Šúľance

(Ne)tradičné pestrofarebné šúľance s ovocím

Autor receptu: kucharocka123

Domáce šúľance sú pre mňa nielen klasika, ktorá nikdy neomrzí, ale aj spomienka na babičku, ktorá pri všetkej skromnosti, mnohokrát aj z mála, vykúzlila neskutočné dobroty.* Keďže dvere do mojej kuchyne sú kreativite vždy otvorené, babičkin klasický recept som tentoraz upravila do netradičnej verzie. Zamenila som niektoré ingrediencie, šúľance som prevoňala prírodnou vanilkou a trochu som sa pohrala aj s ich farbou. Pozrite sa, ako to dopadlo.

3
porcie
20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na farbenie šúľancov použijeme prírodné suroviny (pyré z rozmixovanej uvarenej cvikly a mrkvy a tiež kakaový prášok). Odtieň farby závisí od použitého množstva pyré.
  2. Cesto: Do misky dáme vidličkou roztlačený tvaroh, pridáme vajcia, vanilkovú dreň, štipku soli a prisypeme preosiatu múku. Všetky ingrediencie premiešame a vypracujeme cesto. Ak je príliš lepivé, poprášime ho ešte trochou múky a znovu premiešame. Potom cesto preložíme na pracovnú dosku, vymiesime a rozdelíme na bochníky, ktoré budeme jednotlivo farbiť. Do každého bochníčka pridáme rozmixované zeleninové pyré alebo kakao a znovu premiesime.
  3. Z každého bochníka na doske vyformujeme dlhšie valčeky, z ktorých odkrajujeme rovnaké kúsky a tvarujeme šúľance.
  4. Šúľance po dávkach vkladáme do vriacej osolenej vody. Varíme pri miernej teplote, kým nevyplávajú na povrch. Potom povaríme ešte 2-3 minúty a vyberieme pomocou dierkovanej naberačky do misy, polejeme roztopeným maslom a zľahka premiešame, aby sa nezlepili.
  5. Poleva: Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, pridáme maslo a vymiešame.
  6. Šúľance naservírujeme na taniere, ozdobíme čerstvým ovocím a prelejeme teplou čokoládovou polevou, prípadne ešte aj roztopeným maslom. Dobrú chuť!