Langoše
Najlepšie domáce langoše (fotorecept)
Autor receptu: rudlo
Je to celkom jednoduchý, ale
hlavne chutný recept na výborné
tradičné langoše od babičky.
14 porcií |
100 minút príprava |
Postup
- Do 200 ml vlažného mlieka dáme 2 ČL cukru a rozdrobíme droždie. Necháme pekne nakvasiť. Mlieko nesmie byť horúce, lebo zabijete kvasinky, treba, aby bolo vlažné!
- Do misky nasypeme múku, pridáme vajce, soľ, zvyšok mlieka a kyslú smotanu.
- Keď droždie nakvasí, tak ho vlejeme do misy k múke s ostatnými ingredienciami.
- Dobre premiešame a vypracujeme cesto, ktoré necháme nakysnúť cca 1 hodinku.
- Potom vykysnuté cesto rozdelíme na menšie bochníky, tie necháme znova kysnúť cca 20 minút (to záleží od teploty akú máte doma, je to individuálne, niekedy môžu kysnúť dlhšie).
- Keď bochníky nakysnú, tak ich rozvaľkáme na doske. Ja ich rozťahujem v rukách, vtedy tam vzniknú také okraje na langošoch, ale dá sa to aj rozvaľkať, je to na vás.
- Dáme si rozpáliť olej do hlbšej nádoby (wok alebo niečo podobné), lebo langoše by mali plávať na oleji. Pečú sa veľmi krátko z oboch strán (keď je olej dobre rozpálený).
- Cesnakovú plnku si pripravíme jednoducho. Do misky roztlačíme cesnak, dobre osolíme a pridáme trocha vody. Rozmiešame, vznikne z toho taká pasta. Tú potom natierame na hotové langoše. Ochutíme každý podľa seba, ja mám rád smotanu a syr.
- Prajem dobrú chuť.