Orechový koláč

Orechový závin (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Veľmi chutný orechový závin z kysnutého cesta :-)

80 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misky dáme múku, cukor, sol a premiešame lyžicou. Potom pridáme dopoly spustené maslo, vajce, jogurt a napučaný kvások, ktorý sme si urobili z 2 dl mlieka + 1 kl cukor + 30 g droždie. Tých zvyšných 0,5 dl mlieka pridáme podla potreby pri vypracúvaní. Má nám vzniknúť polomäkké, trocha lepivé cesto. Cesto ešte pomocou trošky múky párkrát vymiesime do bochníka, poprášime vrch múkou a dáme na teplé miesto cca 1 hodinu kysnúť.
  2. Kým cesto kysne si pripravíme plnku. Do jedného hrnca dáme zovreť 3 dl mlieka a 100 g masla. Ked sa už mlieko začalo variť, pridáme orechy, 1 kl škoricu a nastrúhanú kôru z pol citróna. Premiešame a spolu pár minút povaríme, aby orechy napučali. Ked už viac nehustne, pridáme cukor podla chuti a aj s tým zo 5 minút podusíme. Nakoniec necháme plnku vychladnúť.
  3. Ked cesto nakyslo, vyklopíme ho na pomúčenú dosku a rozdelíme na 2 časti. Obe časti len zlahka sformujeme do bochníka. Bochník vyválkame na hrúbku 5-6 mm a natrieme plnkou. Treba si ju presne rozdeliť. Cesto stočíme do závinu a dáme na plech s papierom. Záviny necháme zakryté utierkou ešte 25-30 minút podkysnúť.
  4. Ked záviny podkysli ich natrieme žltkom, ktoré sme len zlahka premiešali s olejom. Po natretí, vidličkou urobíme na vrchu závinu pásikavý vzor a ihlou urobíme do závinu zopar dierok, treba závin celkom až na spodok prepichnúť. Nakoniec som závin takou "lopatkou na halušky" pozakrajovala. Zakaždým som ju namočila do oleja a stlačením závin prekrojila až na spodok. Záviny dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na 20 minút. Po 20-ich minútach položíme na koláč alobal a takto dopečieme ešte 15 minút. Dokopy sa pečie 35 minút. Ale radšej si to sledujte a ak treba, predlžte čas o 5 minút. Po 20-ich minutách je závin už zlatistý, preto sa dopeká s alobalom na vrchu.
  5. Horúci závin potrieme kúskom masla a necháme vychladnúť. Závin môžte rozlámať, ale aj pekne nakrájať :-)
  6. Prajem dobrú chuť :-)