Langoše

Najlepšie domáce langoše (fotorecept)

Autor receptu: rudlo

Je to celkom jednoduchý, ale hlavne chutný recept na výborné tradičné langoše od babičky.

14
porcií
100 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Do 200 ml vlažného mlieka dáme 2 ČL cukru a rozdrobíme droždie. Necháme pekne nakvasiť. Mlieko nesmie byť horúce, lebo zabijete kvasinky, treba, aby bolo vlažné!
  2. Do misky nasypeme múku, pridáme vajce, soľ, zvyšok mlieka a kyslú smotanu.
  3. Keď droždie nakvasí, tak ho vlejeme do misy k múke s ostatnými ingredienciami.
  4. Dobre premiešame a vypracujeme cesto, ktoré necháme nakysnúť cca 1 hodinku.
  5. Potom vykysnuté cesto rozdelíme na menšie bochníky, tie necháme znova kysnúť cca 20 minút (to záleží od teploty akú máte doma, je to individuálne, niekedy môžu kysnúť dlhšie).
  6. Keď bochníky nakysnú, tak ich rozvaľkáme na doske. Ja ich rozťahujem v rukách, vtedy tam vzniknú také okraje na langošoch, ale dá sa to aj rozvaľkať, je to na vás.
  7. Dáme si rozpáliť olej do hlbšej nádoby (wok alebo niečo podobné), lebo langoše by mali plávať na oleji. Pečú sa veľmi krátko z oboch strán (keď je olej dobre rozpálený).
  8. Cesnakovú plnku si pripravíme jednoducho. Do misky roztlačíme cesnak, dobre osolíme a pridáme trocha vody. Rozmiešame, vznikne z toho taká pasta. Tú potom natierame na hotové langoše. Ochutíme každý podľa seba, ja mám rád smotanu a syr.
  9. Prajem dobrú chuť.