Domáca veka na chlebíčky
Foto: izabella929
Na Silvestrovské chlebíčky si vždy pečiem domáce veky.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
300 g |
|
100 g |
|
100 g (Zlatý klas) |
|
1 KL |
|
300 ml vlažná |
|
40 g |
|
1 KL |
|
1 PL |
|
Na potretie: | |
(pred pečením) |
|
Postup
-
1
Nefotila som FOTOPOSTUP. Najprv si pripravím kvások. Z 300 ml vody odoberiem 50 ml, pridám pomrvené droždie a posypem cukrom a hladkou múkou. Dám vykysnúť na teplé miesto. Zatiaľ si všetky múky preosejem, pridám soľ a všetko spolu zmiešam. Keď mi kvások krásne nakysne, pridám ho k múke, premiešam, pridám zbytok vlažnej vody a olej a zmiešam. Cesto vložím do robota a nechám miesiť 6 minút. Potom cesto preložím do misy, poprášim múkou a nechám kysnúť na teplom mieste 45 minút. Vykysnuté cesto vyložím na pomúčenú dosku a jemne premiesim. Z cesta urobím dlhý šúľok a tento zrolujem do tvaru veky, ešte pošúľam, aby veka bola pekná rovná a ukladám ich na papierom vystlaný plech. Urobila som z tejto dávky 3 veky. Nechám ich zakryté podkysnúť 30 minút. Keď krásne podkysli, potriem ich mliekom a urobím zárezy do veky a ešte 5 minút nechám podkysnúť.
-
2
Rúru nechám vyhriať na 180 °C a piekli sa 30 minút. Upečené vyložím na mriežku a nechám úplne vychladnúť, kým ich budem krájať.
-
3
Po vychladnutí som urobila vzorku v reze. Sú krehké a mäkučké. Za dôležité považujem poriadne kysnutie. Prajem vám dobrú chuť.
-
4
Chlebíčky sú hotové a ešte jedna rada... Ja na chlebíčky nestrúham syr, lebo keď sú chlebíčky dlhšie na stole, syr sa rýchlo vysuší... Strúham na chlebíčky pomarančovú kôru, samozrejme poriadne ju umyjem pred strúhaním. Takto chlebíčky zostanú aj svieže a sú zároveň aj chutné.
Veľmi sa teším, že si vybrala práve môj recept,mal veľký úspech i v Maďarsku..ďakujem veľmi pekne za komentár.-)
Bolo treba potriet pre pečením mliekom,,,
Prajem Ti krásneho Silvestra, šťastné vykročenie do Nového roku 2020, veľa zdravia, lásky, aj Tvojim blízkym.
Som veľmi rada,že stojíš v dlhom rade tých spokojných kuchárov,ktorí vyskúšali tento recept a veľmi im chutili chlebíčky z veky,je to väčšia radosť a skvelá chuť keď si to pripravíme doma,,,ďakujem pekne za komentár a blahoželanie,,,tiež prajem tebe aj tvojej rodinke Šťastný nový rok,,,
Možno trúba, možno víc těsta, bo poloviční dávka je 1,5 veky. Tak má tvar kapku rozvolněný, o chuti nepochybuji. Co trouba se ukáže. Mě to také potkalo v minulosti a chvíli trvalo, než jsem odhalila jádro pudla. Teda že zahájila odcházení. Člověk pořád nevěří...
Milá haji, môže to byť aj v kvalite múky, ja nepečiem s našou múkou z obchodu.Objednávam si múku priamo v mlyne, je čerstvo pomletá, svetlejšia a jej kvalita a vôňa sa nedá porovnať s múkou v našich obchodoch..ale o tom som už raz písala na tejto stránke pod iným receptom..iste aj rúra je dôležitá..
Ďakujem pekne za vyskúšanie receptu..predovšetkym to bude aj v múke a určite aj v rúre.Používam múku z mlyna, ktorá je čerstvo pomletá, voňavá a omnoho svetlejšia ako múka z obchodu.Roky si objednávam múku v mlyne v 5 kg balení..takže kvalita múky je podstatná..vďaka za komentár..
Ostala mi pätka a aj po tyzdni v chlebniku jej nic nie je. Je samozrejme suchsia, ale stale zuzitkovatelna. Nakrajam na kocky vysusim a bude do polievky.
Robím to podobne keď mi zostane kúsok z domáceho chlebika.. Nakrájam na kocky nasucho o pečiem na panvici s pridaním trosku cesnaku a podávam do polievok... Alebo ešte malé kocky zmiešam s vajcom, robím malé hrudky a zavarim do hotovej polievky.. Ďakujem pekne za komentár..