Opekance
Opekance Amálka (fotorecept)
Autor receptu: anulienka1
Teraz je ich čas a preto ich sem pridávam. Neviem prečo Amálka. Možno preto, lebo sú naozaj ľahučké a jemné, ako víla.* Sú rýchlo hotové, pretože nič nenechávate kysnúť. Proste zamiešate, vytvarujete, pečiete a hotovo. Robím ich už roky a s receptom som veľmi spokojná,
preto som sa rozhodla ho ponúknuť aj vám. Je tu veľa receptov na opekance, tak ak sa nájde rovnaký, znamená to, že je dobrý :).
10 porcií |
30 minút príprava |
12 minút na 180 °C |
Postup
- Maslo roztopíme a všetky suroviny spolu zmiešame. Vymiešame na hladké nelepivé cesto. Nerobte žiadny kvások, nič také, len zmiešať a vymiešať.
- Cesto nenechávame kysnúť, hneď ho rozdelíme na jednotlivé časti z ktorých ušúľame valčeky a tie pokrájame na malé kúsky. S cestom sa veľmi dobre pracuje, vôbec sa nelepí, podsýpať múkou len minimálne.
- Vytvarované opekance ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Nechávame medzi jednotlivými opekancami trošku miesta, pretože v rúre trochu podrastú.
- Pečieme v teplovzdušnej rúre vyhriatej na 180 stupňov cca 10-12 minút. Treba strážiť, záleží od rúry. Ja zvyknem plech v rúre počas pečenia aj otočiť, aby sa opekance dobre upiekli zo všetkých strán. Necháme vychladnúť a skladujeme na suchom mieste. Do Vianoc v pohode vydržia.