Kuracie špízy
Kuracie špízy

Murgh Tikka (predjedlo z kurčaťa)

Akshay Kumar Dixit
majiteľ indickej reštaurácie Ashoka v Bratislave, 27. novembra 2020
Murgh Tikka (predjedlo z kurčaťa)
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

V receptoch kuchýň Indie sa často stretnete s pojmom garam masala. Nie je to nič tajomné, je to vlastne zmes korenín, mierne opražená, aby sa zvýraznila ich Zobraziť celý popisV receptoch kuchýň Indie sa často stretnete s pojmom garam masala. Nie je to nič tajomné, je to vlastne zmes korenín, mierne opražená, aby sa zvýraznila ich chuť, a pomletá na prášok. V Indii si každá gazdinka pripravuje zmes sama, existuje množstvo receptov, dostať aj hotové zmesi. Základ tvoria väčšinou koriandrové semienka a semienka rímskej rasce a k nim sa pridávajú ďalšie koreniny – klinčeky, muškátový oriešok, kardamóm, bobkový list, badián, sušený zázvor.

5
porcií
15 minút
príprava

Suroviny

600 g
1 PL
3 cm kúsok
1,5 PL
1/2 PL
1/2 PL
1 PL
1 PL
6 strúčikov
2 PL
2 PL
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Kuracie mäso nakrájané na kocky dáme do veľkej nádoby, zalejeme citrónovou šťavou, posolíme a necháme v chladničke marinovať 10 minút.

  2. 2

    Všetky ostatné suroviny dáme do mixéra a vymixujeme dohladka. Ak je potrebné, pridáme trochu vody. Marinádu nalejeme na kuracie kúsky, premiešame a marinujeme minimálne pol hodiny, ale pokojne aj cez noc.

  3. 3

    Namarinované kúsky mäsa napicháme na špajdľu a opekáme na rozpálenom grile (prípadne panvici) asi 10–15 minút. Marinádu môžete použiť aj na zeleninu, tiež ju ugrilovať a podávať ako prílohu.

Diskusia k receptu