Mandľový zákusok
Mandľový zákusok

Mandľové rezy s karamelovým krémom a banánom

siuuu - fotkasiuuu, 20. júla 2022
Mandľové rezy s karamelovým krémom a banánom
Foto: siuuu

Veľmi lahodná kombinácia chutí. Mali sme prebytok vajíčok od sliepočiek, tak som tentoraz zvolila na vajíčka náročnejšiu maškrtu.
Zdroj: https://dobrotynatanieri.blogspot.com/2022/07/mandlove-kocky-s-kavovo-karamelovym.html

12-14
porcií
45 minút
príprava
8-10 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
5 ks
5 ks
140 g
140 g
30 g
Kávový sirup:
1 dl
50 g
2 ČL
Krém:
5 ks
150 g
43 g
200 g
2 PL
2 ČL
Čokoládový krém:
100 g (40 % kakaa)
50 g
Poleva:
100 g (40 % kakaa)
50 g
Okrem toho:
1-2 ks
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Príprava má niekoľko etáp. Najskôr si pripravíme mandľové cesto - mandľovú múku a práškový cukor preosejeme, pridáme celé vajíčka a miešame pokiaľ zmes nie je nadýchaná a krémová. Primiešame múku a nakoniec jemne stierkou vmiešame tuhý sneh z bielkov a štipky soli. Cesto nalejeme na pekáč vyložený papierom na pečenie (použila som klasický pekáč s vnútornými rozmermi cca 38 x 36 cm) a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme asi 8-10 minút, kým vrch nebude jemne ružový. Vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Po vychladnutí stiahneme papier na pečenie, korpus položíme na čistý papier a po dĺžke prerežeme na 3 rovnako široké pruhy (okraje som predtým zarovnala - orezala).

  2. 2

    Kým sa pečie korpus, pripravíme si kávový sirup, a to tak, že zmiešame všetky ingrediencie, privedieme k varu, necháme minútku variť, odstavíme a necháme úplne vychladnúť.

  3. 3

    A ideme na krém - žĺtky vyšľaháme v ohňovzdornej mise do svetlej peny. V miske zmiešame cukor s vodou a kávou, privedieme k varu a zahrejeme na 115 °C. Postupne túto zmes zašľaháme do žĺtkovej peny, nakoniec postupne pridávame zmäknuté maslo a šľaháme (najskôr na nižších obrátkach, postupne zvýšime) až pokiaľ krém nevychladne. Nakoniec všľaháme Lotus nátierku. Krém môžete urobiť aj bez kávy - iba s karamelovou príchuťou, podľa chuti.

  4. 4

    Čokoládový krém je klasická ganache - smotanu zahrejeme pod bod varu, zalejeme ňou nasekanú čokoládu (odporúčam posekať na menšie kúsky, aby sa dobre rozpustila), 1-2 minúty necháme postáť a rozmiešame na hladký krém, ktorý čiastočne necháme vychladnúť.

  5. 5

    Prvý pás cesta potrieme kávovým sirupom, rozdelíme polovicu kávového krému, priložíme druhý pás cesta, potrieme kávovým sirupom, natrieme čokoládový krém, uložíme kolieska banánov, ja som potrela banány tenkou vrstvou krému, položíme posledný pás cesta, potrieme zvyškom kávového krému, vrch urovnáme a dáme stuhnúť do chladničky.

  6. 6

    Po stuhnutí krému polejeme čokoládovou ganache, ktorú pripravíme rovnako ako čokoládovú vrstvu - smotanu zahrejeme po bod varu a zalejeme ňou nasekanú čokoládu, rozmiešame, necháme čiastočne vychladnúť a natrieme na koláč. Po čiastočnom zatuhnutí (ganache úplne nestuhne ako klasická čoko poleva) ozdobíme podľa vkusu - ja som skúšala prvý krát zdobenie jedlým zlatom (kúsky položíme zlatou stranou na koláč a po cca 1 minúte pinzetou opatrne stiahneme papier, na ktorom sa zlato nachádza) a doplnila som ho jedlým zlatým práškom a mini čokoládovou ozdobou.

Diskusia k receptu

haji
Rezy sú to královské, plné jemných chutí. Jen se ztrácím v tom krému. V názvu píšeš, že sú s karamelovým krémom a v postupu se mluví o kávovém krému. Ale to je detail. Krásné foto, skvělý recept. S radostí bych ochutnala. Dala sis záležet!
siuuu
@haji (20.7.2022 15:36)

Ja som robila kávovo-karamelový, ale dá sa sa urobiť aj čisto karamelový, alebo čisto kávový - je to taký variabilný krém ;-)
siuuu
Ďakujem dievčatá za milé komentáre ... nie je to zložitý koláč, iba tak vyzerá, takže smelo do toho ;-)
terinka55
A dovolím si tvrdiť, že takýto zákusok tu nepridá nik z “profi cukrárov”, čo sa tu tiež prezentujú zo známych hotelov, či reštík.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia