Medový zákusok
Medovník so smotanovým krémom
Autor receptu: razomzastolom
Medovník chutný a zároveň ľahký prípravou. Lepší ako "Marlenka".
12 porcií |
120 minút príprava |
30 minút na 175 °C |
Postup
- Príprava plátov:
Med zohriať v hrnci. Pridať sódu bikarbónu a za stáleho miešania ju povariť 1-2 minúty, aby sa vytvoril voňavý hnedý karamel. Odstaviť z ohňa, v medovej zmesi rozpustiť maslo a ochladiť na izbovú teplotu.
Šesť bielkov vyšľahať s cukrom a štipkou soli do hustej peny (5-7 minút, pri vysokej rýchlosti mixéra). Pridať šesť žĺtkov a pokračovať v šľahaní mixérom na nízkych otáčkach.
K vyšľahaným vajciam postupne pridať zmes s medom a dobre premiešať (možno použiť mixér alebo ručne). Potom pridať múku a dôkladne vymiešať. Cesto má byť tekuté.
Cesto rozdeliť na 4 časti a upiecť 4 pláty. Rozmer plechu 30x35 cm. Piecť 7 minút pri teplote 175 °C, režim „hore-dole“ v strede rúry.
- Príprava krému:
Do kyslej smotany pridať práškový a vanilkový cukor, stužovač, dobre premiešať. Ručným mixérom zľahka vyšľahať, najviac však jednu minútu, aby kyslá smotana nezväčšila objem a nezredla. Nechať po dobu 10-20 minút. Krém má byť homogénny a neobsahovať hrudky.
- Zostavovanie medovníka:
Pláty rozrezať na polovicu, medovník bude pozostávať z ôsmich vrstiev.
Boky platov orezať a rozomlieť tyčovým mixérom.
Krém rozdeliť na 9 častí, z ktorých jedna sa použije na ozdobu. Zvyšných osem častí krému použiť na naplnenie plátov cesta.
Okraje a vrch medovníka posypať zomletými okrajmi plátov a nechať pri izbovej teplote 30-40 minút, potom medovník vložiť na 2-3 hodiny do chladničky.
- Odkaz na videorecept: https://youtu.be/CQPXrXosRd8