Opekance s makom

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 23. decembra 2025
Opekance s makom
Foto: Shutterstock

V tradičnej slovenskej kuchyni sú opekance alebo aj bobaľky, ako sa im niekde hovorí, súčasťou štedrovečeného menu.

6 ks
porcií
30 (+ kysnutie) minút
príprava
15 minút
na 250 °C

Suroviny

Na cesto:
300-400 ml vlažné
1 bal. čerstvé (42 g)
2 PL
500 g
1 ks
80 g (maslo alebo margarín)
1/2 ČL
Na makovú zmes:
500-600 ml
400 g mletý
 (alebo cukor)



Postup

  1. 1

    Na kvások do vlažného mlieka pridáme cukor a rozdrobené droždie. Necháme postáť.

  2. 2

    Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme vajce, soľ, zmäknutý tuk a pripravený kvások. Vymiesime hladké a pružné cesto, ktoré jemne poprášime múkou. Misu prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste 45 až 60 minút.

  3. 3

    Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 1 cm a malým pohárikom vykrajujeme kúsky – opekance. Ukladáme ich na plech vymastený tukom alebo vystlaný papierom na pečenie, s menšími odstupmi, pretože počas pečenia narastú.

  4. 4

    Pečieme v rúre vyhriatej na 250 °C, kým majú opekance jemne zlatistú farbu.

  5. 5

    Maková zmes: Medzitým ohrejeme mlieko, pridáme mletý mak a osladíme podľa chuti medom alebo cukrom.

  6. 6

    Upečené opekance preložíme do misy a zalejeme horúcou makovou zmesou. Jemne premiešame a necháme pár minút odstáť, aby zmäkli a vsiakli chuť maku a mlieka.

  7. 7

    Podávame teplé ako tradičný štedrovečerný pokrm.

Diskusia k receptu