Morčacie stehná v jablkovej omáčke (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Inšpirácia z augustového čísla Apetitu, s malou obmenou

4
porcie
15 minút
príprava
105 minút
na 190 °C

Postup

  1. Morčacie stehná dočistíme, umyjeme a osušíme. Vložíme ich do pekáča, zalejeme rozpusteným ghee alebo maslom, citrónovou alebo limetkovou šťavou, osolíme, okoreníme, potrieme popučeným strúčikom cesnaku a dobre premasírujeme. Rúru predhrejeme na 190°C.
  2. umyté lístky šalvie a tymiánu posekáme
  3. a posypeme ním stehná. Dáme piecť odokryté do rúry na 190°C na 45 minút. Medzitým obraciame, polievame výpekom. V polovici pečenia som zakryla alobalom, lebo mi moc výpek priháral.
  4. práve teraz som začala pripravovať omáčku: slaninu a cibuľu pokrájané na kocky som nechala pražiť. V pôvodnom recepte figurujú šampiňóny, ale keďže sme ich včera pojedli, rozmýšľala som, čo dať miesto nich do tejto omáčky. Vzhľadom k ostatným surovinám sa mi zdalo najideálnejšie použiť jablká. Hodia sa k slanine, šalvii, tymiánu aj morčacine. Takže jabĺčka som obielila, odstránila jadrovník a pokrájala ich na plátky. Dala som ich k cibuli a slanine a chvíľu dusila.
  5. Podliala som vínom, nechala prejsť varom, priliala vývar a varila pár minút.
  6. pôvodne sa múkou zapráši pred pridaním vína, ja som na ňu zabudla, tak som ju rozhabarkovala v smotane a pridala až teraz do zmesi, poriadne premiešala a touto omáčkou som preliala stehná na pekáči, ktoré sa piekli doteraz 45 minút.
  7. Stehná v omáčke som nechala piecť ešte presne hodinku. Viackrát som ich prelievala omáčkou a otáčala. Medzičasom som uvarila aj cestovinu na prílohu. Zvolila som vretienka.
  8. Tu už sú hotové, upiekli sa do chrumkavo červena. Kto nemá rád takto pripečené, zakryje pred dopečením alobalom.
  9. Na servírovaciu misu som naložila trocha cestovín, poliala trochou omáčky a naložila morčacie stehná. Ostatné cestoviny som podávala v mise zvlášť. Stehná som posypala nasekanou petržlenovou vňaťou a byľkami tymiánu.
  10. K hydine sa výborne hodí biele suchšie víno, zachladila a otvorila som fľašku Sauvignon blanc. Výborne sme si pochutili,prajem aj vám to isté:-)