Morčacie mäso
Morčacie mäso

Morčacie drobky s orzom podľa seniora fotorecept

sracz - fotkasracz, 15. januára 2022
Morčacie drobky s orzom podľa seniora (fotorecept)
Foto: sracz

Cestoviny, hlavne ako príloha k rôzne pripraveným mäsám, sú na stole našej kuchyne častým a obľúbeným „hosťom“. Slovenská ryža, tarhoňa i mrvenica (na „vihodze sciranka“), sú nielen chutné, ale aj jednoduché na prípravu. Tu by som slovenskú ryžu darmo hľadal, ale 100 % ju nahrádza talianske orzo №74. Dnes si Vám dovoľujem predstaviť svoj variant s krkmi i drobkami moriek, s hlivou kotúčovou a restovanou pečeňou. Po „Turkey Day“ je morčacie mäso naozaj lacné, tak som si experimentoval.

6-8
porcií
30 minút
príprava
35-45 minút
tepelná úprava

Suroviny

4-5 PL (alebo slnečnicový)
2-3 ks menšia
150-200 g
1,5-2  kg (krky, pečeň, srdcia a žalúdky)
240-250 g
2-3 ks
podľa chuti
1 ČL
2 KL
2 PL (Nahrin)
2-3 KL
3-4 strúčiky
3-4 PL (alebo domáci pikantný krém)
1,5-2  l (alebo mäsový vývar)
0,5-1 ČL
250-300 g
5-7 ks
2-3 KL
Orzo:
435 g
900 ml horúca
2 KL
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Než mi došlo, zmohol som sa iba na tento skrátený úvodný záber...

    Morčacie drobky s orzom podľa seniora (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na dno liatinového hrnca som postrúhal žltú a červenú cibuľu, zalial ju kukuričným olejom a pridal pokrájaný kúsok údenej klobásy (lebo mi už dlho zavadzal v chladničke).

    Morčacie drobky s orzom podľa seniora (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po premiešaní a asi 5-7 minútach oprážania som pridal pokrájané kúsky morčacích drobkov,

    Morčacie drobky s orzom podľa seniora (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    žltej veľkej papriky a stonkového zeleru.

    Morčacie drobky s orzom podľa seniora (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zmiešal, podusil, osolil a zasypal koreninami (ČL čerstvo mletého čierneho korenia, 2 KL domácej vegety, 2 PL korenia NAHRIN na kuracinu, PL mletej sladkej papriky), „hranu diela“ zvýraznil 3 PL pikantnej paprikovej zmesi Harissa a 4 strúčikmi pretlačeného cesnaku. Zamiešal a nechal krátko prepojiť chute. V žltom hrnci, „vykukujúceho“ v pozadí, som na PL oleja opražil 453 g „škatuľku“ orza (slovenskej ryže), zalial ho 900 ml horúcej vody, pridal 2 KL soli a 2 PL masla, zakryl pokrievkou a varil, než sa voda odparila a v orze sa objavili dierky, kedy som doň vmiešal „statočný“ hrnček pokrájanej petržlenovej vňate.

    Morčacie drobky s orzom podľa seniora (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po 5-7 minútach, keď sa mäso s koreninami podusilo, zalial som ho poldruhalitrom horúcej vody a vsypal mocca lyžičku jedlej sódy bikarbóny (preto tá pena na povrchu), podľa rady dobrej víly babičky lady Ann, čím som podstatne skrátil dobu (asi 60 minút) na uvarenie tvrdšieho mäsa.

    Morčacie drobky s orzom podľa seniora (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom som ho vybral z tekutiny a nechal trošku ochladiť. Uvoľnené miesto zaujala pokrájaná hliva kotúčová (kráľovské fanfáry). Než sa trošku obvarila a zmäkla, obral som mäso z ochladených morčacích krkov a spolu so žalúdkami (alias „zuzkami čo zúzikmi“) ho pokrájal,

    Morčacie drobky s orzom podľa seniora (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    vložil späť do hrnca,

    Morčacie drobky s orzom podľa seniora (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    zmiešal s uvareným orzom a nechal „skonsolidovať“ chute so základom,

    Morčacie drobky s orzom podľa seniora (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    než som orestoval morčaciu pečeň z horčicovej marinády, na oleji a mladej cibuľke aj s jej zlenými „pierkami“ , zjemnenú „orieškom“ masla.

    Morčacie drobky s orzom podľa seniora (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Takto vyzerala porcia posypaná s čerstvo postrúhaným parmigiano-reggiano syrom a restovanou pečeňou. Chutilo „ukrutne prenáramne“! P. S.: Samozrejme, Vy si druh húb, či už čerstvých, sterilizovaných, mrazených, či sušených môžete zvoliť podľa vlastných chutí a možností.

    Morčacie drobky s orzom podľa seniora (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík, morčacie masko aj droby miluju. Mně by moc chutnalo. Díky i za připomenutí vychytávky se sodou. To se teď, v době zdražování energií, bude náramně hodit. Jsi šikovný, o tom není pochyb!
gastrohobby
Vy ale viete narobiť chute! Čítať Vaše recepty je ako čítať román. A po jeho prečítaní nastáva nutkanie ihneď ten recept zrealizovať.