Maslová veka
Maslová veka

Chrumkavá maslová veka

Jana Štrbková
foodblog Medové motúzy, 21. apríla 2022
Chrumkavá maslová veka
Foto: Jana Štrbková

Vaše chlebíčky pozdvihne na vyššiu úroveň.

4 bochníky
porcie
60 (+ kysnutie) minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

600 ml
10 g
40 g čerstvé
1 kg
120 g
1 ČL
1 ks




Postup

  1. 1

    Asi 200 ml teplého mlieka nalejeme do misky, pridáme cukor a rozdrobené droždie. Zasypeme lyžicou hladkej múky, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 10 minút odpočívať.

  2. 2

    Medzitým na miernom ohni roztopíme maslo, necháme ho vychladnúť.

  3. 3

    Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme soľ, vykysnutý kvások, zvyšné teplé mlieko a vlažné maslo. Ručne zamiesime hladké, vláčne cesto, trvá to asi päť minút, cesto sa musí oddeľovať od misky.

  4. 4

    Cesto prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť 1,5 hodiny.

  5. 5

    Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, preložíme ho na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na štyri rovnaké časti. Každú časť jemne rozvaľkáme, horný a spodný okraj preložíme do stredu, prstami spojíme, okraje cesta preložíme smerom nahor, spojíme prstami, pretočíme. Vznikne nám podlhovastý bochník. Vytvarované veky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Medzi bochníkmi necháme rozstupy. Prikryjeme ich utierkou a necháme na teplom mieste podkysnúť ešte pol hodinu.

  6. 6

    Bochníky potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 30 minút dozlatista.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia