Obložená maslová veka bez lepku
Foto: novalim
Obložené chlebíčky sa hodia na každú príležitosť. Či už na narodeninovú párty, pre návštevu v nedeľné popoludnie alebo len tak na večeru. Určite Zobraziť celý popisObložené chlebíčky sa hodia na každú príležitosť. Či už na narodeninovú párty, pre návštevu v nedeľné popoludnie alebo len tak na večeru. Určite sa vám zídu na Veľkonočný pondelok pre šibačov. My sme tie naše obložené chlebíčky pripravili z jemnej
maslovej veky bez lepku, ktorej recept vám dnes prinášame. Vyskúšajte ho už dnes, a vedzte, že ani nespoznáte, že je
bezlepková.
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
500 g |
|
50 g roztopené vlažné |
|
500 ml teplé |
|
1/2 kocky (čerstvé) |
|
1/2 ČL |
|
5 g |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na obloženie: | |
|
|
|
|
|
|
|
|
(alebo majonéza) |
|
(na posypanie) |
|
Postup
-
1
Do misky nalejeme 100 ml mlieka, rozdrobíme doň droždie a pridáme cukor. Rozmiešame a necháme vzísť kvások. Trvá to asi 10 minút.
- 2
Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme soľ, zvyšné teplé mlieko, maslo a pripravený kvások. Všetko spolu vymiesime na hladké cesto (ideálne kuchynským robotom s hnetacím nástavcom). Je dôležité miesiť aspoň 10 minút, aby sa všetko dobre prepojilo. Cesto z vrchu posypeme trochou múky, prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste 60 minút.
- 3
Keď cesto kysnutím zdvojnásobí svoj objem, vyklopíme ho na pomúčenú pracovnú dosku a ručne zľahka premiesime. Vytvarujeme podlhovastý bochník, ktorý vložíme do formy na chlebík vystlanej papierom na pečenie alebo trochu vymastenej a vysypanej múkou. Opäť prikryjeme utierkou a necháme ešte podkysnúť vo forme cca 30 minút.
- 4
Potom potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme na 200 °C do zlatista približne 30 minút. Počas pečenia aspoň dvakrát pokropíme veku vodou, aby si uchovala vláčnosť. Po upečení necháme vychladnúť a následne vyklopíme z formy.
- 5
Veka chutí najlepšie čerstvá ako obložený chlebíček, prípadne s nátierkou, ale môžeme ju aj nakrájanú zamraziť.
Tiež veka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu