Mousse torta s ríbezľami
Autor receptu: violeta
Osviežujúca, chutná letná torta.* Recept je z časopisu Dobré jedlo
7/2025, strana 27.
Postup
- Najprv si upečieme korpus. Forma má priemer 24 cm, výšku 7 cm.
- Na spodok formy pripneme papier na pečenie. Boky potrieme maslom. Rúru rozohrejeme na 150 °C, ohrev zhora a zdola.
- Bielky vyšľaháme so štipkou soli. Do polotuhej hmoty pridáme cukor a šľaháme 5 minút na najvyšších otáčkach.
- Metličkou vmiešame žĺtky a olej. Postupne, na striedačku. Primiešame aj vanilkový prášok.
- Do múky pridáme kypriaci prášok na pečenie a postupne preosievame do zmesi. Miešame veľmi opatrne, špachtľou.
- Jemne preložíme do pripravenej formy, uhladíme a dáme piecť. Pečieme 40 minút.
- Korpus necháme chvíľu vychladnúť, vyberieme z formy a otočíme na mriežku.
Po vychladnutí orežeme vrch. Horizontálne rozkrojíme na 3 časti. Ak sa korpus podaril nižší, tak stačí na 2.
- Pripravíme penovú plnku.
Najprv namočíme želatínu do studenej vody.
- Umyté a očistené ríbezle zasypeme cukrom a zohrievame, kým sa cukor nerozpustí. Takto nám zostanú v plnke aj kúsky ríbezlí.
- Necháme vychladnúť na 50 °C. Vmiešame napučanú želatínu.
- Vo veľkej mise zmiešame grécky jogurt s práškovým cukrom. Pridáme ríbezľovú zmes a dobre rozmiešame.
Jemne zapracujeme vyšľahanú šľahačku.
- Zostavíme tortu.
Na spodok tortovej formy pripneme papier na pečenie. Môže byť aj ten z pečenia korpusu. Okraje formy obalíme potravinovou fóliou. Krém si rozdelíme na 3 rovnaké časti.
- Na spodok pripravenej formy vložíme spodnú časť korpusu. Nalejeme 1/3 krému. Položíme strednú časť korpusu a zalejeme 1/3 krému. Priložíme poslednú časť korpusu a zalejeme zbytkom krému.
- Uložíme na noc do chladničky stuhnúť.
- Podávame so šľahačkou a ríbezľami.