Muceddere fotorecept

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 11. júla 2011

Pilav s cícerom a šošovicou. Recept mám z tureckej kuchárskej knihy. V origináli sa používa ryža a slovenská ryža (turec. "orzo") v pomere 2:1. Zobraziť celý popisPilav s cícerom a šošovicou. Recept mám z tureckej kuchárskej knihy. V origináli sa používa ryža a slovenská ryža (turec. "orzo") v pomere 2:1. Ja som použila len slovenskú ryžu.

2-3
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 šálka
1 konzerva
1 šálka predvarený
1 malá
1 PL
 olúpaná
 , chilli vločky
 , korenie
1 1/2 šálky




Postup

  1. 1

    Na masle a olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu.Osolíme a pár minút podusíme. Potom pridáme lyžicu cukru a pomaly necháme skaramelizovať.

    Muceddere (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme slovenskú ryžu. Chvíľu restujeme.

    Muceddere (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď sa ryža opraží, pridáme cícer (predvarený) nadrobno nakrájanú olúpanú paradajku, chilli, čierne korenie a rímsky kmín.

    Muceddere (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zamiešame a zalejeme horúcim kuracím vývarom. Stiahneme plameň a zakryté dusíme kým nie je cestovina mäkká. Dávame pozor aby sa nepripálila (ja som nedávala tak som menila hrnce :)

    Muceddere (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tesne pred koncom zamiešame opláchnutú šošovicu z konzervy. Zamiešame, prehrejeme, odstavíme z ohňa. Prikryjeme novinovým papierom, potom pokrievkou a necháme ešte 5 minút postáť.

    Muceddere (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na záver primiešame petržlenovú vňať a štavu z polovice citróna. Podávame s bielym jogurtom alebo jogurtovým nápojom "Ayran" (zmixovať biely jogurt so studenou vodou a štipkou soli).

    Muceddere (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

jody
zaujímavé, láka vyskúšať :-)
jamarlen
ako moje obľúbené zeleninové ajntopfy,len šošovicu/suchú/ pridávam spolu s ryžou, sú uvarené rovnako rýchlo, najmä ak ju opláchnutú nechám stáť vo vlažnej vode. nabudúce vyskúšam tebou odporúčanú zmes korenia aj paradajku, už sa teším...
lucylee
Jeeej, dalsie vynikajuce jedlo a dakujem za zaradenie medzi oblubenych ;-)
nazarboncuk
ďakujem :) @eraserhead ten novinový papier vysaje prebytočnú tekutinu aby nestekala naspäť do hrnca. namiesto toho možno použiť aj servítku
lucylee
Inak ja som doteraz nevedela, ze existuje sosovica v konzerve :-D
lucylee
Prave to obedujem. Je to vyborne. Len paradajka sa mi tam akosi stratila :-)Citim na jazyku chut chilli, rimskeho kminu a citronovej stavy, uzasne! Ja som dala iba olej a zaliala zeleninovym vyvarom. Inak, ked sa pozeram na tvoju foto, tvoje jedlo vyzera sypke, ja ho mam nejake zlepene. Zeby som sala vela vyvaru?
lucylee
A inak aj ja som menila hrnce. Sa mi pripalila slovenska ryza :-D
nazarboncuk
@lucylee no. vitaj v klube :D jasne môze to byť tým vývarom, aj mne to vyšlo len tak tak ...nabuduce dať menej vývaru a bude ok :)heeh, a ta rajčina na vrchu je len akože ozdoba, mne sa tiež v jedle stratila :P
a som rada že chutilo :)
helca103
šošovicu v konzerve som si veru nevšimla v obchodoch ale receptík vypadá prudko jedlo
martinis
vyzerá veľmi dobre - ryžu aj strukoviny mám rád, takže to iste bude dobrota, už sa teším, ako ju vyskúšam :-)
cesminaz
Tento recept som vyskusala vcera,ale kedze som nemala sosovicu v konzerve,dala som hnedu fazulu z konzervy.Mozem konstatovat,ze toto jedlo prekonalo moje ocakavania ,bolo jednoducho "SUPER",taku konbinaciu som este nejedla.Takze dakujem pekne za recept,lebo toto jedlo nielenze vyzera skvelo,ale aj chuti ato 10nasobne lepsie nez vyzera ;-DD
cesminaz
jaj a este cosa tyka tych hrncov...darmo som davala pozor,ono sato hrozne rychlo moze pripiect..takze dovarila som az v tretom hrnci :-))
basky
robila som :) no musela som trosku zmenit tvoj recept...namiesto slovenskej ryze som dala obycajnu (slovensku som v Berline nezohnala) :D a namiesto sosovice som puzila cervenu fazulku z konzervy :) Skvely receptik ;)
lina
práve si na to chystám veci. dúfam, že sa to podarí. vyzerá to veľmi dobre :)
lina
takže chutí to výborne..super. odporúčam robiť to na sporáku s pomocou kovovej platne, tak sa to neprichytáva :) alebo to šupnúť do rúry
domikika
mnamka! je to vyborne, len treba naozaj davat pozor na pripalenie :) vtedy to naberie trosku neziaducu chut