Muceddere (fotorecept)
Autor receptu: nazarboncuk
Pilav s cícerom a šošovicou. Recept mám z tureckej kuchárskej knihy. V origináli sa používa
ryža a slovenská ryža (turec. "orzo") v pomere 2:1. Ja som použila len slovenskú ryžu.
2-3 porcie |
10 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Na masle a olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu.Osolíme a pár minút podusíme. Potom pridáme lyžicu cukru a pomaly necháme skaramelizovať.
- Pridáme slovenskú ryžu. Chvíľu restujeme.
- Keď sa ryža opraží, pridáme cícer (predvarený) nadrobno nakrájanú olúpanú paradajku, chilli, čierne korenie a rímsky kmín.
- Zamiešame a zalejeme horúcim kuracím vývarom. Stiahneme plameň a zakryté dusíme kým nie je cestovina mäkká. Dávame pozor aby sa nepripálila (ja som nedávala tak som menila hrnce :)
- Tesne pred koncom zamiešame opláchnutú šošovicu z konzervy. Zamiešame, prehrejeme, odstavíme z ohňa. Prikryjeme novinovým papierom, potom pokrievkou a necháme ešte 5 minút postáť.
- Na záver primiešame petržlenovú vňať a štavu z polovice citróna. Podávame s bielym jogurtom alebo jogurtovým nápojom "Ayran" (zmixovať biely jogurt so studenou vodou a štipkou soli).