Ovčiarsky nákyp fotorecept

veronika1984 - fotkaveronika1984, 8. marca 2011

Recept som objavila v staršom čísle časopisu Dobré jedlo. Pôvodne obsahuje mleté hovädzie mäso, ale pretože sa v našej rodine konzumuje skôr bravčové mäso, Zobraziť celý popisRecept som objavila v staršom čísle časopisu Dobré jedlo. Pôvodne obsahuje mleté hovädzie mäso, ale pretože sa v našej rodine konzumuje skôr bravčové mäso, tak som si recept prispôsobila. Príprava je síce trochu zdĺhavá, ale výsledok stojí za to.

6
porcií
30 minút
príprava
20+30 minút
na 200 °C

Suroviny

800 g / hovädzie mäso mleté
1 kg
2 ks
3  - strúčiky
3 ks
100 g
1 ks
4 ks
2 PL čerstvá
100 ml
 mletý
200 g




Postup

  1. 1

    Zemiaky očistíme, pokrájame a uvaríme v osolenej vode. Uvarené zemiaky rozpučíme, pridáme k nim mlieko, maslo a vyšľaháme z nich hladké zemiakové pyré.

    Ovčiarsky nákyp (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si mäso, cibuľu, cesnak, mrkvu a slaninu.

    Ovčiarsky nákyp (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vo veľkej panvici zohrejeme olej, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a prelisovaný cesnak a krátko osmažíme.

    Ovčiarsky nákyp (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme nadrobno posekanú mrkvu (pôvodne sa v recepte krája na rezance) a na kocky nakrajanú slaninu.

    Ovčiarsky nákyp (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme mäso, osolíme, okoreníme a pod pokrievkou dusíme 15-20 minút. Žemľu namočíme do malého množstva mlieka, aby ním nasiakla (žemľu som do mäsovej plnky najprv zabudla dať, ale v hotovom jedle mi ani nechýbala).Mäso odstavíme z plameňa, necháme mierne vychladnúť, zamiešame doň 2 vajcia, namočenú žemľu a posekanú petržlenovú vňať.

    Ovčiarsky nákyp (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dno zapekacej misy vymastíme maslom a rovnomerne rozotrieme polovicu zemiakovej kaše. Na ňu navrstvíme podusené mäso.

    Ovčiarsky nákyp (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do zvyšku kaše primiešame kyslú smotanu, 2 vajcia a mletý muškátový oriešok.

    Ovčiarsky nákyp (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kašu rozotrieme na mäso a posypeme struhaným syrom.

    Ovčiarsky nákyp (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 200°C, až kým syr nie je chrumkavý :), teda asi 25-30 minút.

    Ovčiarsky nákyp (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Podávame najlepšie so zeleninovým šalátom. Dobrú chuť!

    Ovčiarsky nákyp (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

alexola
jeeeej shepherds pie... prvé jedlo, ktoré mi drahý pripravil :)
evanaaa
Raz som skúšala podobne, len bez tej mrkvy, slaniny a cesnaku, qale pečivo by som tam nedala ani ja. Takto to niekedy vyskúšam, zatiaľ si to uložím do KK.
rea1
citronix,
shepperd´s pie sa skutocne robi z jahnaciny a pecivo sa don nedava.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia