Opitý Izidor trochu inak fotorecept
Foto: petullka
“Jemnejšia” verzia klasického koláča, vlašské orechy som vymenila za mandle a rum za amaretto. Piekla som to prvý raz, tak som si prešla Zobraziť celý popis“Jemnejšia” verzia klasického koláča, vlašské orechy som vymenila za mandle a rum za amaretto. Piekla som to prvý raz, tak som si prešla niekoľko receptov a vytvorila svoj. Viem, že vo väčšine sú orechy aj v ceste, ale mne to prišlo až moc orechové, tak som spravila takúto verziu a je to ozaj chutné.
porcií
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
4 ks |
|
200 g |
|
50 ml |
|
100 ml vlažná |
|
250 g |
|
1 bal. |
|
3 PL |
|
Mandľová plnka: | |
200 g mleté |
|
4 PL |
|
100 ml |
|
Čokoládový krém: | |
4 ks |
|
200 g |
|
2 PL |
|
50 g |
|
1 ČL |
|
200 g |
|
Čokoládová poleva: | |
100 g |
|
20 g |
|
1 PL |
|
(na potretie) |
|
Postup
-
1
Cesto: Celé vajcia vyšľaháme s cukrom do peny, prilejeme vodu a olej, nakoniec už len ručne primiešame preosiatu múku s kakaom a kypriacim práškom. Cesto nalejeme do formy s priemerom 26 cm vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov cca 30 minút. V pôvodnom recepte bol plech o veľkosti 34x25 cm, ak nechcete tortu.
-
2
Mandľová plnka: Mleté mandle zmiešame s práškovým cukrom a amarettom.
-
3
Čokoládový krém: Celé vajcia, kakao, vanilkovú esenciu (nemusí byť) a cukor šľaháme aspoň minútu mixérom (aby sa nám z toho nespravila praženica) a hneď dáme misu nad paru a šľaháme krém do zhustnutia (malo by to vyzerať ako redší puding). Ja som varila 35 minút na miernom ohni. Asi po 15 minútach varenia som prihodila čokoládu.
-
4
Niekto šľahá krém mixérom, ja som šľahala ručne metličkou, často ale nie nonstop, medzitým som si plnila tortu a upratovala kuchyňu a tak. Si pamätám, že ako dieťa, som musela nepretržite miešať 30 minút, lebo mama ma vždy okríkla, že bude zlá plnka, ba dokonca som musela miešať v smere hodinových ručičiek, nie naopak :-) mne sa tá plnka veľmi nedarila, bola vždy dosť riedka, ale častým skúšaním som zistila, že hnedý cukor a čokoláda ju robia hustejšiu a je vždy dokonalá.
-
5
Misu s uvarenou čokoládovou plnkou som dala späť do mixéra a sem tam premixovala, aby skôr vychladla a do vychladnutej som primiešala maslo a vyšľahala hladký a nadýchaný krém.
-
6
Z upečeného korpusu som stiahla papier, “vršok” zrezala a pekne zarovnaný som vrátila do formy.
-
7
Na korpus som natrela lekvár, na to som dala mandľovú plnku.
-
8
A na to ešte čokoládový krém. Nechala som to celé schladiť cez noc.
-
9
No a ráno som už len naliala čokoládu (roztopila som nad parou spolu s Cerou a olejom). A ozdobila bielou čokoládou a nasekanými mandľami. Nakoniec som si handričku namočila do horúcej vody a potrela ňou boky torty, odstránila obruč a nakrájala horúcim nožom na 8 častí.
Ďakujem krásne 😚
ďakujem pekne, mám rada vlašské orechy, ale mandle oveľa radšej. Ja aj sloniu slzu pečiem s mandľami. Ale nabudúce určite skúsim s vlašskými a s rumom,aby som ochutnala aj originál, lebo ozaj som ho dosiaľ nejedla😉
Ďakujem pekne, ozaj sa vydaril 🙂
Ďakujem krásne 😊
Nooo nech sa páči do Popradu, dnes máme krásne počasie, úžasný výhľad na Tatry. Škoda, že sa tu nedá pridať video, tak som ti spravila aspoň jednu foto z videa. Ale poponáhľajte sa, lebo už sú len posledné kúsky torty a tie už dlho nevydržia, je fakt skvelá. A nezabudni vziať so sebou aj tu úžasnú pečenú papriku, mňam 🤤
Ďakujem pekne, aj ten Váš medovo kávový vyzerá super, hlavne ten krém, ten musím skúsiť.