Medový zákusok
Medový zákusok

Medovník so smotanovým krémom

razomzastolom - bez fotkyrazomzastolom, 29. mája 2021

Medovník chutný a zároveň ľahký prípravou. Lepší ako "Marlenka".
Zdroj: https://youtu.be/CQPXrXosRd8

12
porcií
120 minút
príprava
30 minút
na 175 °C

Suroviny

Medové pláty:
6 ks
200 g
160 g
200 g
10 g
360 g
štipka
Krém:
800 g
2 PL
20 g
20 g (stužovač)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Príprava plátov: Med zohriať v hrnci. Pridať sódu bikarbónu a za stáleho miešania ju povariť 1-2 minúty, aby sa vytvoril voňavý hnedý karamel. Odstaviť z ohňa, v medovej zmesi rozpustiť maslo a ochladiť na izbovú teplotu. Šesť bielkov vyšľahať s cukrom a štipkou soli do hustej peny (5-7 minút, pri vysokej rýchlosti mixéra). Pridať šesť žĺtkov a pokračovať v šľahaní mixérom na nízkych otáčkach. K vyšľahaným vajciam postupne pridať zmes s medom a dobre premiešať (možno použiť mixér alebo ručne). Potom pridať múku a dôkladne vymiešať. Cesto má byť tekuté. Cesto rozdeliť na 4 časti a upiecť 4 pláty. Rozmer plechu 30x35 cm. Piecť 7 minút pri teplote 175 °C, režim „hore-dole“ v strede rúry.

  2. 2

    Príprava krému: Do kyslej smotany pridať práškový a vanilkový cukor, stužovač, dobre premiešať. Ručným mixérom zľahka vyšľahať, najviac však jednu minútu, aby kyslá smotana nezväčšila objem a nezredla. Nechať po dobu 10-20 minút. Krém má byť homogénny a neobsahovať hrudky.

  3. 3

    Zostavovanie medovníka: Pláty rozrezať na polovicu, medovník bude pozostávať z ôsmich vrstiev. Boky platov orezať a rozomlieť tyčovým mixérom. Krém rozdeliť na 9 častí, z ktorých jedna sa použije na ozdobu. Zvyšných osem častí krému použiť na naplnenie plátov cesta. Okraje a vrch medovníka posypať zomletými okrajmi plátov a nechať pri izbovej teplote 30-40 minút, potom medovník vložiť na 2-3 hodiny do chladničky.

  4. 4

    Odkaz na videorecept: https://youtu.be/CQPXrXosRd8

Recept je zaradený do kategórií:
Dezerty, Na sladko, Zákusky, Vianočné špeciality, Zimné, Pečené

Diskusia k receptu

papradka
Aký význam má rozrezovať pláty napoly a robiť medovník taký vysoký? Tej plnky nie je málo na tu hrúbku plátov?