z kuracích pŕs s cuketkami a hubami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    poukladal opečené kuracie prsia a postupne ich podlieval asi hrnčekom kuracieho vývaru, (nič by som nepokazil, ak by som bol použil teplú vodu).

    Paprikáš z kuracích pŕs s cuketkami a hubami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Teraz už nasledovali scedené sterilizované huby,

    Paprikáš z kuracích pŕs s cuketkami a hubami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    pokrájané 3÷4 PL koliesok pikantného sterilizovaného jalapeño a „PL-kocka” masla na zjemnenie výsledného chuťového efektu mojeho výtvoru. Potom už iba zaliať hrnčekom kyslej a ½ hrnčekom šľahačkovej smotany, zamiešať, prevariť a hotovo,

    Paprikáš z kuracích pŕs s cuketkami a hubami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Súhlasím s Vami, že k takémuto paprikášu najlepšie patria maslové „nokerdle”, ale dnes som ich nahradil zeleninovou prílohou udusenou vo voku. Olej olivový, alebo rastlinný, KL sušených feferónkovvých semienok, cuketka zelená mladá a asi po 2÷3´ porestovaní, zemiak sladký, oboje postrúhané na „rezance”, alebo dôkladne pokrájané na „julienne”, soľ, čMČK a 2÷3 pretlačené strúčiky cesnaku, občas premiešať pomocou kuchynských klieští, zjemniť kockou masla a za tepla servírovať.

    Paprikáš z kuracích pŕs s cuketkami a hubami (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Ak je niekomu, tak ako mne, ľúto paprikášovej, alebo perkeltovej šťavy, tak si ju z taniera postupne „povysáva” dobrým chlebíkom a potom „zhreší”, teda akože zje! Moje druhé, krajšie JA, bolo statočnejšie a uspokojilo sa iba s takto vo voku orestovanými „rezancami”.

    Paprikáš z kuracích pŕs s cuketkami a hubami (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Slovenský bobkový list si našiel kamarátku z arizonskej polopúšte, ktorá sa pri ňom, priviata vetrom, zahniezdila a obaja sa cítia slastne a nažívajú si v úprimne opätovanej láske!

    Paprikáš z kuracích pŕs s cuketkami a hubami (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

ywett
Pekný recept, si šikovný a bod 14 nemá chybu :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia