(Ne)tradičné pestrofarebné šúľance s ovocím
Foto: kucharocka123
Domáce šúľance sú pre mňa nielen klasika, ktorá nikdy neomrzí, ale aj spomienka na babičku, ktorá pri všetkej skromnosti, mnohokrát aj z mála, vykúzlila Zobraziť celý popisDomáce šúľance sú pre mňa nielen klasika, ktorá nikdy neomrzí, ale aj spomienka na babičku, ktorá pri všetkej skromnosti, mnohokrát aj z mála, vykúzlila neskutočné dobroty. Keďže dvere do mojej kuchyne sú kreativite vždy otvorené, babičkin klasický recept som tentoraz upravila do netradičnej verzie. Zamenila som niektoré ingrediencie, šúľance som prevoňala prírodnou vanilkou a trochu som sa pohrala aj s ich farbou. Pozrite sa, ako to dopadlo.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Cesto: | |
250 g |
|
200 g |
|
2 ks |
|
štipka |
|
1/2 ks (dreň) |
|
Na zafarbenie cesta: | |
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
Poleva: | |
100 g (65 %) |
|
100 g |
|
Na ozdobenie: | |
|
|
|
|
|
|
Na poliatie uvarených šúľancov: | |
|
Postup
-
1
Na farbenie šúľancov použijeme prírodné suroviny (pyré z rozmixovanej uvarenej cvikly a mrkvy a tiež kakaový prášok). Odtieň farby závisí od použitého množstva pyré.
- 2
Cesto: Do misky dáme vidličkou roztlačený tvaroh, pridáme vajcia, vanilkovú dreň, štipku soli a prisypeme preosiatu múku. Všetky ingrediencie premiešame a vypracujeme cesto. Ak je príliš lepivé, poprášime ho ešte trochou múky a znovu premiešame. Potom cesto preložíme na pracovnú dosku, vymiesime a rozdelíme na bochníky, ktoré budeme jednotlivo farbiť. Do každého bochníčka pridáme rozmixované zeleninové pyré alebo kakao a znovu premiesime.
- 3
Z každého bochníka na doske vyformujeme dlhšie valčeky, z ktorých odkrajujeme rovnaké kúsky a tvarujeme šúľance.
- 4
Šúľance po dávkach vkladáme do vriacej osolenej vody. Varíme pri miernej teplote, kým nevyplávajú na povrch. Potom povaríme ešte 2-3 minúty a vyberieme pomocou dierkovanej naberačky do misy, polejeme roztopeným maslom a zľahka premiešame, aby sa nezlepili.
- 5
Poleva: Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, pridáme maslo a vymiešame.
- 6
Šúľance naservírujeme na taniere, ozdobíme čerstvým ovocím a prelejeme teplou čokoládovou polevou, prípadne ešte aj roztopeným maslom. Dobrú chuť!
Tiež Šúľance:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu