Foto: leja3
Tento recept je pre gazdinky, ktorým sa nechcú pracne vykrajovať a zdobiť moravské koláčiky :o)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
cesto: | |
( 1 kocka ) |
|
1/2 kg |
|
2ks |
|
2 dcl vlažné |
|
3 PL |
|
1 bal |
|
štipka |
|
50 g (rozpustené |
|
1 PL |
|
|
|
PLNKA tvarohová: | |
1 |
|
1 |
|
1 bal |
|
3 PL |
|
|
|
PLNKA maková: | |
70 g |
|
1,5 dcl |
|
40 g |
|
1,5 PL |
|
PLNKA lekvárová: | |
1 ks alebo mix hustý |
|
(nemusí byť) štipka |
|
Mrvenica: | |
80 g |
|
80 g |
|
80 g |
|
Postup
-
1
Urobíme si kvások.Zatiaľ,čo kvások kysne si do misy pripravíme všetky suroviny na cesto.Pridáme vykysnutý kvások, premiešame a cesto dobre vypracujeme (tak, aby sa odlepovalo od okrajov misy). Potom posype trochou múky a necháme kysnúť, cca 45-60min. Kým cesto kysne, pripravíme si všetky plnky zmiešaním uvedených surovín.
- 2
Po vykysnutí si dáme cesto na dosku, menšiu časť si odložíme bokom(asi 1/3). ostatné vyvaľkáme a prenesieme na plech (buď ho vymažeme a vymúčime alebo dáme pečúci papier a potrieme maslom). Z odloženého cesta si urobíme valčeky, z ktorých na ceste vytvoríme mriežku (plech musí byť dosť veľký, cesto dost nakysne). takto nachystane cesto necháme ešte 20 min kysnúť. Potom dávame do jednotlivých štvorcov striedavo plnky - tvarohová, maková, lekvárová
- 3
Po navrstvení plniek potrieme mriežku vajíčkom. nakoniec si pripravíme mrveničku (robíme až na záver, aby sa maslo veľmi nerozpustilo)- všetko v prstoch dobre rozmrvíme a posypeme koláčik. Koláč pečieme vo vyhriatej rúre pri 180C cca 35-40min. Dobrú chuť
- 4
moja malá pomocníčka
- 2
krásne sa ti vydaril, aj pomocníčku máš krásnu a iste šikovnú :-)
Výborný nápad, vyzerá super a určite aj tak chutí. Ukladám