Mousse torta s ríbezľami

Autor receptu: violeta

Osviežujúca, chutná letná torta.* Recept je z časopisu Dobré jedlo 7/2025, strana 27.

40 minút
na 150 °C

Postup

  1. Najprv si upečieme korpus. Forma má priemer 24 cm, výšku 7 cm.
  2. Na spodok formy pripneme papier na pečenie. Boky potrieme maslom. Rúru rozohrejeme na 150 °C, ohrev zhora a zdola.
  3. Bielky vyšľaháme so štipkou soli. Do polotuhej hmoty pridáme cukor a šľaháme 5 minút na najvyšších otáčkach.
  4. Metličkou vmiešame žĺtky a olej. Postupne, na striedačku. Primiešame aj vanilkový prášok.
  5. Do múky pridáme kypriaci prášok na pečenie a postupne preosievame do zmesi. Miešame veľmi opatrne, špachtľou.
  6. Jemne preložíme do pripravenej formy, uhladíme a dáme piecť. Pečieme 40 minút.
  7. Korpus necháme chvíľu vychladnúť, vyberieme z formy a otočíme na mriežku. Po vychladnutí orežeme vrch. Horizontálne rozkrojíme na 3 časti. Ak sa korpus podaril nižší, tak stačí na 2.
  8. Pripravíme penovú plnku. Najprv namočíme želatínu do studenej vody.
  9. Umyté a očistené ríbezle zasypeme cukrom a zohrievame, kým sa cukor nerozpustí. Takto nám zostanú v plnke aj kúsky ríbezlí.
  10. Necháme vychladnúť na 50 °C. Vmiešame napučanú želatínu.
  11. Vo veľkej mise zmiešame grécky jogurt s práškovým cukrom. Pridáme ríbezľovú zmes a dobre rozmiešame. Jemne zapracujeme vyšľahanú šľahačku.
  12. Zostavíme tortu. Na spodok tortovej formy pripneme papier na pečenie. Môže byť aj ten z pečenia korpusu. Okraje formy obalíme potravinovou fóliou. Krém si rozdelíme na 3 rovnaké časti.
  13. Na spodok pripravenej formy vložíme spodnú časť korpusu. Nalejeme 1/3 krému. Položíme strednú časť korpusu a zalejeme 1/3 krému. Priložíme poslednú časť korpusu a zalejeme zbytkom krému.
  14. Uložíme na noc do chladničky stuhnúť.
  15. Podávame so šľahačkou a ríbezľami.