Medovník so smotanovým krémom
Foto: razomzastolom
Medovník chutný a zároveň ľahký prípravou. Lepší ako "Marlenka".
Zdroj: https://youtu.be/CQPXrXosRd8
porcií
príprava
na 175 °C
Suroviny
Medové pláty: | |
6 ks |
|
200 g |
|
160 g |
|
200 g |
|
10 g |
|
360 g |
|
štipka |
|
Krém: | |
800 g |
|
2 PL |
|
20 g |
|
20 g (stužovač) |
|
Postup
-
1
Príprava plátov: Med zohriať v hrnci. Pridať sódu bikarbónu a za stáleho miešania ju povariť 1-2 minúty, aby sa vytvoril voňavý hnedý karamel. Odstaviť z ohňa, v medovej zmesi rozpustiť maslo a ochladiť na izbovú teplotu. Šesť bielkov vyšľahať s cukrom a štipkou soli do hustej peny (5-7 minút, pri vysokej rýchlosti mixéra). Pridať šesť žĺtkov a pokračovať v šľahaní mixérom na nízkych otáčkach. K vyšľahaným vajciam postupne pridať zmes s medom a dobre premiešať (možno použiť mixér alebo ručne). Potom pridať múku a dôkladne vymiešať. Cesto má byť tekuté. Cesto rozdeliť na 4 časti a upiecť 4 pláty. Rozmer plechu 30x35 cm. Piecť 7 minút pri teplote 175 °C, režim „hore-dole“ v strede rúry.
- 2
Príprava krému: Do kyslej smotany pridať práškový a vanilkový cukor, stužovač, dobre premiešať. Ručným mixérom zľahka vyšľahať, najviac však jednu minútu, aby kyslá smotana nezväčšila objem a nezredla. Nechať po dobu 10-20 minút. Krém má byť homogénny a neobsahovať hrudky.
- 3
Zostavovanie medovníka: Pláty rozrezať na polovicu, medovník bude pozostávať z ôsmich vrstiev. Boky platov orezať a rozomlieť tyčovým mixérom. Krém rozdeliť na 9 častí, z ktorých jedna sa použije na ozdobu. Zvyšných osem častí krému použiť na naplnenie plátov cesta. Okraje a vrch medovníka posypať zomletými okrajmi plátov a nechať pri izbovej teplote 30-40 minút, potom medovník vložiť na 2-3 hodiny do chladničky.
- 4
Odkaz na videorecept: https://youtu.be/CQPXrXosRd8
Tiež medový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Nemusíte rozrezať platy. Budete mať medovník zo 4 plátov. Plnky stačí, viac netreba.