Bosniaky fotorecept

dvorka - fotkadvorka, 2. marca 2021
Bosniaky (fotorecept)
Foto: dvorka

V decembri minulého roku som pre nedostatok času prišla o svoj kvások a kým som si ho znovu spravila, začala som znova piecť s Zobraziť celý popisV decembri minulého roku som pre nedostatok času prišla o svoj kvások a kým som si ho znovu spravila, začala som znova piecť s droždím. V knihe Domáci chlieb je množstvo receptov, ktoré mi znovu prišli pod ruku a jeden z nich pridám aj na stránku Varechy. Možno niekomu padne vhod.

12
porcií
140 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

300 g
300 g
2 zarovnané KL
6 g pekárenské
390 g vlažná




Postup

  1. 1

    V mise som si zmiešala preosiate múky so soľou. Odmerala som si vodu a do nej vhodila za mokka lyžičku klasického pekárenského droždia z kocky, ktoré vážilo 6 gramov. Nie sušené. Práve vďaka vyššie spomenutej knižke dávam oveľa menej droždia do cesta. (Na 100 g múky len 1 gram droždia. Cesto nikdy neprekysne, no je krásne nakysnuté a dobre sa s ním pracuje.) Všetko som dobre vymiesila a nechala oddychovať 10 minút. Cesto som v mise poprekladala (jednou rukou som vzala cesto na pravej strane a preložila ho na stranu ľavú, misu som otočila o 45° a znova som preložila cesto sprava doľava a toto som zopakovala ešte 3x.) Misu som zakryla sklenenou pokrievkou a nechala znova 10 minút oddýchnuť a potom som cesto rovnakým spôsobom ako prvýkrát poprekladala. Zakryla som misu pokrievkou a nechala hodinu kysnúť. Po hodine som cesto znova poprekladala a nechala ďalšiu hodinu pod pokrievkou.

    Bosniaky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dala som si vyhriať rúru na najvyšší stupeň a z cesta som si narezala 12 rovnakých častí a z nich som si spravila bochníčky, ktoré som si nechala nakysnúť pomúčené, aby sa mi neprilepili na dosku. Bochníčky kysli asi 40 minút.

    Bosniaky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Najskôr som piekla prvých 6 bosniakov, ktoré som postriekala vodou a potom vložila do rozohriatej rúry, teplotu som znížila na 200 °C a piekla som 20 minút. Upečené sú tak akurát. Kto má rád chrumkavejšie pečivo, môže pridať 5 minút. Po vybratí som zvýšila teplotu rúry na maximum, bosniaky preložila na mriežku a nechala vychladnúť. Na ešte horúci plech som uložila druhú várku a po vyhriatí rúry som ju dala piecť. Tieto chlebové žemle sú veľmi chutné ku polievke, gulášu, plnené mäsom alebo zeleninou, ale aj len tak, samotné.

    Bosniaky (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

evanaaa
Tie bosniaky sú aj na pohľad výborné, ani sa nemusím presviedčať o ich chuti, už len ten obrázok láka k nakusnutiu......kedysi som ich mala rada, aj keď kupované, no už sa aj tie vytratili, tak ostáva len piecť. Teba sa pekne vydarili.....
haji
Pěkný recept, postup, krásná práce i fotečky! Jsme na tom byly stejně, též jsem vloni v decembri prišla o kvásek. Pěkné bosniaky, o chuti nepochybuji. Hezký večer!