Nedeľňajšia hovädzia polievka - domáci penicilín fotorecept

sracz - fotkasracz, 31. mája 2013
Nedeľňajšia hovädzia polievka - domáci penicilín (fotorecept)
Foto: sracz

Stálica domácej kuchyne každej slovenskej rodiny a pýcha jej pracovitej starostlivej gazdinky. Zodpovedne potvrdzujem, že aj nie jedného „gazdiniaka“ – pozri na môjho brata Zobraziť celý popisStálica domácej kuchyne každej slovenskej rodiny a pýcha jej pracovitej starostlivej gazdinky. Zodpovedne potvrdzujem, že aj nie jedného „gazdiniaka“ – pozri na môjho brata Imricha a pri všetkej skromnosti aj na mňa. Podobné polievky sme pomáhali variť už od skorého detstva, dokonca skôr ako fazuľovú. Vystatovali sme sa, jeden pred druhým, ako ovládame „direktívy“ našich víl_učiteliek: čistota, mäso, čas, trpezlivosť a výsledok bude vidieť a hlavne cítiť pri stole! Obaja na ne s úctou spomíname.

12-16
porcií
30 minút
príprava
240-300 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 200 g
500 g
500 g
2-3 ks
500 g
1 ks
2-3 ks
2 ks
1 ks
2 ks
1 ks alebo rhutabaga, turnip kvaka
10-12 ks
1 hrsť
1 halúzka
2-3 ks
6-7 ks
2 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    … nie každý má možnosť učiť variť dobrú „koscelkovú“ polievku dávneho priateľa. Nuž a Ing. Balihar, t.č. v Prahe - Pavko_kamarát je naviac môj „spolutrpiteľ“ z brnenskej techniky. Teraz, už na dôchodku, sa rozhodol dokázať svojej pani, že aj on vie variť. Tak som sa stal učiteľom na pokračovanie a prostredníctvom Skype sme to dúfam zvládli. Rcp som zostavil už dávnejšie, keď si švagor Lacko u mňa objednal svoju obľúbenú polievku a vďaka Pavkovi som prišiel na to, že som sa Vám s ním ešte nepochválil. Tak nech sa Vám páči! Začal som, ako vždy, prípravou mäsa! Dôkladne som ho umyl pod tečúcou studenou vodou, poukladal do vysokého „polievkového“ hrnca, zalial studenou vodou. Teplotu šporáka som nastavil na maximum a nechal všetko doslova zovrieť, než sa vytvorila pena!

    Nedeľňajšia hovädzia polievka - domáci penicilín (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    „Špec_nas komando“ zeleniny som postavil do „bojovej pohotovosti“! Do očistenej veľkej cibule som pozapichoval 6 klinčekov; kaleráb som tentoraz nedostal, tak som pripravil rhutabágu a kvaku_turnip; dve halopiño (môžete použiť aj habanero, alebo feferónky) mi sčervenali pri sušení v kuchyni.

    Nedeľňajšia hovädzia polievka - domáci penicilín (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    očistenú a pokrájanú zeleninu som ešte raz umyl a medzitým sa na vriacej vode vytvorila takáto,

    Nedeľňajšia hovädzia polievka - domáci penicilín (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    doslova škaredá pena, ktorú som opatrne, starostlivo a dôkladne, pomocou jemného sitka, pozbieral z povrchu budúcej polievky a vyhodil do odtoku; za „nechutnosť“ tohoto záberu sa Vám, hlavne citlivejším povahám, ospravedlňujem; naozaj som si myslel, že ho do zostavy nezaradím, ale keď to má byť názorná pomôcka aj pre „gazdiniakov“ začiatočníkov, tak nech vedia, čo a ako …

    Nedeľňajšia hovädzia polievka - domáci penicilín (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    teplotu som znížil na ½ výkon a na povrch variacej sa polievky som rozložil čistú zeleninu a

    Nedeľňajšia hovädzia polievka - domáci penicilín (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    do veľkého „čajového vajíčka“ vložil dužinu a semienka z jednej tekvice (mimo sezónu mám rezervy v mrazničke; ak mám po ruke, používam aj z veľkej cukety ) – kto má vo zvyku používať, môže do „vajíčka“ pridať aj celé čierne korenie, drobky, … a inšô – potom ich nemusí „naháňať“ po polievke

    Nedeľňajšia hovädzia polievka - domáci penicilín (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    halúzku ligurčeka som vložil medzi hrsť čerstvej petržlenovej vňate, obložil stonkami zeleru a zviazal do „valca“ – dĺžka podľa Ø hrnca

    Nedeľňajšia hovädzia polievka - domáci penicilín (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    do polievky som pridal po 2 PL soli a vegety – toto množstvo mám desaťročiami odskúšané;

    Nedeľňajšia hovädzia polievka - domáci penicilín (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    vložil naplnené a dôkladne uzatvorené „čajové vajíčko“,

    Nedeľňajšia hovädzia polievka - domáci penicilín (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a zviazaný „valec zeleného trojboja“ - hovädzie mäso vždy "zjemňujem" s variantnou kombináciou, tentoraz to boli časti morky, ale úspešne využívam aj kurací skelet, alebo kosti zajačieho hrudníka - teda to, čo je po ruke!

    Nedeľňajšia hovädzia polievka - domáci penicilín (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    o 12,31 nastavil „teplotný režim“ na stav „buľkotanie“ => doslova na „super minimum“.

    Nedeľňajšia hovädzia polievka - domáci penicilín (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    hrniec som uzatvoril pokrievkou a aby „koscelková poľivečka mohla dichac“, pokrievku som podložil vareškou; tak a teraz sa pomaly formuje domáci, ale aj "židovský" penicilín!!! Je to pravda, vekmi odskúšaná pri nachladeniach, v šestonedelí, pri pooperačných, ale aj po "poopičných" stavoch! Spomínam si na "tažké" prebudenia sa mojeho dobrého otca, keď "slabulinkýmL hláskom a v očiach s výrazom bernardína, prosil našu Aňuci: "mamičko, uvariš mi hovedzu poľivečku"? A mamka na to: "kto ňezna pic, ta naj pije kozie mľeko"! Ale túto "poľivečku" navarila, alebo nám nadirigovala navariť!

    Nedeľňajšia hovädzia polievka - domáci penicilín (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    čas 05,31 PM – švagor Laco „prijachal“ po 11 hodinovej ceste z juhu Chicago, zaparkoval svojeho „motorového tátoša“

    Nedeľňajšia hovädzia polievka - domáci penicilín (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    a osobne vypol zdroj tepla spod svojej „favorite soup“ polievky – varila sa presne 5 hodín; rád sa pozerám, ako „šmačne“ mizne z jeho taniera. Má svoj presne dodržiavaný rituál na jedenie a rozhodne, uprostred hodovania, si so slasťou pochutnáva na varenej cibuli zo svojej polievky. Okrem neho to robieval aj môj krstný otec Ján Zbur, B.P. – ale na mňa sa to akosi „nenalepilo“!

    Nedeľňajšia hovädzia polievka - domáci penicilín (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

margaretka28
Niet nad dobrú polievku a hovädzia patrí medzi tie naj, u nás musí byť vývar každú nedeľu a výlučne s domácimi slížikami a tá Tvoja vyzerá veľmi dobre :-)
pusta
@mil ý sracz, polievka perfektná, silná hovädzia. krásnu ju máš :-)
len na okraj dovoľ maličkú poznámočku, židovský penicilín je slepačia polievka, nikdy nie hovädzia.
prepáč mi tú malú poznámočku. dakujem. :-)
radost
teraz som ju dovarila-bude na dva víkendové dni..hovädzina domáca...je to sila...
mesiar50
No.. takto by mala vyzerať jedna sviatočná polievka.!
A bodaj by nebola dobrá nainštaloval si do nej aspoň pol kravy!..a všetko dobré kúsky...a výkúpil si celý
zelovoc.Gratulujem milí sracs tvoje jedlo je excelentné
na druhú.Prajem ti všetko dobré a pekný pozdrav z NL.
izabella929
parádna a veľmi chutná polievočka...) je v nej všetko, čo tam patrí...musela byť úžasne chutná...)a keď sú v nej aj domáce rezančeky, tak to je úplná paráda...) keď dávam do polievky aj špikové kosti, tak ich z prudka opečiem zo všetkých strán na masti...vynikajúca polievočka....šikuľko...
luss44
tak podľa tohoto krásne spracovaného receptu sa musí podariť polievočka aj začiatočníkovi. máš moju veľkú pochvalu, krásne a chutne si navaril
jody
Krasna je Feribacsi, krasna. Skus nabuduce supnut aj klobuciky z obycajnych paprik a 1 rajcinu. :-)
frezia68
Takže ja už neviem ničím vylepšiť,ale zajtra idem kúpiť hovädzie,lebo už ani v mrazničke nemám.A v nedeľu bude tá dobrota :-)
frezia68
Akurát cibuľu prekrojenú a neošúpanú opečiem " do spálena" a tak šupnem do polievky :-)
njdevil
paradicka, ako namalovana, hned by som si dala ! Na buduce vyskusam s tou tekvickou, to je pre mna novinka, ale inac ju varim presne, ako ty...mas zaujimavy hrniec...dvojite dno, alebo jeden v druhom?...krasny vykend zelam, ake mate pocasie tam u vas?
ariela6
super si to všetko opísal krasa čitat a priam citim tu baječnu chut polievky ja velmi hovadzinu nemusím ale toto tvoje opisanie varenia tejto polievky ma presvedčilo aby som ju uvarila
silvia68
Nádhera, budem sa inšpirovať. Postup úžasný , to aj moj najsamdrahši by podľa toho uvaril, ozdaľ, dufajme. Jednička s hviezdičkou .
jerica
@sracz perfektné, robievam identicky, len malý rozdiel v zelenine, nedávam tekvičku, keď budem variť hovädziu polievku, veru vyskúšam pri prvej príležitosti :-) Krásne foto prezentované :-) Gratulujem :-)
Prajem pekný víkend!
violetacamorova
Az mi tecu sliny teraz pred polnocou, okrem uvarenej cibule by som si s rezaneckami dala z teho harcka sicko plus dobry chleik ku osolenemu spiku. Prepac, ze nemam makcene. 1*******
pusta
@feik ém drágam, stále pozerám na ten tvoj divotvorný špeciálny hrniec, to sú hrnce dva? sú tam 4 uchá, varil si polievočku nad parou snáď? prezraď mi, prosím.
sracz
Nielen vonia, milá @margaretka28 – ale hlavne vonia, chutí, hreje a lieči. Domáce „slížiky“ ľúbim aj ja, ale už som Ti, dievča moje zlaté, akosi zlenivel a tak ... ! Ďakujem aj za pripomenutie ďumbiera_zázvoru; často ho používam, ale v tejto pamätnej hovädzej koscelkovej mie!
sracz
Ďakujem Ti za koment a za malú poznámočku, vážená a milá @pusta – Vôbec sa na Teba nehnevám! Ani nemôžem! S ohľadom na Tvoje skúsenosti z kychyne, precízne spracovávanie Tvojich rcp, moju úctu k Tebe a ženám všeobecne, by som si to ani nedovolil! Samozrejme, že máš pravdu! Židovský penicilín – slepačia polievka sa píše zásadne bez uvodzoviek! Ja som vo svojom rcp uvodzovky použil, lebo práve nimi som chcel poukázať na paralelu prípravy oboch týchto polievok, čo sa týka: čistoty, kvality mäsa, času a trpezlivosti! Tak iba toľko na doplnenie! A na „margo“ – v Tvojom profile mi chýba E-mail_ová adresa = niečo pre Teba mám a ak ju tam uvedieš, tak Ti to pošlem!
P.S.: ... a ten "divotvorný" hrniec popíšem pri odpovedi @njdevil -ke!
sracz
Nepriateľov sa neľakajme a na množstvo nehľaďme! To platí, milá @radost aj o hovädzej polievke! Naviac, čo sa nezje, môže sa zamraziť a v prípade núdze, ako by si našla = ideš na hotové; či už na vývar, alebo na polievku!
sracz
Srdečný pozdrav aj Tebe, milý Mäsiar @mesiar50 – do krajiny tulipánov! Ďakujem Ti za hodnotenie i za pozornosť! Naozaj si to hlboko vážim! Ak chceš mať dobré jedlo, na „grajciar“ nepozeraj – to je aj jedna z mojich zásad pri varení!
sracz
Potešila si ma, hugácskam, milá @izabella929 – svojimi slovami! Áno aj tak sa dá, i tak sa dá! To platí aj o špikových kostiach. Keď ju budem robiť podľa Teba, určite nezabudnem na Tvoju „komplet“ technológiu! O Tvojich kvalitách, ako aj o kvalitách Tvojej kuchyne absolutne nepochybujem a veľmi si ich vážim!
sracz
Ďakujem Ti, milá @luss44 – za dobrú mienku o mne s pokiaľ by si aj podľa mňa navarila a naviac by Ti chutilo, tak to by som mal „double“ radosť!
sracz
Tvoja pochvala teší a hreje, milá @jody –čku – skúsim, aj podľa Teba, prečo nie!?! „Co dobre, ta ňe plane!“
sracz
Pekný pozdrav do Prešova, metropoly Dolného Šariša, milá Ditka - @frezia68 – prajem „zdar“ pri nákupe, úspech pri varení a dobrú chuť Vám obom pri „likvidácii“ Tebou navarenej polievky! Prekrojená a neošúpaná cibuľa? Prečo nie?! „Aj tak še da i tak še da – ta ňe!?“ -:)))
pusta
@sracz , kedves ferikém, to je v naprostom poriadku :-)moju e-mailovú adresu ti posielam v TS, pozri tam.
sracz
Pozdrav z IA do NJ pre milú @njdevil – s uvarením tejto „namaľovanej parádičky“ nie je anitak veľa práce; stačí iba dodržiavať zásady, ktoré som v rcp uviedol = čistota, kvalita mäsa, čas a trpezlivosť = potom si už naozaj môžeš dať! -:))) Pozor však, nie celú tekvicu, iba dužinu a semienka z nej! Hrniec je značky All clad, štvordielny so „sendvičovým“ dnom: hlavný veľký diel, vnútorný dierkovaný s „ušami № 2“; nízky dierkovaný – aj na parenie knedlí - so sklopným držiakom; štvrtým dielom je pokrievka; všetko z nerezu! Praktická univerzálna pomôcka do kuchyne, dá sa kúpiť aj na Slovensku. Finančne síce náročnejšia, ale oplatí sa! Túto odpoveď som ostal dlžný aj priateľke na modrom Dunaji, @pusta – dúfam len, že si ju tiež prečíta! Tak ako v celej Iowa, prší aj v Des Moines, obe rieky sa vylievajú z korýt; je síce sporadicky slnečno, ale chladnejšie. Krásny weekend aj na „východe“!
sracz
Výborné konštatovanie, pravdu píšeš, milá @ariela6 – myslím si, že raz vlastnoručne navaríš, za horúca ochutnáš a už budeš medzi nami – stálica! Ďakujem Ti a zo srdca želám úspech!
sracz
Ďakujem za 1*, milá @silvia68 – rozhodne podporuj svojeho naj, naj, naj a stoj mu verne po boku! Uvidziš, že ňeobanuješ a za škoľeňe budzeš čamkato vibočkana na šicke ľička!
sracz
Som celý het „bez seba“ od toľkej chvály @jerica – milá kamarátka! Nádherný weekend aj Tebe a všetkým, ktorí Ťa ľúbia a usmievajú sa na Teba! Pozn.: ... z tekvičky (alebo z cuketky) iba dužinu a semienka!!!
sracz
Proti „slinotoku“ určite dobre pomôže „pacerkovaná“ 52 ° - uvarenú cibuľu ani ja nejem (a aj až po 60_tke som prišiel na chuť surovej červenej), horúci „špik“ na domacim chľebiku „posoľic a poperdac“, bez komentárov, patrí mojemu najsamkrajšejšiemu a najsamlepšejšiemu JA № 2 a ja mu to z „hľibokeho šerca žičim“! Mäkčene máš „prebačene“ a za „hvizdičkovu jebničku“ Ti, milá @violetacamorova - pekne ďakujem; toľko, ako na Varecha.sk, som ich nemal počas celej ZDŠ!
zuzananoskova
Keďže mäso nejem, vyjadrím sa len k tekvici. Tiež si striedku odkladám do mrazničky a v prípade potreby použijem ;-) Uvarené jadierka nám veľmi chutia tiež (viac ako pražené) :-)
pusta
@sracz-ferik ém kedves, presne to som si myslela, v tom sa výborne varí. vdaka za odpoved. polievočku máš nádhernú číru, sťaby z viedenského cisárskeho dvoru.
moju adresu som ti už poslala. :-)
lusinkab
:-) tak som zostala normalne v nemom uzase :-) krasne spracovany recept,mam taky isty stock pot :-) len pre nas dvoch ked budem robit tak asi len z polovicnej davky :-) vdaka za receptik
hamana
Užasná polievočka. Pripomenul si mi moje mladé roky ked každu nedelu sme mali podobnú polievočku. Pozdrav posielam do IA
angast
@lusinkab
:-))) aj ja som zostal v nemom úžase nad komentármi k polievke.
To na Slovensku sa už sto rokov hovädzia polievka nevarila , keď sú
všetci takí šokovaní fotkami , postupom a spomínajú na mladosť ???? Asi si všetci uľahčujú prácu a varia VIFONKY.
lusinkab
:-)))))))) @angast :-) no ja robim hovadziu ale nie az takto prespekulovanu :-)))))) inaksie neviem co je horsie u nas krava ktora preska cez 4 krajiny alebo tie Vifonky :-)

angast
Tak to bolo asi hovado -turista a bude z neho ozaj hovadská polievočka
angast
ešteže sa narodilo v EU a nepotrebovalo pas a vízum
hamana
velmi trefná odpoved--ja som myslela na časy ked na dedine sa chovali kravy skoro v každom gazdovstve a polievky sa varili z hovädzieho z vlastnej produkcie.
angast
aha ! Už si to pamätám. To bolo vtedy , keď mal @mesiar50 dovolenku
a v nizozemí ho nemal kto klofnúť , tak ho museli odlifrovať do Francie.
pusta
@hamana , ani veľmi nie. kravičky chované na dedine skôr slúžili na mlieko a iné domáce produkty z mlieka ako tvaroh, maslo, smotana...
kravka bola na dedine živiteľkou rodiny. ak sa potrebovalo hovädzie mäso na varenie, do klobás, tak to potrebné množstvo sa kúpilo inde :-)
frezia68
Tie balené vôbec nekupujem,len v mäsiarstve.Aspoň nevidím tú turistiku a predpokladám,že naše :-) .Lebo,čo oči nevidia-srdce nebolí, nanajvýš žalúdok :-( a mňa mäsiar pozná,že nechcem dovozové,takže ma presviedča,že NAŠE.A v utorok mám prísť po hov.chvost -úzky profil.@lusinkab : to je neuveriteľné,čo konzumujeme,asi prejdem na vegetariánstvo.
hamana
áno @pusta máš v niečom pravdu ,ale sem tam sa zabil byček ktorý v dedine predavali medzi sebou a ja som žila na dediine a mali sme 3-kravy a aj iné zvieratá a samozrejme ešte neboli družstva. tak sem tam sa varila hovädzia polievka z vlastných zdrojov.
sonulienka
Ja už asi ani nemám čo dodať len skutočne mám takú chuť na tú polievočku,že by som za ňou zaletela až za mládu @sracz nerob také chute túto polievočku milujem a Tvoja nemá chybu 1***
havino
ako dobre sa pri kávičke všetko od teba číta @sracz , polievočka,ako u nás každú nedeľu, zajtra bude slepačia, inak by nebola nedeľa. Presne takto ju varím aj ja, okrem klinčekov, na cibuli ak sa dá nechám jej prvú šupku pre farbu. No a pre úplnú dokonalosť, dvíham teraz zadok od čítania na vareche a idem zamiesiť cesto z 10 vajíčok a narobiť rezance do zásoby. Bez nich sa dá tiež, aj kupované pomôžu,ale domáce sú domáce. Pekný recept, pekne si ho zdokumentoval, určite začiatočníkom pomôže, pretože aj ked sa to zdá jednoduché, ale nie každý vie urobiť číry, chutný vývar.
ariela6
sracz si velmi galantni daš si tu namahu že každemu odpíšeš je to od teba pekne prajem vela zdravička a dalšie dobre recepty a pekne spomienky na naše Slovensko
bozulka
Fery,no už bolo povedané asi všetko...skoro ! Ten špik ti závidím,ale žiaľ...nemala by som.Je to tvoja "tradičná".Mojou skúsenosťou a odkukaním som prišla na to,že penu už vyše 40 rokov nezberám,ale keď treba po uvarení rozšľahám bielok,pomaly miešam a keď sa bielok zrazí stiahne aj bielkovinu,penu,ktorá nevyzerá pekne...Tiež nedávam klinček,ale určite nesmie chýbať jedna celá peprika a pór.Ligurček už nemávam /predala som záhradu/ tak dávam celerovú vňať.
Tie domáce slížiky už tiež nezvládam,ale poviem si keď chutia druhým, musia aj mne a basta...!Vôňu nestratila ani cestou cez veľkú mláku.!Želám ti všetko dobré,hlavne aby si nestratil dobrú náladu a chuť hotoviť špecialitky.
jozka2
je,je zidovsky nenicilin a kuracina,ked som bola este mlada kucharka mali sme navstevu rodeneho madara,ktory aj tak rozpraval,Jozefka ty nedal /nedavas/paradajku do hov. polievky ked nacinas varit?Vraj nikdy sa nezamuti polievka ked sazacne varit s paradajkou a roky rokuce davam podla neho paradajku a odvtedy vobec nedavam pozor aby silno nezavrela lebo sa zmuti,teraz sakrasne vyciri.
jozka2
za ten ooooobrovsky hrniec krasnej polievky mas odomna 5 hviezdiciek.Prosim ta ved to je mnozstvo ako pre 5 rusnakov.
caterina
hovadziu polievku mam velmi rada, radsej ako tu slepaciu. Ale, zial, som lepsia v priprave slepacej. Musim poriadne odkukat ten tvoj skvely recept :)
quirchi
najlepsia polievka na svete!!! robievam pravidelne; teraz ju pripravujem pre dceru, zajtra polievocku beriem do Viedne; nema cas varit; studium popri zamestnani, tak sa mama s radostou postara :)!
marika21
@sracz tej polievky je ako pre celú Varechu na ochutnávku. Máš šťastie, že očami sa tá vynikajúca polievočka nedá zjesť. *****
lexi
Wow... absolutne vynikajuce!.. no a popis postupu s humorom - aj som sa zasmiala. Vidim, ze zijes v USA a som milo prekvapena Tvojou peknou slovencinou!!! Thank you from Canada.
bembo
keby sa dali rcepty ako je aj Tvoj z Varechy stiahnuť,a vytlačiť na 3D tlačiarni se všímšudy(chuť,vôňa)už ju mám na tanieri.už len na obrázku vyzerá úžasne,a,viem si predstaviť aj tú chuť.a teraz sa prenesiem do reality.uložená v KK už je,a čo najskôr ako sa bude dať ju aj navarím