Opekance s makom
mesačník Varecha, 23. decembra 2025

Foto: Shutterstock
V tradičnej slovenskej kuchyni sú opekance alebo aj bobaľky, ako sa im niekde hovorí, súčasťou štedrovečeného menu.
porcií
príprava
na 250 °C
Suroviny
| Na cesto: | |
| 300-400 ml vlažné |
|
| 1 bal. čerstvé (42 g) |
|
| 2 PL |
|
| 500 g |
|
| 1 ks |
|
| 80 g (maslo alebo margarín) |
|
| 1/2 ČL |
|
| Na makovú zmes: | |
| 500-600 ml |
|
| 400 g mletý |
|
| (alebo cukor) |
|
Postup
-
1
Na kvások do vlažného mlieka pridáme cukor a rozdrobené droždie. Necháme postáť.
- 2
Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme vajce, soľ, zmäknutý tuk a pripravený kvások. Vymiesime hladké a pružné cesto, ktoré jemne poprášime múkou. Misu prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste 45 až 60 minút.
- 3
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 1 cm a malým pohárikom vykrajujeme kúsky – opekance. Ukladáme ich na plech vymastený tukom alebo vystlaný papierom na pečenie, s menšími odstupmi, pretože počas pečenia narastú.
- 4
Pečieme v rúre vyhriatej na 250 °C, kým majú opekance jemne zlatistú farbu.
- 5
Maková zmes: Medzitým ohrejeme mlieko, pridáme mletý mak a osladíme podľa chuti medom alebo cukrom.
- 6
Upečené opekance preložíme do misy a zalejeme horúcou makovou zmesou. Jemne premiešame a necháme pár minút odstáť, aby zmäkli a vsiakli chuť maku a mlieka.
- 7
Podávame teplé ako tradičný štedrovečerný pokrm.
Tiež opekance:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu