Oškvarkové pagáče

Najlepšie škvarkové pagáče (fotorecept)

Autor receptu: slovakbaker

Koniec roka je tu a s ním prichádzajú aj silvestrovské zábavy. Škvarkové pagáče sú ako stvorené na silvestrovský večer.* Všetkým prajem krásny Silvester, užite si posledný deň v roku 2021. Taktiež prajem krásny Nový rok 2022. SlovakBaker

36
porcií
20 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Z vlažného mlieka, droždia, cukru a múky necháme vzísť kvások.
  2. Ostatné suroviny na cesto dáme do väčšej misy. Pridáme kvások. Tip: kvások by nemal prísť hneď do styku so soľou - spomalilo by to kysnutie, preto soľ nasypte na jeden okraj misy a kvások vylejte na opačný.
  3. Vymiesime na nelepivé hladké cesto (ručne alebo v robote), ktoré ešte na doske spracujeme. Párkrát prehnetieme, našponujeme a vytvarujeme do tvaru gule.
  4. Cesto vložíme do misy, prikryjeme potravinárskou fóliou alebo utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť cca 30 minút.
  5. Cesto krásne vykyslo.
  6. Preložíme na dosku, vyvaľkáme na hrúbku 1 - 1,5 cm a rovnomerne potrieme mletými škvarkami.
  7. Cesto preložíme na tretiny, prikryjeme utierkou a necháme 10 minút odpočívať.
  8. Rozvaľkáme a preložíme ako knihu - kraje do stredu a preložíme cez seba. Opäť prikryjeme utierkou a necháme 10 minút odpočívať. Nakoniec cesto rozvaľkáme na hrúbku 1,5 cm a vykrajujeme kolieska, ktoré kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Je dôležité, aby pred samotným pečením pagáče aspoň 10 - 15 minút podkysli, aby v rúre už nemenili svoj tvar.
  9. Pagáče potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme rascou a pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C cca 20 minút. Necháme vychladnúť a môžeme podávať. Prajem dobrú chuť!