Nedeľný obed mladomanželov

misladelka - fotkamisladelka, 2. decembra 2012

Ide o klasickú kuraciu polievku a kuracie prsia s bylinkovým maslom. Recepty nie sú ničím novým, ani veľmi výnimočným, chcela by som ho však Zobraziť celý popisIde o klasickú kuraciu polievku a kuracie prsia s bylinkovým maslom. Recepty nie sú ničím novým, ani veľmi výnimočným, chcela by som ho však venovať všetkým mladým gazdinkám, ktorým sa doma nechcelo veľa priučiť a padli do "gazdinstva" s večne hladným chlapom :D Spájam tu, čo som zachytila ešte doma-doma od starkej a maminky, čo mi poradila "svokra" a priateľova starká + poučením z chýb, ktoré som svojím kuchárskym neumením za kratučký rok, čo mám svoju vlastnú kuchyňu, stihla vyparatiť :D

4
porcie
180 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

POLIEVKA:
1 ks
1 ks
3 ks
1 ks
2 ks
2 ks zelená
1 ks stredne veľká
6 ks
1 ks
1 PL
BYLINKOVÉ MASLO:
125 g
1/2 ks
1/2 KL
KURACIE PRSIA:
3 ks strúčiky
1 dcl
800 dkg
KARI RYŽA:
600 ml
1200 ml
OPEKANÉ ZEMIAKY:
5 ks




Postup

  1. 1

    Ako prvé dám variť polievku. Kurací chrbát a krídielko dôkladne umyjeme vo vlažnej vode, aby polievka nebola od nich mútna. Dáme ju do hrnca s rovnako vlažnou vodou aj s celým čiernym korením. Prikryjeme hrniec a počkáme, kým polievka nezačne bublotať.

    Nedeľný obed mladomanželov - obrázok 1
  2. 2

    Ak sa tak už stane, pridáme cibuľu a ostatnú zeleninu, osolíme a nezabudnite ubrať z intenzity ohňa, dobrá polievka sa varí vraj pomaly a dlho :D Opäť povaríme. Ak máme dosť zeleniny i mäska, bujón nie je dôležitý. Ja som však pridala aj bujón (pre istotu a farbu) a tiež tekuté polievkové korenie. Opäť varíme, občas premiešame. Dlho som sa trápila, kedy je už polievka ideálna. Najnovšie ju varím, kým sa zeleninka a mäsko takmer rozpadávajú. Farba polievky je už krásna žltá a kde tu vidieť aj mastnejší fliačik plávať na povrchu :D Fotka bude na koniec...

    Nedeľný obed mladomanželov - obrázok 2
  3. 3

    BYLINKOVÉ MASLO: Čerstvé klasické maslo som nechala na celú noc von, aby sa s ním lepšie pracovalo. DO misky dáme teda maslo, polovicu sáčku korenia "Bylinkové maslo", postrúhanú citrónovú kôru a dobre zamiešame, aby sa korenie všade dostalo.

    Nedeľný obed mladomanželov - obrázok 3
  4. 4

    Takto dobre rozmiešané bylinkové maslo dáme na desiatový papier, pokúsime sa pekne ho uhladiť a zavinieme ho do papiera. Potom dáme do chladničky stuhnúť.

    Nedeľný obed mladomanželov - obrázok 4
  5. 5

    Potom dáme do chladničky stuhnúť...

    Nedeľný obed mladomanželov - obrázok 5
  6. 6

    Ideme na KURACIE PRSÍČKA :D Ako prvé, kuracie prsia nakrájame na tenšie plátky. Z jedného prsa mi vyšli dve väčšie a jedno menšie... Potom ich okoreníme a osolíme.

    Nedeľný obed mladomanželov - obrázok 6
  7. 7

    Pripravíme si panvicu s olejovým olejom a s 3 rozpučenými strúčikmi cesnaku. Olej s cesnakom riadne necháme zohriať a kuracie prsia na panvici prudko opražíme z oboch strán. A teraz prichádza jedna finta ;-) Nikdy nenechajme veľkú plochu v panvici voľnú, pretože na tom mieste sa cesnak pripáli (súhlasíte so mnou skúsené gazdinky?)

    Nedeľný obed mladomanželov - obrázok 7
  8. 8

    Z panvice dáme kuracie prsia rovno na pekáč s trochou masla a podlejeme výpekom. Pridáme asi za dve naberačky nášho kuracieho vývaru (ďalšie moje povšimnutie: vždy je mäso chutnejšie, ak ho nepodlievame vodou z vodovodu, ale vývarom, či už kuacie kuracím alebo bravčové bravčovým :D ) a posypeme vegetou bez škodlivého, chute oblbujúceho glutamanu sodného. Prikryjeme vidličkou prepichnutým alobalom a dáme do rúry na 180 C a cca 30-40 min.

    Nedeľný obed mladomanželov - obrázok 8
  9. 9

    Na rade je RYŽA: Ryža sa mi často pripiekla, bola príliš suchá alebo prevarená, až kým som nezavolala maminke :D Ja som nasypala ryžu do 600 ml hrnčeka. Na sporák som dala hrniec s olejom, riadne zohriala a napokon nasypala ryžu. Tú je potrebné opražiť, kým nezbelie a teraz ide dôležitá vec, presne dvakrát toľko vody treba pridať, koľko bolo ryže.

    Nedeľný obed mladomanželov - obrázok 9
  10. 10

    Do ryže niekto pridáva kurkumu, niekto cibuľu, no ja len soľ a kari korenie, ako vidieť na predošlom obrázku. Ryža je veselšia, slnečná a okrem toho, že chutná, aj zdravá (kari vraj slúži na prevenciu proti rakovine hrubého čreva). Okrem toho, že ju treba prikryť pokrievkou a sčasu na čas premiešať, ďalšou fintou je, že ryžu varením netreba úplne vysušiť, ale nechať ju s vodou bublotať prikrytú už na vypnutej platničke. Potom ju treba tiež kde-tu premiešať, prihorenie totiž ešte stále hrozí :D Ja nechávam takúto ryžu na vypnutom ohni, ako je na obrázku.

    Nedeľný obed mladomanželov - obrázok 10
  11. 11

    ZEMIAČIKY: Zemiačiky sa nakrájajú na kocočky, dajú na plech so olejom, osolia a rukou dobre premiešajú. Rúru po prsiach nevypínam, je teda na 180 C. Zemiaky v polivici pečenia treba poprevracať.

    Nedeľný obed mladomanželov - obrázok 11
  12. 12

    KURACIE PRSIA po dopečení odložíme na tanier, šťavičku spod nich prelejeme do malého hrnca. Necháme prevariť a potom do nej metličkou vmiešame kurací vývar s hladkou múkou, aby trochu zhustla.

    Nedeľný obed mladomanželov - obrázok 12
  13. 13

    STOLOVANIE: Polievku by bolo zbytočné rozpisovať, tak prejdime hneď k mäsku. Kuracie prsia musia byť riadne zohriate, aby sa na nich bylinkové maslo roztopilo. Na tanier teda dáme kuracie prsia, na ne nakrájané bylinkové maslo podľa chuti, dve kopčeky ryže zaliate zahustenou omáčkou a opečené zemiaky. Dobrú chuť... P.S.: Rada prijmem konštruktívnu kritiku od skúsenejších, preto neváhajte a napíšte mi, prosím. Fotku pridám, keď konečne priateľ príde z roboty a ja naservírujem papanie podľa svojich predstáv :D Verím, že som aspoň niečím prispela do tejto milej komunity a ďakujem Vám všetkým za super recetpy, ktorými sem prispievate. AJ do Vás som sa veľa naučila :D

Diskusia k receptu

frezia68
No vidíš,aká si šikovná ? Dôležité je,že máš chuť variť a pýtaš sa.A ani telefonovať nemusíš,lebo tu si klikneš a receptov na jedlá podľa surovín tu máš habadej :-)
miamia
...a chlap je sýty...to je to najhlavnejšie! :) moja prababka vravievali "s hladným chlapom nič neporiešiš!" :D
baboja
Jááj,keby bol internet,ked som ja začínala.Takýto recept by som zhrabla všetkými dvadsiatimy.Si šikulka.Hlavne tú polievku:-).Ked som mala dvadsať,prisiel k nám nádejný nápadník a ja som sa snažila navariť.Mamka mi všetko nachystala,len do hrnca hodiť,ale polievka z toho nebola.Ktovie prečo sa viac neozval.:-)
rea1
si šikovná, na takýto obed by som prišla. :-)) mám ale malú výhradu k tej polievke - hoci aj tu platí, že chute a facky sú rôzne. keď dáš variť zeleninu zarovno s mäsom, je potom vyvarená a veľmi mäkká. ale ako vravím - ako komu chutí. ja robím polievku tak, že mäso spolu s cibuľou v šupke (dáva peknú farbu), ak robím hovädziu, tak aj so špikovou kosťou a niektorými kúskami menejcenných častí zeleniny, napr. hlúb a vonkajšie listy z kelu, spodná časť kalerábu (v tej bývajú občas drevité vlákna, nie veľmi chutné), vrchná časť mrkvy, ktorá je niekedy nazelenalá, pretože trčala zo zeme a je aj menej sladká a tvrdšia ako spodnejšia časť, dám vyvariť spolu s mäsom. Pridám pár guličiek čierneho i nového korenia a do cibule zapichnem klinček - dva, podľa množstva polievky. Keď je vývar hotový, pekne sfarbený a s mastnými očkami, precedím ho cez sito a do čistého vývaru dám na ďalších 25 - 30 minút variť peknú a na menšie kúsky nakrájanú zeleninu. Uvarené mäso oberiem od kostí, prípadne očistím z koží a vložím do vývaru, rezance alebo inú zavárku varím zvlášť. Takto to robím, aj s tým cedením, za ktoré sa mi mama vždy úprimne smiala, už takmer 40 rokov, držiac sa hesla "na čo si zamladi zvykneš, tým sa budeš otravovať do konca života. :-))
A ešte som kedysi kdesi vyčítala, že zemiaky pred opekaním je vhodné krájať na väčšie kusy a najprv ich trochu obvariť, až potom opekať. Tak vraj nevsiaknu toľko mastnoty, ako keď sa opekajú priamo surové. Je to možné, neviem posúdiť ale ja verím písanému slovu, takže to tak robím. Môžeš skúsiť. Prajem ti veľa úspechov v kuchyni a tvojmu drahému veľa chutných obedov. :-) jana




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia