Paella Valenciana fotorecept

stanci11 - fotkastanci11, 23. júla 2017
Paella Valenciana (fotorecept)
Foto: stanci11

Práve som sa vrátila z dvojtýždňového objavovania (a ochutnávania) Španielska. Začalo to na konferencii povinnosťami a potom som prepla do módu 10-dňové cestovanie po Zobraziť celý popisPráve som sa vrátila z dvojtýždňového objavovania (a ochutnávania) Španielska. Začalo to na konferencii povinnosťami a potom som prepla do módu 10-dňové cestovanie po pobreží Španielska a každý deň zastávka v inom meste ;) a z tohto vám prinášam recept na pravú španielskú paellu... Pôvodný recept je práve Paella Valenciana s kuracím a králičím mäsom, a potom samozrejme existuje celé spektrum úprav - morské plody, zelenina, paella z čiernej ryže atď... A mňa teda naučili ako na originál ;)

3-4
porcie
10 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
700 g (bez pŕs)
100 g (mesačná)
200-300 g (alebo fazuľové struky)
300 g
1 ks veľká
 (collorante)
1 ČL
2 vetvičky
2 strúčiky




Postup

  1. 1

    Tak najskôr prikladám foto všetkých surovín, ktoré hneď na začiatku spravil Alejandro (môj hostiteľ vo Valencii).

    Paella Valenciana (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ako prvé sme dozlatova opiekli mäso - čo sa týka dávky, gramáž je uvedená približne pretože váha k dispozícií nebola. Naporcovali sme kurča na menšie kúsky - bez prsíčok, a použili sme 300 g balíček králičích kúskov - všetko aj s kosťami.

    Paella Valenciana (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým sme sparili a olúpali gigantickú paradajku a rozmixovali ju na pyré.

    Paella Valenciana (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravené pyré sme pridali k mäsu a spoločne orestovali.

    Paella Valenciana (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ďalšie čo sa pridáva sú mesačné fazule a ferraura - typ strukoviny ktorý u nás nemáme (ale paellu budem robiť aj doma a použijem miesto toho silnejšie fazuľové lusky). V Španielsku sa predáva mrazený mix týchto strukovín, ale keby sme chceli použiť sušenú fazuľu, tak musí byť trošku predvarená.

    Paella Valenciana (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zase sme pár minút restovali.

    Paella Valenciana (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na panvicu do kvapky oleja sme potom vsypali riadnu ČL mletej sladkej papriky a vmiešali do zmesi. Klasicky treba dať pozor, aby nezhorela... Spolu s paprikou sme prihodili aj najemno nakrájaný cesnak.

    Paella Valenciana (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zmes sme osolili a zaliali horúcou vodou až po okraj paellery (panvica na paellu). No a nechali sme to pomaličky bublať na sporáku, až kým sa voda nevyvarila do zhruba polovice paellery - kontrolou je bod, v ktorom je pripojená rúčka paellery k panvici.

    Paella Valenciana (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tu sme skúsili ako to vypadá s mäsom a keď už vyzeralo, že je na ceste zmäknúť, vybrali sme ho vedľa na tanier, aby sme mohli pokračovať s ryžou.

    Paella Valenciana (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    V tomto bode sa budúca paella ochutnáva - musí byť dostatočne slaná, už sa viac soliť nebude. A zároveň sa pridá buďto šafrán, alebo z finančného hľadiska Colorante - proste na zafarbenie. My sme prisypali teda Colorante od ruky a vmiešali do do zmesi.

    Paella Valenciana (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A prichádza ryža...

    Paella Valenciana (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...tá sa nasype krížom cez paelleru od jedného kraja ku druhému.

    Paella Valenciana (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Potom sa len varechou roztiahne do strán, cik-cakovatým spôsobom. Čo najviac rovnomerne.

    Paella Valenciana (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    A na vrch sa položí naspäť mäso, ktoré sme predtým vybrali bokom. Upozornenie, od tohto bodu sa paella nemieša, nehýbe sa s panvicou, proste sa to nechá žiť. Zdôrazňoval to ako Alejandro, tak aj iný domáci, s ktorými som kuchtila v Španielsku, takže nehýbať, nemiešať!

    Paella Valenciana (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    No a tu sme mali s Alejandrom asi 15-20 minút vínovu pauzu, kým sa ryža neurobila al dente. V podstate sme čakali, kým sa voda nevsiakne do ryže. V tom bode sa ryža ochutná, ak je al dente tak super, ak nie je, prilieva sa ešte trocha vývaru z kuraťa alebo králika.

    Paella Valenciana (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    No, a dôležité je, aby paella prihorela :D Vyslovene sme sedeli s vínkom a čakali na zvuk + čuchový signál, že to trošku horí... a až to bolo znamenie že sa blížime ku finišu. A tým bolo položenie dvoch vetvičiek rozmarínu na odstavenú paellu...

    Paella Valenciana (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    ...a prikrytie obrúskom/čistou utierkou na ďalších 10 minút (ešte raz zdôrazňujem, že už mimo oheň). (hehe, a ďalších 10 minút pre lekciu španielčiny u mňa).

    Paella Valenciana (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    No a potom začne hodovanie :D Paella sa je rovno z paellery, a keďže správne má byť prihorená, musíte si svoju porcičku vybojovať drevenou vareškou alebo sklenenou lyžicou. Prihorený spodok sa označuje ako "soccarat" a potvrdzujem, že čím viac ho tam je tým lepšie! Skúsila som to cvaknúť trošku, ale neviem či je to dosť vidno.

    Paella Valenciana (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Môj hostiteľ si časť paelly dokonca pokvapkal citrónom, časť jedol bez neho. Samozrejme som skúsila oba spôsoby, ale viac mi to šmakovalo bez citróna... To už si každý musí na kúsku skúsiť a vybrať to svoje :) Uvarili sme že vraj množstvo pre 3-4 ľudí...a padlo :D Zvaľujem to na strašný hlad po konferencii a dlhé varenie, ktoré ho len prehĺbilo ;)

    Paella Valenciana (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Tak dúfam, že sa Vám recept páčil a možno vyskúšate. Ja určite skúsim paellu v našich podmienkach, a to aj bez paellery! Je to výzva, uvidíme ako dopadne. V každom prípade, ak budete v Španielsku v okolí Valencie, a pôjdete si dať do reštiky paellu - treba povedať "aj so soccaratom!", inak pre turistov to naschvál zhorieť nenechajú, aby sa nesťažovali, a naozaj, stratí sa tým kúzlo paelly...

Diskusia k receptu

monn
Velmi chutne to vypada, urcite to skusim.
torticka
@Stanci , popisala si to tak, ze som to aj ja pochopila. Dala by som si. Ked ja by som si vsetko dala, co sa tu vari a pecie. Si velmi sikovna. Ulozim si to a hadam aj skusim spravit. Pekny den.
1x adasa
leaela
@Stanci pekny recept,s tou "pravostou" receptu opatrne,urcite sa tu najdu jedinci,ktori to spochybnia.s paellou to bude asi podobne ako s nasou kapustnicou,co kuchyna to ina variacia....ale recept je fajn a urcite autenticky
haji
Smekám! Krásná práce, bezva recept s úžasným slovním doprovodem. Díky za vše, milá @Stanci , jsi moc a moc šikovná a krásná mladá žena s úžasným citem a talentem pro přípravu jídla, vaření, výklad! Přeji krásné dny, plné lásky, radosti a tvořivosti!
1x dosa
frezia
Az som vyhladla, ked na to jedlo pozeram. Urcite to podla teba vyskusam. Ale ja to mam rada so safranom a citronom, inak pouzijem tvoj postup. Zelam ti krasnu nedelu.
stanci11
@Monn ak vyskúšaš daj vedieť ako to dopadlo :)

@Torticka hovoríš mi z duše, ja by som tiež bola rada keby sa dalo všetko možné z varechy ochutnať!

@Leaela máš pravdu, veď aj píšem že úprav na paellu je mnoho, tak dúfam že tu nikto do mňa nezarýpe...len som predala ďalej informácie tak ako mi ich podali v Španielsku, a keďže sa zhodli viacerí a že som nacestovala fakt kilometre tak snáď vedia čo kuchtia. Ale inka áno, úplne chápem ako to myslíš ;)

@Haji , ty si také zlato ;) prečítam si komentár, úsmev od ucha k uchu, no ďakujem krásne a nazad krásne dni plné slniečka želám ;)

@Frezia budem len rada ak skúsiš, ja to vyskúšam tiež so šafránom - varili sme Fideua s mamou jedného kamaráta v Xative (podobný postup) a s tým šafránom to bolo ešte lepšie, takže idem do toho! Citrón nechám ako prílohu a každý si dá podľa chuti, som zvedavá čo povedia na recept doma ;)
afataga
Riadne si si uzivala, len co je pravda. Super si to opisala, az som mala pocit, ze som tam aj ja.
Rcp sa mi pozdava, az na toho kralika a najvaic ten prihorenec :-). To ste davaj sfutrovali take kvantum?
luss44
pekné čítanie, aj rcp samotný. Jedla som paellu v Španielsku, ale s morskými plodmi a tie mi nechutili. Takto s hydinou či králikom môže byť super.
siisa
Veru sa mi recept veľmi páči :) Pekne spracovaný a verím, že aj chutný. Mám rada paellu ;)
stanci11
@Methi : Ďakujem :)

@Afataga , viem že ty a králik nekámošite ale ja ho velice môžem a ver mi, prihorenec v paelle by ti chutil :D

@Luss44 - dala som si aj paellu s morskými plodmi a dokonca aj Paellu negru (so sépiovým atramentom/tušom) a chutilo mi veľmi, ale ja som celkom vysadená na morské potvorky takžee to bude asi tým :) verím že taká normálnejšia - mäsová varianta - by ti určite chutila.

@Snitlik doplnila som ryžu, neviem ako mohla vypadnúť ...

@Siisa ďakujem moc, bola to riadna španielsko-slovenská spolupráca na tvorení receptu!

paploska
Krasne spracovany recept a moje oblubene jedlo. 5* az mam chut mrknut Barcelonu...ale to ja vzdy ☺
arnilka
krásny recept bohatý na chute a nádherne farebný :-)
zizazi
nesmierne lákavo vyzerá tvoj recept. Paellu som nikdy nejedla, z nevysvetliteľného dôvodu som voči tomuto jednu mala odpor. Skúsim urobiť, pretože až mi slinky tečú pri pohľade na tú nádheru.
mrkvienka
ooou to vyzera bozsky, no ja sa najviac tesim ked mi pride panvica do big green egg lebo by siom rada vyskusala taketo recepty na grile. isto to bude mnamka. hned si pisem recept, lebo u nas su jedla z morskych plodov velmi oblubene :)
stanci11
@Arnilka ďakujem, je to pecka recept, Španieli vedia čo robia :D

@Zizazi - ja si myslím že budeš spokojná keď vyskúšaš, potom nám aspoń prezradíš či ti chutilo a či sa odpor nezmenil na lásku ...lebo ja som zamilovaná do paelly :D

@Mrkvienka - určite skús, ak budeš pridávať morské plody bude sa robiť celkovo kratšie. Inak máš strašne roztomilý nick musím povedať ;)

klukodvody
Hluboká poklona. Paráda a musím mimo krásnou přípravu ohodnotit i pánev na Paelu. Krásný večer.
stanci11
@Kokotava ďakujem, možno som pochytila niečo z toho španielska :)

@Klukodvody ďakujem moc, potešil si ma. Hostiteľovi odkážem že má krásnu paelleru ;) ja rozmýšľam či si ju nezohnať aj tu popravde....ale idem to skúsiť najskôr v tom čo je k dispozícií a uvidíme.

cesminaz
Naozaj velmi pekne napísaný recept milá @Stanci11 :-) Nielen jedlo vyzerá vyborne,ale aj to tvoje "rozpravanie" sa číta velmi príjemne a s úsmevom na tvári :-) Toto už nieje len "recept" ,ale je to napísané už v štýle zážitku :-)
stanci11
ďakujem @Cesminaz :) ono to aj bol riadny zážitok musím sa priznať :) a to je v tej kuchyni hneď viac srandy ako keď človek varí sám
henny44
Super receptík,vďaka zaň,ja som paellu vo Valencii jedla,a chutila úúúžasne. Takže si ju ynova vychutnám v domácich podmienkach :-P
radox1
paellu obcas robim,ale rybaciu-je to super jedlo.v septembri idem na Cala Sant Vicenc,tak si dam aj ich verziu.
stanci11
@Henny44 som rada že som ti ju takto pripomenula a ešte radšej budem ak sa ti podarí ukuchtiť :)

@Radox1 - páni, rybaciu? nie morské plody ale vyslovene ryby? teda, tak takú som nikde anilen nevidela musím sa priznať ...

cimo
Veľmi pekný recept a úžasne šarmantne interpretovaný :-). Mal som možnosť ochutnať originál paellu ale postup prípravy som nepoznal a tak srdečná vďaka za recept. Keďže ma zaujala paellera tak som ju trošku gúglil ... ak by mal niekto záujem našiel som takéto:  www.zbozi.cz/hledani/?q=paellera...
stanci11
@Cimo ďakujem veľmi pekne za komentár :) potešil takto z rána... a riadne super že si sa rozgooglil - náhodu tie paellery nemajú ani šialené ceny, teraz mám fakt chrobáka v hlave! takže diky za tip rozhodne ;)
marianne
Super recept, pekne prezentovaný, normálne som na ňu chuť dostala...
coldie3
Vyzerá to výborne, no chýba mi tam informácia. Zhruba akú veľkú paelleru potrebujem na prípravu jedla s týmto množstvom ingrediencií? Myslím tým priemer panvice. Podľa fotky to vyzerá na 50cm. Potrebujem si prepočítať množstvo na menšiu panvicu. Ďakujem za odpoveď.