Bosniaky

Minichlebíky (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Tieto bosniaky z chlebového cesta, alebo minichlebíky, sú úžasné aj niekoľko dní po upečení. Vhodné sú k desiatovej polievke či gulášu, prívarku, alebo len tak na zahryznutie pri grilovačke.* Recept pochádza od Ivy Trhoňové, ktorej týmto zaň ďakujem a od ktorej mám aj úžasnú knižku o pečení chleba a pečiva.

8
porcií
20 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku preosejeme a zmiešame so soľou, v šupke uvarené vychladnuté zemiaky očistíme, postrúhame na jemno a syr na hrubšie. Vo vode rozpustíme cukor a droždie.
  2. Všetky suroviny zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré necháme v miske kysnúť asi 1 hodinu.
  3. Cesto rozdelíme na 8 častí, z každej vyformujeme oválny minichlebík a uložíme na plech s papierom na pečenie.
  4. Necháme prikryté ešte asi 30 minút podkysnúť. Potom bochníky narežeme žiletkou, postriekame vodou a posypeme rascou alebo makom. Zatiaľ si vyhrejeme rúru na 220 °C.
  5. Vo vyhriatej rúre pečieme na spodnej priečke do ružova asi 20 minút. Dobré je po vložení do rúry ešte vstreknúť trocha vody.
  6. Upečené ešte postriekame vodou a dáme vychladnúť na mriežku.
  7. Chlebíky sú mäkké, vláčne a veľmi chutné aj po niekoľkých dňoch, ak sa ovšem hneď nezjedia...