Foto: veronika1984
Recept som objavila v staršom čísle časopisu Dobré jedlo. Pôvodne obsahuje mleté hovädzie mäso, ale pretože sa v našej rodine konzumuje skôr bravčové mäso, Zobraziť celý popisRecept som objavila v staršom čísle časopisu Dobré jedlo. Pôvodne obsahuje mleté hovädzie mäso, ale pretože sa v našej rodine konzumuje skôr bravčové mäso, tak som si recept prispôsobila. Príprava je síce trochu zdĺhavá, ale výsledok stojí za to.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
800 g / hovädzie mäso mleté |
|
1 kg |
|
2 ks |
|
3 - strúčiky |
|
3 ks |
|
100 g |
|
1 ks |
|
4 ks |
|
2 PL čerstvá |
|
100 ml |
|
mletý |
|
200 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Zemiaky očistíme, pokrájame a uvaríme v osolenej vode. Uvarené zemiaky rozpučíme, pridáme k nim mlieko, maslo a vyšľaháme z nich hladké zemiakové pyré.
-
2
Pripravíme si mäso, cibuľu, cesnak, mrkvu a slaninu.
-
3
Vo veľkej panvici zohrejeme olej, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a prelisovaný cesnak a krátko osmažíme.
-
4
Pridáme nadrobno posekanú mrkvu (pôvodne sa v recepte krája na rezance) a na kocky nakrajanú slaninu.
-
5
Pridáme mäso, osolíme, okoreníme a pod pokrievkou dusíme 15-20 minút. Žemľu namočíme do malého množstva mlieka, aby ním nasiakla (žemľu som do mäsovej plnky najprv zabudla dať, ale v hotovom jedle mi ani nechýbala).Mäso odstavíme z plameňa, necháme mierne vychladnúť, zamiešame doň 2 vajcia, namočenú žemľu a posekanú petržlenovú vňať.
-
6
Dno zapekacej misy vymastíme maslom a rovnomerne rozotrieme polovicu zemiakovej kaše. Na ňu navrstvíme podusené mäso.
-
7
Do zvyšku kaše primiešame kyslú smotanu, 2 vajcia a mletý muškátový oriešok.
-
8
Kašu rozotrieme na mäso a posypeme struhaným syrom.
-
9
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 200°C, až kým syr nie je chrumkavý :), teda asi 25-30 minút.
-
10
Podávame najlepšie so zeleninovým šalátom. Dobrú chuť!
shepperd´s pie sa skutocne robi z jahnaciny a pecivo sa don nedava.