Mexická fazuľa - hustá polievka

janikbj - fotkajanikbj, 6. marca 2012
Mexická fazuľa - hustá polievka
Foto: janikbj

Suroviny

 alebo sterilizovaná
 alebo v konzerve
 (nemusí byť)




Postup

  1. 1

    Ak použijeme suchú fazuľu, večer vopred si ju namočíme a následne ráno uvaríme domäkka. Vodu zatiaľ nevylievame. Na rozpálenom oleji si osmažíme nakrájanú cibuľu, na kocočky nakrájanú slaninu a nakoniec aj nakrájanú klobásu (odporúčam pikantnú). Pridáme paradajkový pretlak. Ja dávam na taký väčší hrniec 2x140g plechovku, pretlak jedlo zahustí. Chvíľu ho smažíme, aby stratil kyslosť. Potom pridáme uvarenú fazuľu aj s trochou vody (príp. sterilizovanú fazuľu), v ktorej sa varila, kukuricu a lečo. Osolíme, okoreníme, kto chce pridá chilli alebo niečo štipľavé a chvíľu povaríme, aby sa spojili chute. Podľa potreby dolievame vodu. Nakoniec prelisujeme do polievky cesnak, množstvo podľa chuti a ešte chvíľu povaríme (nie dlho, aby cesnak nestratil grády ;-) Môj tip: polievka je veľmi vhodná na mrazenie, takže kľudne uvarte viac a v plastových dózach zamrazte na horšie časy ;-)

Diskusia k receptu

turistka
už je v mojej kucharskej knihe, lebo takúto polievku nevarím, varím tradične s udeným mäsom a so strakatou fazuľou a táto už na prvý pohľad chutí.
janikbj
:-) ďakujem za komentáre. recept je z nejakého staršieho Života a u nás každému bez rozdielu chutí. oplatí sa naraz uvariť veľký hrniec a čo sa nezje za deň-dva, zamraziť v dózach a mať v zásobe. keď príde chuť, vytiahnete, koľko treba. mne sa to ale nikdy nepodarí, do dvoch dní sa zje všetko aj keby som navarila kotol :-D
bozulka
Takéto polievky milujem,teraz väčšinou robievam z konzervovanej fazule aj kukurice,čilli nesmie chýbať.Je to rýchle a vhodné pre jednu osobu.
evanaaa
fazuľové máme radi ( nielen polievky), dobrý postup, akurát že ja vodu vylievam, aby fazuľa nenadúvala, ináč, chválim.
evanaaa
Pre @janikbj - náhodou som pozrela tento recept, lebo chcem zajtra niečo podobné variť, ale používam červ. fazuľu z konzervy. Ak namočíš fazulu, vodu, v ktorej bola namočená zlej, niekto zlieva aj druhú, v ktorej trochu fazuľu povarí, je to preto, aby potom nenadúvala.
gabi58
Včera som ju uvarila, fazulu som použila červenú z konzervy. Polievka nemala chybu. Výborná.
janikbj
@gabi58 , to som veľmi rada, že chutilo. s konzervovanou fazuľou je to absolútna bleskovka, že? :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia