Najlepšie škvarkové pagáče fotorecept
Foto: slovakbaker
Koniec roka je tu a s ním prichádzajú aj silvestrovské zábavy. Škvarkové pagáče sú ako stvorené na silvestrovský večer. Všetkým prajem krásny Silvester, Zobraziť celý popisKoniec roka je tu a s ním prichádzajú aj silvestrovské zábavy. Škvarkové pagáče sú ako stvorené na silvestrovský večer. Všetkým prajem krásny Silvester, užite si posledný deň v roku 2021. Taktiež prajem krásny Nový rok 2022. SlovakBaker
porcií
na 190 °C
Suroviny
Kvások: | |
200 ml vlažné |
|
42 g čerstvé |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
Cesto: | |
600 g |
|
150 ml vlažné |
|
1 ks |
|
50 ml |
|
1/2 ČL |
|
1 PL |
|
1/2 ČL |
|
Okrem toho: | |
250 g mleté |
|
1 ks (na potretie) |
|
(na posypanie) |
|
Postup
-
1
Z vlažného mlieka, droždia, cukru a múky necháme vzísť kvások.
-
2
Ostatné suroviny na cesto dáme do väčšej misy. Pridáme kvások. Tip: kvások by nemal prísť hneď do styku so soľou - spomalilo by to kysnutie, preto soľ nasypte na jeden okraj misy a kvások vylejte na opačný.
-
3
Vymiesime na nelepivé hladké cesto (ručne alebo v robote), ktoré ešte na doske spracujeme. Párkrát prehnetieme, našponujeme a vytvarujeme do tvaru gule.
-
4
Cesto vložíme do misy, prikryjeme potravinárskou fóliou alebo utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť cca 30 minút.
-
5
Cesto krásne vykyslo.
-
6
Preložíme na dosku, vyvaľkáme na hrúbku 1 - 1,5 cm a rovnomerne potrieme mletými škvarkami.
-
7
Cesto preložíme na tretiny, prikryjeme utierkou a necháme 10 minút odpočívať.
-
8
Rozvaľkáme a preložíme ako knihu - kraje do stredu a preložíme cez seba. Opäť prikryjeme utierkou a necháme 10 minút odpočívať. Nakoniec cesto rozvaľkáme na hrúbku 1,5 cm a vykrajujeme kolieska, ktoré kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Je dôležité, aby pred samotným pečením pagáče aspoň 10 - 15 minút podkysli, aby v rúre už nemenili svoj tvar.
-
9
Pagáče potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme rascou a pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C cca 20 minút. Necháme vychladnúť a môžeme podávať. Prajem dobrú chuť!
Ďakujem veľmi pekne.
To ma veľmi teší, pochutnajte si!
Podaril sa.