Mandľový zákusok
Opitý Izidor trochu inak (fotorecept)
Autor receptu: petullka
“Jemnejšia” verzia klasického koláča,
vlašské orechy som vymenila za mandle
a rum za amaretto.* Piekla som to prvý
raz, tak som si prešla niekoľko receptov
a vytvorila svoj. Viem, že vo väčšine sú
orechy aj v ceste, ale mne to prišlo až
moc orechové, tak som spravila takúto
verziu a je to ozaj chutné.
8 porcií |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Cesto: Celé vajcia vyšľaháme s cukrom do peny, prilejeme vodu a olej, nakoniec už len ručne primiešame preosiatu múku s kakaom a kypriacim práškom. Cesto nalejeme do formy s priemerom 26 cm vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov cca 30 minút. V pôvodnom recepte bol plech o veľkosti 34x25 cm, ak nechcete tortu.
- Mandľová plnka: Mleté mandle zmiešame s práškovým cukrom a amarettom.
- Čokoládový krém: Celé vajcia, kakao, vanilkovú esenciu (nemusí byť) a cukor šľaháme aspoň minútu mixérom (aby sa nám z toho nespravila praženica) a hneď dáme misu nad paru a šľaháme krém do zhustnutia (malo by to vyzerať ako redší puding). Ja som varila 35 minút na miernom ohni. Asi po 15 minútach varenia som prihodila čokoládu.
- Niekto šľahá krém mixérom, ja som šľahala ručne metličkou, často ale nie nonstop, medzitým som si plnila tortu a upratovala kuchyňu a tak. Si pamätám, že ako dieťa, som musela nepretržite miešať 30 minút, lebo mama ma vždy okríkla, že bude zlá plnka, ba dokonca som musela miešať v smere hodinových ručičiek, nie naopak :-) mne sa tá plnka veľmi nedarila, bola vždy dosť riedka, ale častým skúšaním som zistila, že hnedý cukor a čokoláda ju robia hustejšiu a je vždy dokonalá.
- Misu s uvarenou čokoládovou plnkou som dala späť do mixéra a sem tam premixovala, aby skôr vychladla a do vychladnutej som primiešala maslo a vyšľahala hladký a nadýchaný krém.
- Z upečeného korpusu som stiahla papier, “vršok” zrezala a pekne zarovnaný som vrátila do formy.
- Na korpus som natrela lekvár, na to som dala mandľovú plnku.
- A na to ešte čokoládový krém. Nechala som to celé schladiť cez noc.
- No a ráno som už len naliala čokoládu (roztopila som nad parou spolu s Cerou a olejom). A ozdobila bielou čokoládou a nasekanými mandľami. Nakoniec som si handričku namočila do horúcej vody a potrela ňou boky torty, odstránila obruč a nakrájala horúcim nožom na 8 častí.