Foto: stanci11
Práve som sa vrátila z dvojtýždňového objavovania (a ochutnávania) Španielska. Začalo to na konferencii povinnosťami a potom som prepla do módu 10-dňové cestovanie po Zobraziť celý popisPráve som sa vrátila z dvojtýždňového objavovania (a ochutnávania) Španielska. Začalo to na konferencii povinnosťami a potom som prepla do módu 10-dňové cestovanie po pobreží Španielska a každý deň zastávka v inom meste ;) a z tohto vám prinášam recept na pravú španielskú paellu... Pôvodný recept je práve Paella Valenciana s kuracím a králičím mäsom, a potom samozrejme existuje celé spektrum úprav - morské plody, zelenina, paella z čiernej ryže atď... A mňa teda naučili ako na originál ;)
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
300 g |
|
700 g (bez pŕs) |
|
100 g (mesačná) |
|
200-300 g (alebo fazuľové struky) |
|
300 g |
|
1 ks veľká |
|
(collorante) |
|
1 ČL |
|
2 vetvičky |
|
|
|
2 strúčiky |
|
|
|
|
Postup
-
1
Tak najskôr prikladám foto všetkých surovín, ktoré hneď na začiatku spravil Alejandro (môj hostiteľ vo Valencii).
-
2
Ako prvé sme dozlatova opiekli mäso - čo sa týka dávky, gramáž je uvedená približne pretože váha k dispozícií nebola. Naporcovali sme kurča na menšie kúsky - bez prsíčok, a použili sme 300 g balíček králičích kúskov - všetko aj s kosťami.
-
3
Medzitým sme sparili a olúpali gigantickú paradajku a rozmixovali ju na pyré.
-
4
Pripravené pyré sme pridali k mäsu a spoločne orestovali.
-
5
Ďalšie čo sa pridáva sú mesačné fazule a ferraura - typ strukoviny ktorý u nás nemáme (ale paellu budem robiť aj doma a použijem miesto toho silnejšie fazuľové lusky). V Španielsku sa predáva mrazený mix týchto strukovín, ale keby sme chceli použiť sušenú fazuľu, tak musí byť trošku predvarená.
-
6
Zase sme pár minút restovali.
-
7
Na panvicu do kvapky oleja sme potom vsypali riadnu ČL mletej sladkej papriky a vmiešali do zmesi. Klasicky treba dať pozor, aby nezhorela... Spolu s paprikou sme prihodili aj najemno nakrájaný cesnak.
-
8
Zmes sme osolili a zaliali horúcou vodou až po okraj paellery (panvica na paellu). No a nechali sme to pomaličky bublať na sporáku, až kým sa voda nevyvarila do zhruba polovice paellery - kontrolou je bod, v ktorom je pripojená rúčka paellery k panvici.
-
9
Tu sme skúsili ako to vypadá s mäsom a keď už vyzeralo, že je na ceste zmäknúť, vybrali sme ho vedľa na tanier, aby sme mohli pokračovať s ryžou.
-
10
V tomto bode sa budúca paella ochutnáva - musí byť dostatočne slaná, už sa viac soliť nebude. A zároveň sa pridá buďto šafrán, alebo z finančného hľadiska Colorante - proste na zafarbenie. My sme prisypali teda Colorante od ruky a vmiešali do do zmesi.
-
11
A prichádza ryža...
-
12
...tá sa nasype krížom cez paelleru od jedného kraja ku druhému.
-
13
Potom sa len varechou roztiahne do strán, cik-cakovatým spôsobom. Čo najviac rovnomerne.
-
14
A na vrch sa položí naspäť mäso, ktoré sme predtým vybrali bokom. Upozornenie, od tohto bodu sa paella nemieša, nehýbe sa s panvicou, proste sa to nechá žiť. Zdôrazňoval to ako Alejandro, tak aj iný domáci, s ktorými som kuchtila v Španielsku, takže nehýbať, nemiešať!
-
15
No a tu sme mali s Alejandrom asi 15-20 minút vínovu pauzu, kým sa ryža neurobila al dente. V podstate sme čakali, kým sa voda nevsiakne do ryže. V tom bode sa ryža ochutná, ak je al dente tak super, ak nie je, prilieva sa ešte trocha vývaru z kuraťa alebo králika.
-
16
No, a dôležité je, aby paella prihorela :D Vyslovene sme sedeli s vínkom a čakali na zvuk + čuchový signál, že to trošku horí... a až to bolo znamenie že sa blížime ku finišu. A tým bolo položenie dvoch vetvičiek rozmarínu na odstavenú paellu...
-
17
...a prikrytie obrúskom/čistou utierkou na ďalších 10 minút (ešte raz zdôrazňujem, že už mimo oheň). (hehe, a ďalších 10 minút pre lekciu španielčiny u mňa).
-
18
No a potom začne hodovanie :D Paella sa je rovno z paellery, a keďže správne má byť prihorená, musíte si svoju porcičku vybojovať drevenou vareškou alebo sklenenou lyžicou. Prihorený spodok sa označuje ako "soccarat" a potvrdzujem, že čím viac ho tam je tým lepšie! Skúsila som to cvaknúť trošku, ale neviem či je to dosť vidno.
-
19
Môj hostiteľ si časť paelly dokonca pokvapkal citrónom, časť jedol bez neho. Samozrejme som skúsila oba spôsoby, ale viac mi to šmakovalo bez citróna... To už si každý musí na kúsku skúsiť a vybrať to svoje :) Uvarili sme že vraj množstvo pre 3-4 ľudí...a padlo :D Zvaľujem to na strašný hlad po konferencii a dlhé varenie, ktoré ho len prehĺbilo ;)
-
20
Tak dúfam, že sa Vám recept páčil a možno vyskúšate. Ja určite skúsim paellu v našich podmienkach, a to aj bez paellery! Je to výzva, uvidíme ako dopadne. V každom prípade, ak budete v Španielsku v okolí Valencie, a pôjdete si dať do reštiky paellu - treba povedať "aj so soccaratom!", inak pre turistov to naschvál zhorieť nenechajú, aby sa nesťažovali, a naozaj, stratí sa tým kúzlo paelly...
@Torticka hovoríš mi z duše, ja by som tiež bola rada keby sa dalo všetko možné z varechy ochutnať!
@Leaela máš pravdu, veď aj píšem že úprav na paellu je mnoho, tak dúfam že tu nikto do mňa nezarýpe...len som predala ďalej informácie tak ako mi ich podali v Španielsku, a keďže sa zhodli viacerí a že som nacestovala fakt kilometre tak snáď vedia čo kuchtia. Ale inka áno, úplne chápem ako to myslíš ;)
@Haji , ty si také zlato ;) prečítam si komentár, úsmev od ucha k uchu, no ďakujem krásne a nazad krásne dni plné slniečka želám ;)
@Frezia budem len rada ak skúsiš, ja to vyskúšam tiež so šafránom - varili sme Fideua s mamou jedného kamaráta v Xative (podobný postup) a s tým šafránom to bolo ešte lepšie, takže idem do toho! Citrón nechám ako prílohu a každý si dá podľa chuti, som zvedavá čo povedia na recept doma ;)
Rcp sa mi pozdava, az na toho kralika a najvaic ten prihorenec :-). To ste davaj sfutrovali take kvantum?
@Afataga , viem že ty a králik nekámošite ale ja ho velice môžem a ver mi, prihorenec v paelle by ti chutil :D
@Luss44 - dala som si aj paellu s morskými plodmi a dokonca aj Paellu negru (so sépiovým atramentom/tušom) a chutilo mi veľmi, ale ja som celkom vysadená na morské potvorky takžee to bude asi tým :) verím že taká normálnejšia - mäsová varianta - by ti určite chutila.
@Snitlik doplnila som ryžu, neviem ako mohla vypadnúť ...
@Siisa ďakujem moc, bola to riadna španielsko-slovenská spolupráca na tvorení receptu!
@Zizazi - ja si myslím že budeš spokojná keď vyskúšaš, potom nám aspoń prezradíš či ti chutilo a či sa odpor nezmenil na lásku ...lebo ja som zamilovaná do paelly :D
@Mrkvienka - určite skús, ak budeš pridávať morské plody bude sa robiť celkovo kratšie. Inak máš strašne roztomilý nick musím povedať ;)
@Klukodvody ďakujem moc, potešil si ma. Hostiteľovi odkážem že má krásnu paelleru ;) ja rozmýšľam či si ju nezohnať aj tu popravde....ale idem to skúsiť najskôr v tom čo je k dispozícií a uvidíme.
@Radox1 - páni, rybaciu? nie morské plody ale vyslovene ryby? teda, tak takú som nikde anilen nevidela musím sa priznať ...