Bobaľky

frommykitchendotcom - bez fotkyfrommykitchendotcom, 29. decembra 2023

Suroviny

1 kg
1 ČL
7-8 dl
2 ČL
6 PL
1 kocka




Postup

  1. 1

    Múku preosejeme, pridáme 1 ČL práškového cukru a soľ.

  2. 2

    Pripravíme si kvások. Droždie rozmrvíme do 200 ml teplého mlieka, pridáme 1 ČL práškového cukru, premiešame a necháme kvások narásť.

  3. 3

    Maslo si roztopíme. Pozor nepretopiť ho, len roztopiť.

  4. 4

    K múke pridáme hotový kvások, roztopené maslo a časť zvyšného mlieka. Mlieko pridávam zásadne postupne počas miesenia.

  5. 5

    Keď sa už cesto oddeľuje od misky je hotové. Posypem ho múkou pomedzi prsty aby nepopraskalo, prikryjem kuchynskou utierkou a nechám kysnúť. Asi po 10-15 minútach kysnutia znova premiesim a nechám kysnúť ďalších asi 30 minút.

  6. 6

    Po vykysnutí z cesta po častiach odoberáme na pomúčenú dosku a robíme menšie valčeky. Tie nakrájame asi na 1 cm široké kúsky a ukladáme reznou stranou nahor na plech, ktorý sme len pomúčili.

    Bobaľky - obrázok 6
  7. 7

    Pečieme na 200-220 °C kým nechytia farbu, zhruba 10 minút.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia