Foto: misladelka
Ide o klasickú kuraciu polievku a kuracie prsia s bylinkovým maslom. Recepty nie sú ničím novým, ani veľmi výnimočným, chcela by som ho však Zobraziť celý popisIde o klasickú kuraciu polievku a kuracie prsia s bylinkovým maslom. Recepty nie sú ničím novým, ani veľmi výnimočným, chcela by som ho však venovať všetkým mladým gazdinkám, ktorým sa doma nechcelo veľa priučiť a padli do "gazdinstva" s večne hladným chlapom :D Spájam tu, čo som zachytila ešte doma-doma od starkej a maminky, čo mi poradila "svokra" a priateľova starká + poučením z chýb, ktoré som svojím kuchárskym neumením za kratučký rok, čo mám svoju vlastnú kuchyňu, stihla vyparatiť :D
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
POLIEVKA: | |
1 ks |
|
1 ks |
|
3 ks |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
2 ks zelená |
|
1 ks stredne veľká |
|
6 ks |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
BYLINKOVÉ MASLO: | |
125 g |
|
1/2 ks |
|
1/2 KL |
|
KURACIE PRSIA: | |
|
|
|
|
|
|
3 ks strúčiky |
|
1 dcl |
|
|
|
800 dkg |
|
KARI RYŽA: | |
600 ml |
|
1200 ml |
|
|
|
|
|
OPEKANÉ ZEMIAKY: | |
5 ks |
|
|
|
|
Postup
-
1
Ako prvé dám variť polievku. Kurací chrbát a krídielko dôkladne umyjeme vo vlažnej vode, aby polievka nebola od nich mútna. Dáme ju do hrnca s rovnako vlažnou vodou aj s celým čiernym korením. Prikryjeme hrniec a počkáme, kým polievka nezačne bublotať.
-
2
Ak sa tak už stane, pridáme cibuľu a ostatnú zeleninu, osolíme a nezabudnite ubrať z intenzity ohňa, dobrá polievka sa varí vraj pomaly a dlho :D Opäť povaríme. Ak máme dosť zeleniny i mäska, bujón nie je dôležitý. Ja som však pridala aj bujón (pre istotu a farbu) a tiež tekuté polievkové korenie. Opäť varíme, občas premiešame. Dlho som sa trápila, kedy je už polievka ideálna. Najnovšie ju varím, kým sa zeleninka a mäsko takmer rozpadávajú. Farba polievky je už krásna žltá a kde tu vidieť aj mastnejší fliačik plávať na povrchu :D Fotka bude na koniec...
-
3
BYLINKOVÉ MASLO: Čerstvé klasické maslo som nechala na celú noc von, aby sa s ním lepšie pracovalo. DO misky dáme teda maslo, polovicu sáčku korenia "Bylinkové maslo", postrúhanú citrónovú kôru a dobre zamiešame, aby sa korenie všade dostalo.
-
4
Takto dobre rozmiešané bylinkové maslo dáme na desiatový papier, pokúsime sa pekne ho uhladiť a zavinieme ho do papiera. Potom dáme do chladničky stuhnúť.
-
5
Potom dáme do chladničky stuhnúť...
-
6
Ideme na KURACIE PRSÍČKA :D Ako prvé, kuracie prsia nakrájame na tenšie plátky. Z jedného prsa mi vyšli dve väčšie a jedno menšie... Potom ich okoreníme a osolíme.
-
7
Pripravíme si panvicu s olejovým olejom a s 3 rozpučenými strúčikmi cesnaku. Olej s cesnakom riadne necháme zohriať a kuracie prsia na panvici prudko opražíme z oboch strán. A teraz prichádza jedna finta ;-) Nikdy nenechajme veľkú plochu v panvici voľnú, pretože na tom mieste sa cesnak pripáli (súhlasíte so mnou skúsené gazdinky?)
-
8
Z panvice dáme kuracie prsia rovno na pekáč s trochou masla a podlejeme výpekom. Pridáme asi za dve naberačky nášho kuracieho vývaru (ďalšie moje povšimnutie: vždy je mäso chutnejšie, ak ho nepodlievame vodou z vodovodu, ale vývarom, či už kuacie kuracím alebo bravčové bravčovým :D ) a posypeme vegetou bez škodlivého, chute oblbujúceho glutamanu sodného. Prikryjeme vidličkou prepichnutým alobalom a dáme do rúry na 180 C a cca 30-40 min.
-
9
Na rade je RYŽA: Ryža sa mi často pripiekla, bola príliš suchá alebo prevarená, až kým som nezavolala maminke :D Ja som nasypala ryžu do 600 ml hrnčeka. Na sporák som dala hrniec s olejom, riadne zohriala a napokon nasypala ryžu. Tú je potrebné opražiť, kým nezbelie a teraz ide dôležitá vec, presne dvakrát toľko vody treba pridať, koľko bolo ryže.
-
10
Do ryže niekto pridáva kurkumu, niekto cibuľu, no ja len soľ a kari korenie, ako vidieť na predošlom obrázku. Ryža je veselšia, slnečná a okrem toho, že chutná, aj zdravá (kari vraj slúži na prevenciu proti rakovine hrubého čreva). Okrem toho, že ju treba prikryť pokrievkou a sčasu na čas premiešať, ďalšou fintou je, že ryžu varením netreba úplne vysušiť, ale nechať ju s vodou bublotať prikrytú už na vypnutej platničke. Potom ju treba tiež kde-tu premiešať, prihorenie totiž ešte stále hrozí :D Ja nechávam takúto ryžu na vypnutom ohni, ako je na obrázku.
-
11
ZEMIAČIKY: Zemiačiky sa nakrájajú na kocočky, dajú na plech so olejom, osolia a rukou dobre premiešajú. Rúru po prsiach nevypínam, je teda na 180 C. Zemiaky v polivici pečenia treba poprevracať.
-
12
KURACIE PRSIA po dopečení odložíme na tanier, šťavičku spod nich prelejeme do malého hrnca. Necháme prevariť a potom do nej metličkou vmiešame kurací vývar s hladkou múkou, aby trochu zhustla.
-
13
STOLOVANIE: Polievku by bolo zbytočné rozpisovať, tak prejdime hneď k mäsku. Kuracie prsia musia byť riadne zohriate, aby sa na nich bylinkové maslo roztopilo. Na tanier teda dáme kuracie prsia, na ne nakrájané bylinkové maslo podľa chuti, dve kopčeky ryže zaliate zahustenou omáčkou a opečené zemiaky. Dobrú chuť... P.S.: Rada prijmem konštruktívnu kritiku od skúsenejších, preto neváhajte a napíšte mi, prosím. Fotku pridám, keď konečne priateľ príde z roboty a ja naservírujem papanie podľa svojich predstáv :D Verím, že som aspoň niečím prispela do tejto milej komunity a ďakujem Vám všetkým za super recetpy, ktorými sem prispievate. AJ do Vás som sa veľa naučila :D
A ešte som kedysi kdesi vyčítala, že zemiaky pred opekaním je vhodné krájať na väčšie kusy a najprv ich trochu obvariť, až potom opekať. Tak vraj nevsiaknu toľko mastnoty, ako keď sa opekajú priamo surové. Je to možné, neviem posúdiť ale ja verím písanému slovu, takže to tak robím. Môžeš skúsiť. Prajem ti veľa úspechov v kuchyni a tvojmu drahému veľa chutných obedov. :-) jana