Foto: Sracz Varianty slávnych chutných slovenských paprikášov sú nevyčerpateľné. Tentoraz som ho uvaril s mladou zelenou i žltou cuketkou, sterilizovanými šampiňónmi a shitake hubami. Kto vynechá hustú kyslú smotanu a „šlahetku“, pochutná si na perkelte, ale tiež nebude banovať. Na docielenie pikantnej chuti som použil i sterilizované kolieska jalapeño a zvláštnosť som dosiahol aj netradičnou prílohou, ktorú predstavovali julienne sladkých zemiakov a zucinni jednoducho s cesnakom restované na oleji a masle. 4-6 porcie 15 min príprava 33-40 min tepelná úprava Suroviny 750-800 g prsia kuracie podľa potreby soľ podľa potreby korenie čierne čerstvo mleté 3-4 PL (rastlinný) olej olivový 120-150 g slanina údená 1-2 ks (tekvička) žltá mladá cuketa 1-2 ks zelena mladá cuketa 2-3 ks zeler stonkový 1-1,5 ks väčšia postrúhaná cibuľa červená 4-6 strúčikov na plátky cesnak 1,5-2 PL paprika červená sladká mletá 2-3 KL korenie na kuracie mäso 250-333 ml (alebo voda teplá) vývar mäsový 120-150 ml huby shitake sterilizované 150-200 ml šampiňóny sterilizované 3-4 PL jalapeño sterilizované 1-1,5 PL maslo 250-333 ml smotana kyslá 120-150 ml smotana na šľahanie Príloha: 2-3 PL olej olivový 1-1,5 KL zrniečka feferóniek sušené 250-333 g mladá zelená cuketa 200-250 g zemiak sladký podľa chuti soľ podľa chuti korenie čierne čerstvo mleté 2-3 strúčiky pretlačený cesnak 1-1,5 PL maslo Nová televízia s receptami: TV Varecha Postup prípravy 1 Všetko pekne zoradené pred tepelnou prípravou. 2 Kuracie prsia som odblanil a zbavil zbytočného tuku (použijem ho na zjemnenie chuti hovädzej „koscelkovej” polievky), pokrájal na hrubšie plátky, poumýval, osušil, po obidvoch stranách jemne posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením a 3 opiekol na horúcom oleji (tak 3÷4´) na každej strane; potom som ich vyložil na pomocný tanier a 4 vo výpeku, semo-tamo premiešajúc, opiekol pokrájanú údenú slaninu. 5 Čas som využil na pokrájanie zelenej a žltej cuketky (ani mladá tekvička nie je zlá) a stoniek zeleru. 6 Do opraženej slaniny som postrúhal väčšiu červenú cibuľu, ale pokojne by som použil aj žltú či bielu, na ktorú som pridal pokrájané strúčiky cesnaku, premiešal, minútku-dve porestoval a 7 následne vložil pokrájané kúsky cuketiek i zeleného zeleru a vzápätí opäť asi päť minút nechal podusiť. 8 Kuchyňa sa nám pomaly naplňovala príjemnou vôňou, ktorú som obohatil pridaním červenej mletej sladkej papriky a korenia na kuracie mäso, mám ešte zásoby szeged-skej výroby; premiešal a na takto pripravený základ 9 poukladal opečené kuracie prsia a postupne ich podlieval asi hrnčekom kuracieho vývaru, (nič by som nepokazil, ak by som bol použil teplú vodu). 10 Teraz už nasledovali scedené sterilizované huby, 11 pokrájané 3÷4 PL koliesok pikantného sterilizovaného jalapeño a „PL-kocka” masla na zjemnenie výsledného chuťového efektu mojeho výtvoru. Potom už iba zaliať hrnčekom kyslej a ½ hrnčekom šľahačkovej smotany, zamiešať, prevariť a hotovo, 12 Súhlasím s Vami, že k takémuto paprikášu najlepšie patria maslové „nokerdle”, ale dnes som ich nahradil zeleninovou prílohou udusenou vo voku. Olej olivový, alebo rastlinný, KL sušených feferónkovvých semienok, cuketka zelená mladá a asi po 2÷3´ porestovaní, zemiak sladký, oboje postrúhané na „rezance”, alebo dôkladne pokrájané na „julienne”, soľ, čMČK a 2÷3 pretlačené strúčiky cesnaku, občas premiešať pomocou kuchynských klieští, zjemniť kockou masla a za tepla servírovať. 13 Ak je niekomu, tak ako mne, ľúto paprikášovej, alebo perkeltovej šťavy, tak si ju z taniera postupne „povysáva” dobrým chlebíkom a potom „zhreší”, teda akože zje! Moje druhé, krajšie JA, bolo statočnejšie a uspokojilo sa iba s takto vo voku orestovanými „rezancami”. 14 Slovenský bobkový list si našiel kamarátku z arizonskej polopúšte, ktorá sa pri ňom, priviata vetrom, zahniezdila a obaja sa cítia slastne a nažívajú si v úprimne opätovanej láske! Diskusia Ulož do KK Facebook Vytlač Nahlás chybu Recept je zaradený do tagov: Jedlá z hydiny Kuracie mäso Huby Zeleninové jedlá Hlavné jedlá Obed Večera Dusené
Cestovanie Jedlo Tovar Zdravie 1 Celodenná aj večerná lyžovačka v poľských Tatrách v obľúbenom stredisku Jurgow Ski len 1 km od hraníc 2 Vytúžený relax v Dudinciach v hoteli Hviezda*** s neobmedzeným kúpaním, zábalom a stravou podľa výberu 3 Zimná rodinná dovolenka v Nízkych Tatrách z pohodlia hotela AVENA RELAX HOTEL*** a 1 dieťa do 12 rokov v cene 4 Zahrejte sa v Relax Aqua & Spa v Trnave s vodným svetom a wellness 1 Darčekový poukaz na nákup na ZľavaDňa 2 Všetky burgre z ponuky Estévečky za rovnakú cenu 3 Obľúbené 3-chodové darčekové menu pre dvoch v TOP reštauráciách Bratislavy – Au Café, Portofino, Leberfinger 4 Gurmánska 4-chodová večera so vstupom do Thermal ŠÍRAVA SPA RESORT**** 1 Nástenné a stolové fotokalendáre - najkrajšie spomienky po celý rok 2019! 2 Fotokalendáre – najkrajšie momenty za posledný rok na jednom mieste 3 Difuzéry s esenciálnym olejom na osvieženie vzduchu a upokojenie mysle 4 Ročné predplatné časopisov Biker a Cyklistika s cyklomapami a sprievodcom Tour de France 2019 1 Profesionálna dentálna hygiena vo White Smile v Starom Meste 2 Dentálna hygiena a ročná starostlivosť v Martin Dental Clinic 3 Thajské kráľovské balíčky Prerelax – Exclusive Thai centrum 4 Vstup alebo permanentka do Spa centra Hotela Devín**** Ďalšie zľavy >
Dnes 3 dni 7 dní 14 dní Články 1 Tvarohové šišky fotorecept 2 Zemiakové placky s hubami fotorecept 3 Pomaly dusené jelenie stehno fotorecept 4 Vyprážané zemiakové posúšiky 5 Krupicová kaša podľa Martina Haricha videorecept 6 Pečené zemiaky - bryndza - slaninka fotorecept 7 Rybí tousty * 2. kniha s receptami z Varecha.skuž za 10,90 Eur 1 Benátsky sen fotorecept 2 Domácí noky opečené s cibulkou a anglickou slaninou 3 Tvarohové koláče bez vajca fotorecept 4 Bezlepkové pečené šišky fotorecept 5 Galantína z kuracích stehien fotorecept 6 Šachovnica zákusok fotorecept 7 Kuřecí prsa plněná baby špenátem s mozzarellou a smetanou * 2. kniha s receptami z Varecha.skuž za 10,90 Eur 1 Božie milosti mojej babky fotorecept 2 Vídeňská roštěná 3 Škoricový trhanec fotorecept 4 Tvarohové koláče z kysnutého tvarohového cesta fotorecept 5 Bezprácny kváskový chlieb fotorecept 6 Domácí salát Rumcajs 7 Krtkove kopčeky fotorecept * 2. kniha s receptami z Varecha.skuž za 10,90 Eur 1 Jablkový zákusok Siedme nebo fotorecept 2 Ľahučké tvarohové koláče fotorecept 3 Mäkučké buchty s lekvárom fotorecept 4 Medový krémeš fotorecept 5 Punčová roláda 6 Maminčino kuře fotorecept 7 Tvarohový Kinder Pingui fotorecept * 2. kniha s receptami z Varecha.skuž za 10,90 Eur 1 TOP 30 receptov (január 2019): Od guláša po hlivu 2 TOP nápady (január 2019): Krásne svietniky vyrobené doma! 3 10 zákuskov, ktoré by mali ochutnať všetci milovníci kakaa 4 Sv. Valentín: 10x Sladké srdiečka pre vaše lásky 5 12 valentínskych tipov: Srdiečka a čokoláda, to je naozaj pekný pár 6 Slaný Valentín: Navarené s láskou, podávané so srdcom 7 Varecha 7/2019: Zemiaková párty Denné súhrny >
Mäsité recepty Bezmäsité recepty Koláče, zákusky Torty Polievky Šaláty Mäsité recepty Krůtí roláda plněná špenátem a rajčaty Kuřecí prsa plněná baby špenátem s mozzarellou a smetanou Galantína z kuracích stehien (fotorecept) Domácí noky opečené s cibulkou a anglickou slaninou Vídeňská roštěná Bezmäsité recepty Tvarohové šišky (fotorecept) Nátierka z červenej repy (fotorecept) Bezlepkové pečené šišky (fotorecept) Špagety so špenátom a s paradajkami Sýrovo-žloutková polévka Koláče, zákusky Tvarohové koláče bez vajca (fotorecept) Škoricový trhanec (fotorecept) Tvarohové koláče z kysnutého tvarohového cesta (fotorecept) Kvásková dvojfarebná resanka (fotorecept) Mandľovo-broskyňový koláč s tofu Torty Torta k narodeninám Gaštanová torta Kataríny Brychtovej (videorecept) Rýchla bezlepková Schwarzwaldská torta Nepečený zákusok s jahodami Dort s čokoládou a višněmi Polievky Šampiňónový krém Luštěninová polévka S Hudbou Vesmírnou (videorecept) Polievka z mletého mäsa a koreňovej zeleniny (fotorecept) Komprdárka (fotorecept) Brokolicovo-špenátová krémová polievka s pórom a syrom (fotorecept) Šaláty Domácí salát Rumcajs Salát z červené řepy s vlašskými ořechy Celerový salát a cibulový chléb bez mouky Parmezánové košíčky s kuracím šalátom (fotorecept) Zimný teplý šalát