Šúľance
Šúľance

(Ne)tradičné pestrofarebné šúľance s ovocím

kucharocka123 - bez fotkykucharocka123, 17. augusta 2023

Domáce šúľance sú pre mňa nielen klasika, ktorá nikdy neomrzí, ale aj spomienka na babičku, ktorá pri všetkej skromnosti, mnohokrát aj z mála, vykúzlila Zobraziť celý popisDomáce šúľance sú pre mňa nielen klasika, ktorá nikdy neomrzí, ale aj spomienka na babičku, ktorá pri všetkej skromnosti, mnohokrát aj z mála, vykúzlila neskutočné dobroty. Keďže dvere do mojej kuchyne sú kreativite vždy otvorené, babičkin klasický recept som tentoraz upravila do netradičnej verzie. Zamenila som niektoré ingrediencie, šúľance som prevoňala prírodnou vanilkou a trochu som sa pohrala aj s ich farbou. Pozrite sa, ako to dopadlo.

3
porcie
20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
250 g
200 g
2 ks
štipka
1/2 ks (dreň)
Na zafarbenie cesta:
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
Poleva:
100 g (65 %)
100 g
Na ozdobenie:
Na poliatie uvarených šúľancov:




Postup

  1. 1

    Na farbenie šúľancov použijeme prírodné suroviny (pyré z rozmixovanej uvarenej cvikly a mrkvy a tiež kakaový prášok). Odtieň farby závisí od použitého množstva pyré.

  2. 2

    Cesto: Do misky dáme vidličkou roztlačený tvaroh, pridáme vajcia, vanilkovú dreň, štipku soli a prisypeme preosiatu múku. Všetky ingrediencie premiešame a vypracujeme cesto. Ak je príliš lepivé, poprášime ho ešte trochou múky a znovu premiešame. Potom cesto preložíme na pracovnú dosku, vymiesime a rozdelíme na bochníky, ktoré budeme jednotlivo farbiť. Do každého bochníčka pridáme rozmixované zeleninové pyré alebo kakao a znovu premiesime.

  3. 3

    Z každého bochníka na doske vyformujeme dlhšie valčeky, z ktorých odkrajujeme rovnaké kúsky a tvarujeme šúľance.

  4. 4

    Šúľance po dávkach vkladáme do vriacej osolenej vody. Varíme pri miernej teplote, kým nevyplávajú na povrch. Potom povaríme ešte 2-3 minúty a vyberieme pomocou dierkovanej naberačky do misy, polejeme roztopeným maslom a zľahka premiešame, aby sa nezlepili.

  5. 5

    Poleva: Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, pridáme maslo a vymiešame.

  6. 6

    Šúľance naservírujeme na taniere, ozdobíme čerstvým ovocím a prelejeme teplou čokoládovou polevou, prípadne ešte aj roztopeným maslom. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

farbuska
Krásne si sa vyhrala! Hotové umelecké dielo na tanieri.
kucharocka123
ďakujem pekne za pochvalu, do prípravy šúľancov môžeme zapojiť aj detičky alebo vnúčatká, o to viac budú chutiť...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia