Oškvarkové pagáče
Oškvarkové pagáče

Najlepšie škvarkové pagáče fotorecept

slovakbaker - fotkaslovakbaker, 31. decembra 2021

Koniec roka je tu a s ním prichádzajú aj silvestrovské zábavy. Škvarkové pagáče sú ako stvorené na silvestrovský večer. Všetkým prajem krásny Silvester, užite si posledný deň v roku 2021. Taktiež prajem krásny Nový rok 2022. SlovakBaker

36
porcií
20 minút
na 190 °C

Suroviny

Kvások:
200 ml vlažné
42 g čerstvé
1 PL
1 PL
Cesto:
600 g
150 ml vlažné
1 ks
50 ml
1/2 ČL
1 PL
1/2 ČL
Okrem toho:
250 g mleté
1 ks (na potretie)
 (na posypanie)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z vlažného mlieka, droždia, cukru a múky necháme vzísť kvások.

    Najlepšie škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ostatné suroviny na cesto dáme do väčšej misy. Pridáme kvások. Tip: kvások by nemal prísť hneď do styku so soľou - spomalilo by to kysnutie, preto soľ nasypte na jeden okraj misy a kvások vylejte na opačný.

    Najlepšie škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vymiesime na nelepivé hladké cesto (ručne alebo v robote), ktoré ešte na doske spracujeme. Párkrát prehnetieme, našponujeme a vytvarujeme do tvaru gule.

    Najlepšie škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto vložíme do misy, prikryjeme potravinárskou fóliou alebo utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť cca 30 minút.

    Najlepšie škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto krásne vykyslo.

    Najlepšie škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Preložíme na dosku, vyvaľkáme na hrúbku 1 - 1,5 cm a rovnomerne potrieme mletými škvarkami.

    Najlepšie škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto preložíme na tretiny, prikryjeme utierkou a necháme 10 minút odpočívať.

    Najlepšie škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rozvaľkáme a preložíme ako knihu - kraje do stredu a preložíme cez seba. Opäť prikryjeme utierkou a necháme 10 minút odpočívať. Nakoniec cesto rozvaľkáme na hrúbku 1,5 cm a vykrajujeme kolieska, ktoré kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Je dôležité, aby pred samotným pečením pagáče aspoň 10 - 15 minút podkysli, aby v rúre už nemenili svoj tvar.

    Najlepšie škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pagáče potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme rascou a pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C cca 20 minút. Necháme vychladnúť a môžeme podávať. Prajem dobrú chuť!

    Najlepšie škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 9
Recept je zaradený do kategórií:
Slovenská kuchyňa, Slané chuťovky, Kysnuté cestá, Pečené

Diskusia k receptu


Zaujímavé video z archívu TV Varecha