Morčacie stehná v jablkovej omáčke fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 8. augusta 2014 23:22
Ďalšie recepty »

Inšpirácia z augustového čísla Apetitu, s malou obmenou

4
porcie
15 min
príprava
105 min
na 190 °C

Suroviny

2 ks
2 PL (alebo rozpustene maslo)
1 PL (alebo limetková)
8 ks
2 - 3 ks
1 strúčik
Omáčka:
1 ks
5 dkg
15 dkg
1 KL
1 dcl
1 dcl
2 dcl
 (na zdobenie)
TIP: Séria kuchárskych kníh z Varecha.sk za zvýhodnenú cenu

Postup prípravy

  1. 1

    Morčacie stehná dočistíme, umyjeme a osušíme. Vložíme ich do pekáča, zalejeme rozpusteným ghee alebo maslom, citrónovou alebo limetkovou šťavou, osolíme, okoreníme, potrieme popučeným strúčikom cesnaku a dobre premasírujeme. Rúru predhrejeme na 190°C.

    Morčacie stehná v jablkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    umyté lístky šalvie a tymiánu posekáme

    Morčacie stehná v jablkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a posypeme ním stehná. Dáme piecť odokryté do rúry na 190°C na 45 minút. Medzitým obraciame, polievame výpekom. V polovici pečenia som zakryla alobalom, lebo mi moc výpek priháral.

    Morčacie stehná v jablkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    práve teraz som začala pripravovať omáčku: slaninu a cibuľu pokrájané na kocky som nechala pražiť. V pôvodnom recepte figurujú šampiňóny, ale keďže sme ich včera pojedli, rozmýšľala som, čo dať miesto nich do tejto omáčky. Vzhľadom k ostatným surovinám sa mi zdalo najideálnejšie použiť jablká. Hodia sa k slanine, šalvii, tymiánu aj morčacine. Takže jabĺčka som obielila, odstránila jadrovník a pokrájala ich na plátky. Dala som ich k cibuli a slanine a chvíľu dusila.

    Morčacie stehná v jablkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podliala som vínom, nechala prejsť varom, priliala vývar a varila pár minút.

    Morčacie stehná v jablkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pôvodne sa múkou zapráši pred pridaním vína, ja som na ňu zabudla, tak som ju rozhabarkovala v smotane a pridala až teraz do zmesi, poriadne premiešala a touto omáčkou som preliala stehná na pekáči, ktoré sa piekli doteraz 45 minút.

    Morčacie stehná v jablkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Stehná v omáčke som nechala piecť ešte presne hodinku. Viackrát som ich prelievala omáčkou a otáčala. Medzičasom som uvarila aj cestovinu na prílohu. Zvolila som vretienka.

    Morčacie stehná v jablkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tu už sú hotové, upiekli sa do chrumkavo červena. Kto nemá rád takto pripečené, zakryje pred dopečením alobalom.

    Morčacie stehná v jablkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na servírovaciu misu som naložila trocha cestovín, poliala trochou omáčky a naložila morčacie stehná. Ostatné cestoviny som podávala v mise zvlášť. Stehná som posypala nasekanou petržlenovou vňaťou a byľkami tymiánu.

    Morčacie stehná v jablkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    K hydine sa výborne hodí biele suchšie víno, zachladila a otvorila som fľašku Sauvignon blanc. Výborne sme si pochutili,prajem aj vám to isté:-)

    Morčacie stehná v jablkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 10
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist