Morčacie stehná v jablkovej omáčke fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 8. augusta 2014

Inšpirácia z augustového čísla Apetitu, s malou obmenou

4
porcie
15 minút
príprava
105 minút
na 190 °C

Suroviny

2 ks
2 PL (alebo rozpustene maslo)
1 PL (alebo limetková)
8 ks
2 - 3 ks
1 strúčik
Omáčka:
1 ks
5 dkg
15 dkg
1 KL
1 dcl
1 dcl
2 dcl
 (na zdobenie)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Morčacie stehná dočistíme, umyjeme a osušíme. Vložíme ich do pekáča, zalejeme rozpusteným ghee alebo maslom, citrónovou alebo limetkovou šťavou, osolíme, okoreníme, potrieme popučeným strúčikom cesnaku a dobre premasírujeme. Rúru predhrejeme na 190°C.

    Morčacie stehná v jablkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    umyté lístky šalvie a tymiánu posekáme

    Morčacie stehná v jablkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a posypeme ním stehná. Dáme piecť odokryté do rúry na 190°C na 45 minút. Medzitým obraciame, polievame výpekom. V polovici pečenia som zakryla alobalom, lebo mi moc výpek priháral.

    Morčacie stehná v jablkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    práve teraz som začala pripravovať omáčku: slaninu a cibuľu pokrájané na kocky som nechala pražiť. V pôvodnom recepte figurujú šampiňóny, ale keďže sme ich včera pojedli, rozmýšľala som, čo dať miesto nich do tejto omáčky. Vzhľadom k ostatným surovinám sa mi zdalo najideálnejšie použiť jablká. Hodia sa k slanine, šalvii, tymiánu aj morčacine. Takže jabĺčka som obielila, odstránila jadrovník a pokrájala ich na plátky. Dala som ich k cibuli a slanine a chvíľu dusila.

    Morčacie stehná v jablkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podliala som vínom, nechala prejsť varom, priliala vývar a varila pár minút.

    Morčacie stehná v jablkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pôvodne sa múkou zapráši pred pridaním vína, ja som na ňu zabudla, tak som ju rozhabarkovala v smotane a pridala až teraz do zmesi, poriadne premiešala a touto omáčkou som preliala stehná na pekáči, ktoré sa piekli doteraz 45 minút.

    Morčacie stehná v jablkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Stehná v omáčke som nechala piecť ešte presne hodinku. Viackrát som ich prelievala omáčkou a otáčala. Medzičasom som uvarila aj cestovinu na prílohu. Zvolila som vretienka.

    Morčacie stehná v jablkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tu už sú hotové, upiekli sa do chrumkavo červena. Kto nemá rád takto pripečené, zakryje pred dopečením alobalom.

    Morčacie stehná v jablkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na servírovaciu misu som naložila trocha cestovín, poliala trochou omáčky a naložila morčacie stehná. Ostatné cestoviny som podávala v mise zvlášť. Stehná som posypala nasekanou petržlenovou vňaťou a byľkami tymiánu.

    Morčacie stehná v jablkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    K hydine sa výborne hodí biele suchšie víno, zachladila a otvorila som fľašku Sauvignon blanc. Výborne sme si pochutili,prajem aj vám to isté:-)

    Morčacie stehná v jablkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

28 komentárov k receptu
@kuki pre kolkych ludi Ty prosim Ta varis? Ved to su den co den hody za 5. Neukladam, bo moj muz morcacie mäso odmieta. Dodnes mi nevysvetlil preco. Ale ked pridu deti, tak vzdy upeciem takeho mensieho moriaka, oni to miluju s jablkovo/gastanovou plnkou. A hlava rodiny sa musi zapriet a vtaka naporcovat. :-)
@terinka55 , si milá, ďakujem:-) @zolik , dnes sme mali náhodou návštevu, ale len menšiu:-) a veď naposledy bolo u mňa mäso v nedeľu:-))) sestra po ochutnaní vravela, že to je ako pečené bravčové kolienko a mala pravdu. Ak by si manžela trocha okabátila, bola by tichá domácnosť?:-))))
dnes som kúpila morčacie stehná a išla som pozrieť dajakú inšpiráciu, vidím že už nemusím hľadať....kombináciu s jablkami som robila s kuraťom a bola výborná takže toto bude určite 1 s * :)
veľmi chutná kombinácia, perfektné víno k tomu si vybrala a tá fotka k tomu, nevychádzam z obdivu a úžasu, kiež by sa dalo vybrať všetko z obrazovky :P :-)))
jednoznačne *****, ak by to šlo, tak oveľa viac...
@kukulienka , dnes prišli na rad, mala som dve stehná, robila som ich vo veľkom pekáči, lebo máme radi šťavu a pritom aby stehná neboli utopené :-) trochu som si to zjednodušila, mäkké maslo zmiešala s citr. šťavou, soľou, cesnakom a bylinkami, potrela dobre mäsko aj pod kožu, stehná som trochu podliala, pridala veľa cibule, slaninku, zvyšnú šalviu a tymián,dala piecť. Jablká som do šťavy pridala neskôr, keď sa už mäso dopekalo. Bez smotany, vínko som nahradila bielym balzamikom 1 Pl, lebo tieto dve suroviny mi doma chýbali. Bolo to aj takto vynikajúce, večer po rozležaní chutí ešte lepšie :-). Ďakujem za inšpiráciu, nabudúce chcem vyskúšať tento recept originál :-)

Pridaj komentár k receptu: