Orechový závin fotorecept
Foto: cesminaz
Veľmi chutný orechový závin z kysnutého cesta :-)
príprava
na 180 °C
Suroviny
600 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
cca 2,5 dl |
|
30 g čerstvé |
|
0,5 KL |
|
Plnka: | |
500 g mleté |
|
podľa chuti |
|
2 bal |
|
1 KL |
|
z 1/2 citróna |
|
3 dl |
|
100 g |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Do misky dáme múku, cukor, sol a premiešame lyžicou. Potom pridáme dopoly spustené maslo, vajce, jogurt a napučaný kvások, ktorý sme si urobili z 2 dl mlieka + 1 kl cukor + 30 g droždie. Tých zvyšných 0,5 dl mlieka pridáme podla potreby pri vypracúvaní. Má nám vzniknúť polomäkké, trocha lepivé cesto. Cesto ešte pomocou trošky múky párkrát vymiesime do bochníka, poprášime vrch múkou a dáme na teplé miesto cca 1 hodinu kysnúť.
-
2
Kým cesto kysne si pripravíme plnku. Do jedného hrnca dáme zovreť 3 dl mlieka a 100 g masla. Ked sa už mlieko začalo variť, pridáme orechy, 1 kl škoricu a nastrúhanú kôru z pol citróna. Premiešame a spolu pár minút povaríme, aby orechy napučali. Ked už viac nehustne, pridáme cukor podla chuti a aj s tým zo 5 minút podusíme. Nakoniec necháme plnku vychladnúť.
-
3
Ked cesto nakyslo, vyklopíme ho na pomúčenú dosku a rozdelíme na 2 časti. Obe časti len zlahka sformujeme do bochníka. Bochník vyválkame na hrúbku 5-6 mm a natrieme plnkou. Treba si ju presne rozdeliť. Cesto stočíme do závinu a dáme na plech s papierom. Záviny necháme zakryté utierkou ešte 25-30 minút podkysnúť.
-
4
Ked záviny podkysli ich natrieme žltkom, ktoré sme len zlahka premiešali s olejom. Po natretí, vidličkou urobíme na vrchu závinu pásikavý vzor a ihlou urobíme do závinu zopar dierok, treba závin celkom až na spodok prepichnúť. Nakoniec som závin takou "lopatkou na halušky" pozakrajovala. Zakaždým som ju namočila do oleja a stlačením závin prekrojila až na spodok. Záviny dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na 20 minút. Po 20-ich minútach položíme na koláč alobal a takto dopečieme ešte 15 minút. Dokopy sa pečie 35 minút. Ale radšej si to sledujte a ak treba, predlžte čas o 5 minút. Po 20-ich minutách je závin už zlatistý, preto sa dopeká s alobalom na vrchu.
-
5
Horúci závin potrieme kúskom masla a necháme vychladnúť. Závin môžte rozlámať, ale aj pekne nakrájať :-)
-
6
Prajem dobrú chuť :-)
:-) ..tak luxus by som to nenazvala,lebo sú to 2 záviny a zato nech sa tá plnka dá aj cítit :-) Ale kto chce,ten si pravdaže môže spravit dvojaké plnky.U nás boli oba orechové.A čo sa týka toho "krájania" ,to sa nemusí,kludne to vynechaj.Je síce pravda,že takto sa dostane do vnútra závinu teplo rýchlejšie a aj viac vzduchu,ale môzes to aj vynechat a spraviť klasicky.No možno sa ti ten čas pečenia troška predlži,takze si to sleduj :-) No a v druhom rade sa mi to aj páči a občas zvyknem pre zmenu takto závin,alebo börek pozakrajovať :-) Pekný den všetkým!
Máš ho fakt lákavý,teraz by som si kúsok veru dala ;-) Som rada,ze si s receptom spokojná a ze koláč chutil.Vdaka za odozvu s fotkou :-)
Ahoj :-) To je fakt milé, som rada že koláč chutil.Teším sa tvojej odozve a aj takej pochvale :-) Som rada,že ta zaujali aj iné moje recepty a budem rada ak niektoré vyskúšaš. Ak chceš, tak kukni aj na môj nedávno založený Blog cesminazuenal.blogspot.com/?m=1...
Nájdeš tam niekolko tunajších,ale aj mnoho mojích nových receptov a inšpirácií :-) Možno ta niektorý tiež zaujme. Pekný den prajem :-)
Závin vyzerá lákavo ;-) Vdaka pekne za tvoju odozvu, som rada, že sa koláč podaril a že chutil :-) @cukriki :-) vdaka
Odteraz už iný nepečiem. Neváhajte, niet lepšieho. Mňam,mňam, mňam.
Dakujem krásne za správu, teším sa že koláč chutí👍
🥰🥰 teším sa