Medové rezy
Medové rezy

Netradičné medové rezy fotorecept

cizmy - bez fotkycizmy, 20. decembra 2022
Netradičné medové rezy (fotorecept)
Foto: Cizmy

Klasické medové rezy raz moja babka pripravila s netypickou plnkou. Namiesto lekváru dala ako strednú plnku orechovú náplň do oblátok. Po rokoch som Zobraziť celý popisKlasické medové rezy raz moja babka pripravila s netypickou plnkou. Namiesto lekváru dala ako strednú plnku orechovú náplň do oblátok. Po rokoch som si na tento medový rez spomenul a veľmi nám zachutil.

150 minút
príprava
6 - 10 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
100 g (alebo maslo)
250 g
3 plné PL
1 ks
1 a 1/2 KL
8 PL
680 g
Plnka krémová:
1/2 l
3 PL
250 g
150 g
1 bal.
podľa uváženia
Plnka orechová:
500 g
2 dl
350 - 400 g mleté
250 g (alebo maslo)
1 PL
podľa uváženia
Poleva:
150 g




Postup

  1. 1

    Cesto: V mise nad parou necháme rozpustiť margarín/maslo, práškový cukor a med. Pridáme vajce, požadované množstvo sódy bikarbóny a kyslého mlieka. Miešame dovtedy, pokiaľ sa nám masa spení a zväčší svoj objem. Potom odstavíme, pridáme hladkú múku a necháme vychladnúť. Po vychladnutí cesto rozdelíme na štyri časti a vyvaľkáme pláty. Pečieme na obrátenom plechu, ktorý sme pomastili a vysypali múkou a to na 180 až 190 stupňoch asi tak 7 až 10 minút. Pláty sledujeme, nemali by úplne stmavnúť. S cestom sa výborne manipuluje pred aj po pečení.

    Netradičné medové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Plnka krémová: Mlieko s vanilkovým cukrom a polohrubou múkou rozmiešame a uvaríme. Necháme vychladnúť. Medzitým si vymiešame maslo a práškový cukor na penu. Do tejto zmesi potom postupne zašľaháme uvarenú kašu.

    Netradičné medové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plnka orechová: Cukor s mliekom pomaly varíme asi 20 až 25 minút. Po tomto čase by mala táto zmes zbelieť a zdvojnásobiť svoj objem. Pridáme mleté orechy a odstavíme z plameňa. Pridáme margarín/maslo izbovej teploty a lyžicu kakaa. Rovnako môžeme pridať aj rum podľa vlastného uváženia. Plnka by mala byť hustá, ak teda tečie, treba pridať ešte mleté orechy, rovnako dobre však poslúžia aj pomleté keksy.

    Netradičné medové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rezy skladáme dokopy zvyčajným spôsobom. Na prvý plát dáme krémovú plnku, na druhý oblátkovú, na tretí opäť krémovú. Zvyškom orechovej plnky môžeme naplniť tortové oblátky a máme dva dezerty jedným ťahom. Rezy zaťažíme a necháme odležať. Neskôr polejeme čokoládovou polevou.

    Netradičné medové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tento koláč je príjemný a primerane sladký, hoci by sa to vzhľadom na množstvo cukru v plnkách nemuselo zdať. V orechovej plnke vyrovná chuť kakao a rum a v krémovej plnke je možné z jeho množstva taktiež odobrať. U nás je to slávnostný koláč, teda sa robí nanajvýš dvakrát do roka. Tentoraz sme ho pripravili k oslave babkiných narodenín.

    Netradičné medové rezy (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

mirop
mozu byt vynikajuce, ale myslim si ze ten kyslasty lekvar v medovych rezoch svoj vyznam ma, podtrhne celkovu sladku chut
1x cizmy
cizmy
@sobon (20.12.2022 18:07)

Ďakujem za pekný komentár. Aj pri pečení to treba niekedy skúšať metódou pokus-omyl, tak som sa odvážil a celkom nám to chutilo. Určite treba raz vyskúšať, či už takto dokopy alebo aj len tú samotnú plnku do oblátok.
cizmy
@mirvav (20.12.2022 20:41)

Ďakujem pekne za milé slová. Za vyskúšanie nových kombinácií človek nič nedá, prinajhoršom si to zje sám, čo nie je až taký veľký trest. A toto je naozaj len také malé spojenie dvoch tradičných receptov dokopy.
cizmy
@mirop (21.12.2022 06:13)

Ďakujem za komentár. Nehádam sa, sám mám lekváre v akýchkoľvek zákuskoch rád. Možno by sa dalo pri oblátkovej plnke ubrať z cukru a pridať za lyžicu či dve nejakého kyselkavého lekváru nakoniec, alebo natrieť najprv lekvár a na to tenšiu vrstvu tej oblátkovej plnky. Pamätám si, že babka zvykla dávať máličko lekváru aj do griláže a vždy to dalo dobrú chuť.
haji
Pěkný receptík. Pro lidi, kteří nemají rádi lekvár, je toto velmi milá kombinace. Mám takový výtisk ve své blízkosti, kámošku. Lekvár, ovoce - to jsou pro ni ve sladkostech vetřelci.
1x cizmy
cizmy
@haji (21.12.2022 08:50)

Ďakujem za komentár. Je to tak, sto ľudí, sto chutí. Najlepšie je, že si každý môžeme recepty prispôsobiť tak, ako chceme alebo tomu, pre koho ich robíme. S lekvárom, bez lekváru, ale hlavne s nadšením a snahou potešiť :) .
alina598
@cizmy
ďakujem veľmi pekne za recept, ktorý so vyskúšala, pridala som aj lekvár a bol skutočne výborný😉👍
cizmy
@alina598 (11.4.2023 02:48)
Ďakujem za reakciu a som veľmi rád, že chutilo :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia