Bezlepková veka
Bezlepková veka

Obložená maslová veka bez lepku

novalim - fotkanovalim, 13. apríla 2022. Komerčný recept.
Obložená maslová veka bez lepku
Foto: novalim

Obložené chlebíčky sa hodia na každú príležitosť. Či už na narodeninovú párty, pre návštevu v nedeľné popoludnie alebo len tak na večeru. Určite Zobraziť celý popisObložené chlebíčky sa hodia na každú príležitosť. Či už na narodeninovú párty, pre návštevu v nedeľné popoludnie alebo len tak na večeru. Určite sa vám zídu na Veľkonočný pondelok pre šibačov. My sme tie naše obložené chlebíčky pripravili z jemnej maslovej veky bez lepku, ktorej recept vám dnes prinášame. Vyskúšajte ho už dnes, a vedzte, že ani nespoznáte, že je bezlepková.
Zdroj: www.novalim.sk

12 ks
porcií
150 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
50 g roztopené vlažné
500 ml teplé
1/2 kocky (čerstvé)
1/2 ČL
5 g
Na potretie:
1 ks
Na obloženie:
 (alebo majonéza)
 (na posypanie)




Postup

  1. 1

    Do misky nalejeme 100 ml mlieka, rozdrobíme doň droždie a pridáme cukor. Rozmiešame a necháme vzísť kvások. Trvá to asi 10 minút.

  2. 2

    Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme soľ, zvyšné teplé mlieko, maslo a pripravený kvások. Všetko spolu vymiesime na hladké cesto (ideálne kuchynským robotom s hnetacím nástavcom). Je dôležité miesiť aspoň 10 minút, aby sa všetko dobre prepojilo. Cesto z vrchu posypeme trochou múky, prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste 60 minút.

  3. 3

    Keď cesto kysnutím zdvojnásobí svoj objem, vyklopíme ho na pomúčenú pracovnú dosku a ručne zľahka premiesime. Vytvarujeme podlhovastý bochník, ktorý vložíme do formy na chlebík vystlanej papierom na pečenie alebo trochu vymastenej a vysypanej múkou. Opäť prikryjeme utierkou a necháme ešte podkysnúť vo forme cca 30 minút.

  4. 4

    Potom potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme na 200 °C do zlatista približne 30 minút. Počas pečenia aspoň dvakrát pokropíme veku vodou, aby si uchovala vláčnosť. Po upečení necháme vychladnúť a následne vyklopíme z formy.

  5. 5

    Veka chutí najlepšie čerstvá ako obložený chlebíček, prípadne s nátierkou, ale môžeme ju aj nakrájanú zamraziť.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia