Morčacie stehná v jablkovej omáčke (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
Inšpirácia z augustového čísla Apetitu, s malou obmenou
4 porcie |
15 minút príprava |
105 minút na 190 °C |
Postup
- Morčacie stehná dočistíme, umyjeme a osušíme. Vložíme ich do pekáča, zalejeme rozpusteným ghee alebo maslom, citrónovou alebo limetkovou šťavou, osolíme, okoreníme, potrieme popučeným strúčikom cesnaku a dobre premasírujeme. Rúru predhrejeme na 190°C.
- umyté lístky šalvie a tymiánu posekáme
- a posypeme ním stehná. Dáme piecť odokryté do rúry na 190°C na 45 minút. Medzitým obraciame, polievame výpekom. V polovici pečenia som zakryla alobalom, lebo mi moc výpek priháral.
- práve teraz som začala pripravovať omáčku: slaninu a cibuľu pokrájané na kocky som nechala pražiť. V pôvodnom recepte figurujú šampiňóny, ale keďže sme ich včera pojedli, rozmýšľala som, čo dať miesto nich do tejto omáčky. Vzhľadom k ostatným surovinám sa mi zdalo najideálnejšie použiť jablká. Hodia sa k slanine, šalvii, tymiánu aj morčacine. Takže jabĺčka som obielila, odstránila jadrovník a pokrájala ich na plátky. Dala som ich k cibuli a slanine a chvíľu dusila.
- Podliala som vínom, nechala prejsť varom, priliala vývar a varila pár minút.
- pôvodne sa múkou zapráši pred pridaním vína, ja som na ňu zabudla, tak som ju rozhabarkovala v smotane a pridala až teraz do zmesi, poriadne premiešala a touto omáčkou som preliala stehná na pekáči, ktoré sa piekli doteraz 45 minút.
- Stehná v omáčke som nechala piecť ešte presne hodinku. Viackrát som ich prelievala omáčkou a otáčala. Medzičasom som uvarila aj cestovinu na prílohu. Zvolila som vretienka.
- Tu už sú hotové, upiekli sa do chrumkavo červena. Kto nemá rád takto pripečené, zakryje pred dopečením alobalom.
- Na servírovaciu misu som naložila trocha cestovín, poliala trochou omáčky a naložila morčacie stehná. Ostatné cestoviny som podávala v mise zvlášť. Stehná som posypala nasekanou petržlenovou vňaťou a byľkami tymiánu.
- K hydine sa výborne hodí biele suchšie víno, zachladila a otvorila som fľašku Sauvignon blanc. Výborne sme si pochutili,prajem aj vám to isté:-)