Pečené buchty
Pečené buchty

Najlepšie pečené buchty

barbella - fotkabarbella, 3. februára 2021
Najlepšie pečené buchty
Foto: barbella

Vyskúšala som už veľmi veľa receptov na buchty. Žiadny nebol taký výborný ako tento, len treba naozaj dodržať dôkladne postup.

15-20 minút
na 170 °C

Suroviny

Kvások:
42 g čerstvé
250 ml
2 PL
Cesto:
1 kg
500 ml
125 g
1 ks
3 PL
štipka
Plnka:
 (alebo tvaroh, Nutella)
Okrem toho:
 (na potretie buchiet)
 (do mlieka na potretie buchiet)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu. Najskôr si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka pridáme cukor a droždie, rozmiešame. Ja zvyknem pridať aj za lyžičku múky a zakryjem.

  2. 2

    Roztopíme si len kúsok masla. Potom doložíme zbytok a necháme rozpustiť, premiešame - aby to malo len tú izbovú teplotu.

  3. 3

    Do veľkej misy preosejeme múku spolu so soľou a cukrom, premiešame.

  4. 4

    Ďalej pridáme kvások, mlieko, vajíčko, roztopené maslo. Miešame.

  5. 5

    Cesto bude najskôr redšie, ale postupným miešaním bude také ako má byť.

  6. 6

    Nakoniec cesto posypeme múkou a dáme do tepla vykysnúť asi na 90 minút.

  7. 7

    Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku. Cestu pomôžeme, zo začiatku sa trošku lepí, ale je nadýchané ako pavučina a na pomúčenej doske sa začne správať tak, ako chceme my.

  8. 8

    Cesto rozdelíme na dve polovice. Jednu polovicu odložíme. Vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm, nakrájame na štvorce cca 7x7 cm - a na štvorce cesta dáme plnku.

  9. 9

    Na plech alebo do pekáča si rovno nalejem olej, každú buchtičku tam rovno povykrúcam, aby bola naolejovaná z každej strany a prikladám jednu k druhej, môžete si ich k sebe aj viac pritlačiť.

  10. 10

    Na pekáči nechám ešte chvíľku podkysnúť. Dame piecť na 170 °C cca 15-20 minút záleží od rúry. Buchty musia mať zlatistý nádych.

  11. 11

    Po vybratí buchty natrieme mliekom, v ktorom sme rozpustili kryštálový cukor. Ja ich ešte na chvíľu prikryjem vlhkou utierkou. Potom posypeme práškovým cukrom a môžeme papkať. Dobrú chuť! :-)

  12. 12

    PS: niektoré buchty som nenaplnila a použila ako dukátové buchty :-)

Diskusia k receptu

vcielkabibi
Žijem v zahraničí nemáme čerstvé droždie. Koľko sušeného by bolo treba ?
mata3636
@vcielkabibi (6.2.2021 22:01)

Pozri na sáčok s droždím, určite tam bude napísané, na koľko múky je to droždie