Pečené buchty

Najlepšie pečené buchty

Autor receptu: barbella

Vyskúšala som už veľmi veľa receptov na buchty. Žiadny nebol taký výborný ako tento, len treba naozaj dodržať dôkladne postup.

15-20 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu. Najskôr si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka pridáme cukor a droždie, rozmiešame. Ja zvyknem pridať aj za lyžičku múky a zakryjem.
  2. Roztopíme si len kúsok masla. Potom doložíme zbytok a necháme rozpustiť, premiešame - aby to malo len tú izbovú teplotu.
  3. Do veľkej misy preosejeme múku spolu so soľou a cukrom, premiešame.
  4. Ďalej pridáme kvások, mlieko, vajíčko, roztopené maslo. Miešame.
  5. Cesto bude najskôr redšie, ale postupným miešaním bude také ako má byť.
  6. Nakoniec cesto posypeme múkou a dáme do tepla vykysnúť asi na 90 minút.
  7. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku. Cestu pomôžeme, zo začiatku sa trošku lepí, ale je nadýchané ako pavučina a na pomúčenej doske sa začne správať tak, ako chceme my.
  8. Cesto rozdelíme na dve polovice. Jednu polovicu odložíme. Vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm, nakrájame na štvorce cca 7x7 cm - a na štvorce cesta dáme plnku.
  9. Na plech alebo do pekáča si rovno nalejem olej, každú buchtičku tam rovno povykrúcam, aby bola naolejovaná z každej strany a prikladám jednu k druhej, môžete si ich k sebe aj viac pritlačiť.
  10. Na pekáči nechám ešte chvíľku podkysnúť. Dame piecť na 170 °C cca 15-20 minút záleží od rúry. Buchty musia mať zlatistý nádych.
  11. Po vybratí buchty natrieme mliekom, v ktorom sme rozpustili kryštálový cukor. Ja ich ešte na chvíľu prikryjem vlhkou utierkou. Potom posypeme práškovým cukrom a môžeme papkať. Dobrú chuť! :-)
  12. PS: niektoré buchty som nenaplnila a použila ako dukátové buchty :-)