Foto: veronikavari
Ak pridáte viac cukru/medu a uberiete soľ získate vynikajúcu vianočku.
príprava
na 220 a 180 °C
Postup
-
1
Pripravíme kvások a to tak, že do časti vody pridáme med a droždie. Do misky nalejeme zvyšnú vodu, olej, prisypeme múku a soľ. Premiešame a pridáme kvások. Pomocou mixéra s hnietacimi hákmi mixujeme cca. 5 minút. Vymixované cesto premiestnime do vymastenej jánskej misy a necháme kysnúť asi 30-45 minút aby chlebík pekne podrástol. Možno nechať kysnúť aj v rúre vyhriatej na 30-50 stupňov. Chlebík vytiahneme a rúru vyhrejeme na 220 stupňov, vložíme do nej veko jánskej misy s vodou a chlebík pečieme cca. 5 minút, následne teplotu znížime na 180 stupňov a pečieme 45-50 minút. Po dopečení chlebík vyberieme z rúry, vyberieme aj z jánskej misy a až vychladnutý krájame.
Diskusia k receptu